Τρεις κληρικοί έδωσαν το παρόν τους στην ορκωμοσία του Τραμπ, ενώ ο τέταρτος δεν παρευρέθηκε.
Εκπρόσωποι Θρησκειών παρευρέθηκαν στην τελετή ορκωμοσίας του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσα στο κτίριο του Κογκρέσου, κατά την οποία εκφώνησαν ομιλίες και έκαναν προσευχές μπροστά στους προσκεκλημένους.
Ο Τραμπ ορκίστηκε σηκώνοντας το δεξί του χέρι σε ένα αντίγραφο της Βίβλου που κληρονόμησε από τη μητέρα του, κατά την ορκωμοσία του ως ο τεσσαρακοστός έβδομος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Η παράδοση των κληρικών να παρευρίσκονται στις τελετές ορκωμοσίας του Αμερικανού προέδρου ξεκίνησε επίσημα από την ορκωμοσία του Προέδρου Φράνκλιν Ρούσβελτ το 1933, όταν ο πρώτος κληρικός προσκλήθηκε να εκφωνήσει προσευχή κατά τη διάρκεια της τελετής.
Πριν από αυτό, δεν υπήρχε σαφής υποχρέωση να προσκαλέσουν κληρικούς στην τελετή, αλλά οι πρόεδροι ήταν υποχρεωμένοι να ορκιστούν στη Βίβλο, μια παράδοση που ξεκίνησε από τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουάσινγκτον στην πρώτη τελετή εγκαινίων το 1789.
Ο Τραμπ επέλεξε κληρικούς που εκπροσωπούν τρεις θρησκείες, δηλαδή το Ισλάμ, τον Χριστιανισμό και τον Ιουδαϊσμό, για να παραστούν στην τελετή ορκωμοσίας του.
Ο Ραβίνος Άρι Μπέρμαν
Ο Ραβίνος Άρι Μπέρμαν, Πρόεδρος του Πανεπιστημίου Yeshiva στη Νέα Υόρκη, εκφωνεί ομιλία στην ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ ως Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεύτερη θητεία του.πηγή εικόνας,Reuters
Ο Ραβίνος Μπέρμαν κατέχει τη θέση του Προέδρου του Πανεπιστημίου Yeshiva (ένα εβραϊκό πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη) και στην ομιλία του κατά την τελετή μίλησε για την επιστροφή τριών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνταν από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπέρμαν, ο οποίος φόρεσε ένα γιαρμούλκε (κιπά) και μια κίτρινη κορδέλα για να δείξει την υποστήριξή του στους ομήρους, επαίνεσε τον Τραμπ που βοήθησε στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα.
Ο Μπέρμαν, ο οποίος δεν έκανε δημόσιες εμφανίσεις για την υποστήριξη του Τραμπ κατά τη διάρκεια των εκλογών, είπε ότι ανυπομονεί ο νέος Αμερικανός πρόεδρος να φέρει την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και περισσότερων αραβικών χωρών στη Μέση Ανατολή κατά τη δεύτερη θητεία του.
Κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, υπογράφηκαν οι «Συμφωνίες του Αβραάμ», οι οποίες οδήγησαν στην εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών χωρών, δηλαδή των ΗΑΕ, του Μπαχρέιν, του Μαρόκου και του Σουδάν.
Ο Μπέρμαν πέρασε σχεδόν 14 χρόνια στο Εβραϊκό Κέντρο, μια Μοντέρνα Ορθόδοξη εκκλησία που βασίζεται στη Δυτική Πλευρά του Μανχάταν, πριν μετακομίσει στο Ισραήλ το 2008 και επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.
Χισσάμ Αλ Χουσεϊνί
Αν και το όνομά του βρισκόταν στη λίστα προσκλήσεων και επρόκειτο να μιλήσει κατά την τελετή των εγκαινίων, ο σιίτης ιμάμης Χισσάμ Αλ Χουσεϊνί, διευθυντής του Κέντρου Ισλαμικής Εκπαίδευσης της Καρμπάλα στο Dearborn του Μίσιγκαν, απουσίαζε από την ορκωμοσία του Τραμπ.
Ο Λευκός Οίκος δεν εξήγησε τον λόγο της απουσίας του, αλλά ακτιβιστές στην πλατφόρμα «Χ» (πρώην Twitter) είπαν ότι η ακύρωση της παρουσίας του Αλ Χουσεϊνί οφείλεται στην «άρνησή του να περιγράψει τη λιβανική Χεζμπολάχ ως τρομοκρατική οργάνωση το 2007. .»
