Ένα σπάνιο κορινθιακό κράνος από την αρχαία Ελλάδα θα βγει σε δημοπρασία στο Λονδίνο στα τέλη αυτού του μήνα.
Τέτοια κράνη ήταν σύμβολο του αρχαιοελληνικού τρόπου μάχης πεζικού και έγιναν σύμβολα του αρχαίου κόσμου.
Η Apollo Art Auctions, η οποία δημοπρατεί το αντικείμενο, αναφέρει ότι το κράνος είναι κατασκευασμένο από μπρούντζο και χρονολογείται μεταξύ 500 και 450 π.Χ.
Σύμφωνα με το Live Science, τα κράνη που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του προσώπου, όπως αυτό, με μόνο ένα κενό για τα μάτια και το στόμα, ονομάζονται κορινθιακά κράνη, από την αρχαία ελληνική πόλη-κράτος της Κορίνθου.
Η πόλη ήταν διάσημη τόσο για τον πολιτισμό της όσο και για τους πολέμους της, αλλά δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι αυτό το στυλ αναπτύχθηκε στην Κόρινθο.
Ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ Άντονι Σνόντγκρας έγραψε ότι τέτοια κράνη χρησιμοποιήθηκαν από πολεμιστές από πολλές άλλες αρχαίες ελληνικές πόλεις-κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σπάρτης.
«Το αντικείμενο είναι ένα σπάνιο και εξαιρετικά καλοδιατηρημένο χάλκινο ελληνικό κράνος, που πιθανώς συνδέεται με έναν Σπαρτιάτη πολεμιστή, παρέχοντας μια ματιά στην τέχνη και τη δεξιοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας», δήλωσε ο Ιβάν Μπόντσεφ, διευθυντής της Apollo Art Auctions.
Σημειώνεται ότι τα καλοδιατηρημένα κορινθιακά κράνη είναι σπάνια, ωστόσο λείψανά τους έχουν βρεθεί σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους.
Αυτό αναμένεται να πουληθεί μεταξύ $72.000 και $108.000. Δημοπρατείται για λογαριασμό ιδιώτη συλλέκτη και το Lost Art Registry έχει επιβεβαιώσει ότι δεν κλάπηκε ούτε χάθηκε.
Ελληνική αγγειογραφία από τον έκτο αιώνα π.Χ. απεικονίζει τον θρυλικό ήρωα Αχιλλέα να φορά ένα κορινθιακού τύπου κράνος στην κορυφή του κεφαλιού του κατά τη διάρκεια ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού εναντίον του ήρωα Άγιαξ
Τα κορινθιακά κράνη είχαν μακρά ιστορία στον ελληνικό πόλεμο. Ο Snodgrass έγραψε ότι τα κράνη αυτού του στυλ άρχισαν να χρησιμοποιούνται τον έβδομο αιώνα π.Χ. και ότι αναπτύχθηκαν συνεχώς στην Ελλάδα μέχρι τουλάχιστον τον τέταρτο αιώνα π.Χ.
Πολλά ήταν διακοσμημένα με χτένες από τρίχες αλόγου και μερικά ήταν διακοσμημένα ή ζωγραφισμένα με γεωμετρικά σύμβολα. Ορισμένες μεταγενέστερες εκδόσεις κορινθιακών κρανών είχαν τρύπες για τα αυτιά σε κάθε πλευρά για να επιτρέπουν στους πολεμιστές να ακούν καλύτερα. Το κράνος που πωλείται στο Λονδίνο δεν έχει αυτές τις τρύπες για τα αυτιά, αλλά έχει τις χαρακτηριστικές τρύπες για τα μάτια, προστατευτικό μύτης και σχισμή στο στόμα ενός κορινθιακού κράνους.
Οι ειδικοί προτείνουν ότι τα κορινθιακά κράνη περιόριζαν την περιφερειακή όραση του χρήστη, αλλά αυτός ο περιορισμός μπορεί να μην είχε σημασία στον αρχαίο ελληνικό οπλιτικό πόλεμο, όπου οι πολεμιστές στέκονταν κοντά σε μια «φάλαγγα» ή μπλοκ, με ασπίδες και δόρατα στραμμένα προς τα εμπρός.
Σύμφωνα με τον Έλληνα ιστορικό Περικλή Δεληγιάννη, οι Ρωμαίοι, για παράδειγμα, μπορεί να γνώριζαν τα κορινθιακά κράνη από τις επαφές τους με τις ελληνικές αποικίες στη νότια χερσόνησο των Απεννίνων.
Αλλά τα κράνη που χρησιμοποιούσαν οι Ρωμαίοι λεγεωνάριοι βασίζονταν σε γαλατικά κράνη και είχαν σχετικά ανοιχτό πρόσωπο χωρίς προστασία μύτης, κάτι που μπορεί να τα έκανε καταλληλότερα για τα ποικίλα ρωμαϊκά στυλ του πεζικού.
—