Το όνομα του Αλ Χουσεϊνί εμφανίστηκε για πρώτη φορά, κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003, ως μία από τις φωνές που υποστήριζαν την ανατροπή του καθεστώτος του πρώην προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, και έγινε ένας από τους σημαντικούς ανθρώπους στην Ιρακοαμερικανική κοινότητα στο Dearborn.
Σε δηλώσεις που αποδίδονται στον Αλ-Χουσεϊνί δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ, ανέφερε ότι το μήνυμά του είχε στόχο να οικοδομήσει «μια γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, Δύσης και Ανατολής, και Αμερικανών και Αράβων».
Ο Αλ-Χουσεϊνί θα ήταν ο πρώτος μουσουλμάνος ηγέτης που θα εκφωνούσε ομιλία στην ορκωμοσία Αμερικανού προέδρου, σύμφωνα με τους Washington Times, προτού απουσιάζει από την παρουσία του χωρίς να ανακοινώσει τον λόγο.
Ενώ ο Αλ Χουσεϊνί επέκρινε τον Μπάιντεν ότι «δεν σταμάτησε την αιματοχυσία στη Γάζα, τον Λίβανο και την Υεμένη», είπε ότι η απόφασή του να στηρίξει τον Τραμπ «δεν είναι μόνο πολιτική αλλά και προσωπική», σύμφωνα με όσα ανέφερε η αμερικανική εφημερίδα.
Οι πρωτοπόροι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν μια ηχογράφηση μιας συνέντευξης με τον Αλ-Χουσεϊνί το 2007, κατά την οποία αρνιόταν να περιγράψει τη λιβανική Χεζμπολάχ ως «τρομοκρατική οργάνωση».
Ο Πατήρ Φρανκ Μαν
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκε επίσης ο πατήρ Φρανκ Μαν, από τη Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Μπρούκλιν, ο οποίος δημιούργησε μια απρόσμενη φιλία με τον Τραμπ, αφού ενδιαφερόταν τυχαία για το οικογενειακό νεκροταφείο του Προέδρου των ΗΠΑ στο Κουίνς και έστειλε μια φωτογραφία του στο Τραμπ και από τότε τα δύο άτομα παρέμειναν σε επαφή μέχρι να συναντηθούν για πρώτη φορά το 2020.
«Καθώς ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρός μας αναλαμβάνουν τα νέα τους καθήκοντα, ζητάμε ταπεινά από τον Θεό να τους σκεπάσει με την αιώνια αγάπη και σοφία Του και να τους δώσει διαύγεια μυαλού για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας και συμπόνια να υπηρετήσουν όλους τους πολίτες με δικαιοσύνη και ακεραιότητα», είπε ο Μαν κατά την τελετή των εγκαινίων.
Λορέντζο Σιούελ
Ο πάστορας Λορέντζο Σιούελ της Εκκλησίας 180 του Ντιτρόιτ ήταν βασικός πυλώνας της εκστρατείας του Τραμπ το 2024.
Ο Σιούελ μίλησε στο Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικανών τον Ιούλιο και παρακολούθησε πολλές συναντήσεις κατά τη διάρκεια της εκστρατείας με θρησκευτικούς ηγέτες και συντηρητικές χριστιανικές ομάδες που υποστήριζαν τον Τραμπ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Σιούελ, ο Τραμπ ζήτησε προσωπικά από τον πάστορα να είναι παρών κατά την τελετή των εγκαινίων.
Ο Σιούελ, ο οποίος είναι προσηλωμένος σε μια συντηρητική χριστιανική πίστη, δεν διστάζει να ασχοληθεί με την πολιτική στο πλαίσιο της θρησκευτικής του υπηρεσίας, καθώς θεωρεί ότι «το μήνυμα του Ευαγγελίου είναι ένα πολιτικό μήνυμα και η Βίβλος είναι ένα πολιτικό βιβλίο», όπως λέει.
Ο Σιούελ είπε ότι ο Τραμπ του ζήτησε προσωπικά να προσευχηθεί κατά την τελετή των εγκαινίων.
Σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ορισμένοι συγγραφείς πιστεύουν ότι η παρουσία κληρικών στις τελετές ορκωμοσίας του Προέδρου των ΗΠΑ είναι μια παράδοση που αντανακλά τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στον θρησκευτικό πλουραλισμό και την πολιτιστική πολυμορφία, εκτός από το ότι δίνει «νομιμότητα στο πολιτικό ηγεσία.
(Πρακτορεία -Reuters)
—
Ξέχασες τους πολλούς εκπροσώπους της μοναδικής θρησκείας του Τραμπ.