Χειμαρρώδης, αδίστακτος, αγνοεί τις κόκκινες γραμμές της πολιτικής, αψηφά τους κινδύνους και προσπαθεί με επιτυχία να γίνει το alter ego του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ίλον Μασκ προετοιμάζει το έδαφος πάνω στο οποίο χτίζει ήδη το οικοδόμημα του ΜΑGA o Nτόναλντ Τραμπ, που μπαίνει μεγαλειωδώς στον Λευκό Οίκο στις 20 Ιανουαρίου. Εχοντας εργαστεί με επιτυχία για να εκλεγεί ο υποψήφιός του στις ΗΠΑ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο βάζει στο στόχαστρό του τους πάντες και βέβαια την Ευρώπη, διατυπώνοντας συμβουλές, παρεμβάσεις στο εσωτερικό άλλων χωρών ή και απειλές.
Σε μια σειρά από αναρτήσεις στην πλατφόρμα του X τις τελευταίες εβδομάδες, ο Ιλον Μασκ έχει επικεντρωθεί στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, επικρίνοντας τις κυβερνήσεις τους, αμφισβητώντας τους νόμους που έχουν θεσπίσει αλλά και την οικονομική τους ισχύ.
Έχει προσβάλει προσωπικά τον πολιτικό ηγέτη κάθε χώρας, αποκαλώντας τον καγκελάριο Ολαφ Σολτς «ανόητο», τον πρόεδρο της Γερμανίας «τύραννο» και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι είναι «συνένοχος στον βιασμό της Βρετανίας». Εχει αγκαλιάσει την παραπληροφόρηση και τις θεωρίες συνωμοσίας, παρακάμπτοντας την κυρίαρχη αντιπολίτευση για να δώσει την υποστήριξή του στην Ακροδεξιά ως υπέρμαχος του «πολιτικού ρεαλισμού». Δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι τα κίνητρά του για να καταστρέψει τις σχέσεις με τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ σε άλλες χώρες της Ομάδας των Επτά, όπου έχει σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα, ακόμα λιγότερο η ικανότητά του να επιφέρει την αλλαγή που απαιτεί. Ωστόσο, πρόκειται για μια δυναμική που ξετυλίγει η ανοικτή υποστήριξή του στην Αλις Βάιντελ, συν-επικεφαλής της Εναλλακτικής για τη Γερμανία πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.
Οι παρεμβάσεις του Μασκ έχουν προκαλέσει την αναμενόμενη οργή σε συνδυασμό με απορία. «Ο Μασκ χτίζει την αυτοκρατορία του και δοκιμάζει πόσο μακριά μπορεί να φτάσει» δήλωσε στο Bloomberg ο Alexis Wichowski, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, που ειδικεύεται στην τεχνολογία, την κυβέρνηση και την εξουσία. Ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, οι ενέργειές του δεν αποσκοπούν πιθανώς στο να βγάλει ακόμα περισσότερα χρήματα, αλλά «να αυξήσει τη δύναμή του και να χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να αλλάξει τον κόσμο» είπε. «Φυσικά, αυτό είναι μια τεράστια πράξη ύβρεως και χρειάζεται μεγάλο εγωισμό. Αλλά ο Μασκ είναι πεπεισμένος ότι ξέρει τι είναι καλύτερο».
το Ηνωμένο Βασίλειο, οι αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης που εργάζονται για την αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στη Βρετανία ανησυχούν ιδιαίτερα. Κάθε σημαντικός Αμερικανός venture capitalist, στέλεχος ιδιωτικών κεφαλαίων και επενδυτής παρακολουθεί τον Mασκ στο X και πολλοί έχουν σε μεγάλη εκτίμηση στην επιχειρηματική του οξυδέρκεια, δήλωσε ένας από αυτούς, σημειώνοντας ότι αν οι αναρτήσεις του βάλουν έστω και μια μικρή αμφιβολία στο μυαλό των επενδυτών για τη Βρετανία ως τόπο τοποθέτησης των χρημάτων τους, τότε αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στην οικονομία δισεκατομμύρια. Το ερώτημα είναι αν έχει κάποιον απώτερο σκοπό. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χρησιμοποίησε μια ομιλία του στην εξωτερική πολιτική στις 6 Ιανουαρίου για να κατηγορήσει τον Μασκ ότι προσπαθεί να υποδαυλίσει μια «αντιδραστική συμμαχία» σε όλη την Ευρώπη.
Για τον Στιβ Μπάνον, τον πρώην επικεφαλής στρατηγικό σύμβουλο του Λευκού Οίκου, η SpaceX και η Tesla Inc., ο πλούτος και η επιρροή του Μασκ είναι πολύτιμα «όπλα» που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τον Τραμπ για να προωθήσει τους δικούς του πολιτικούς στόχους στην Ευρώπη. «Το χρήμα και η πληροφορία είναι τα δίδυμα τακτικά πυρηνικά όπλα της σύγχρονης πολιτικής – και μπορεί να τα χρησιμοποιήσει και τα δύο σε πρωτοφανή κλίμακα» δήλωσε ο Μπάνον σε συνέντευξή του. Ο Μπάνον υποστήριζε πάντα ότι η ανάδειξη του Τραμπ στην προεδρία το 2016 ήταν μέρος μιας παγκόσμιας εξέγερσης που άρχισε με την ψήφο του Ηνωμένου Βασιλείου για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση νωρίτερα το ίδιο έτος.
Παρά τη συχνή αντιπάθειά του προς τον Μασκ, ο Μπάνον υποστηρίζει την ανάμειξή του στην ευρωπαϊκή πολιτική επειδή πιστεύει τώρα ότι, με την επανεκλογή του Τραμπ, το λαϊκιστικό κύμα σαρώνει προς την αντίθετη κατεύθυνση: από τις ΗΠΑ πίσω στην Ευρώπη. Για τον Μπάνον, η νίκη του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές απέδειξε ότι είναι «ένα θωρακισμένο κέλυφος» που θα ανατινάξει το πολιτικό κατεστημένο των ΗΠΑ – και πιστεύει ότι ο Μασκ μπορεί να είναι σε θέση να πετύχει το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη. «Ο Μασκ μόλις ξόδεψε ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου δολαρίων για να εκλέξει τον Τραμπ» λέει ο Μπάνον. «Αν βάλει το ίδιο ποσό χρημάτων σε όλη την Ευρώπη που έβαλε πίσω από τον Τραμπ, θα γυρίσει κάθε έθνος σε μια λαϊκιστική ατζέντα. Δεν υπάρχει κεντρώα αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη που θα μπορέσει να αντέξει αυτή την επίθεση». Και βέβαια δεν είναι μόνο η Ευρώπη. Ο Τραμπ έχει εκφράσει εδώ και χρόνια ενδιαφέρον για την απόκτηση του δανικού υπερπόντιου εδάφους της Γροιλανδίας, το οποίο αποκαλεί «απόλυτη αναγκαιότητα» για την αμερικανική ασφάλεια. Η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρεντέρικσεν, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν είναι μεγάλη οπαδός αυτής της ιδέας. Την Τρίτη, με τον γιο του Τραμπ, Ντόναλντ Τζούνιορ, να επισκέπτεται το νησί, είπε ότι «η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς». Ο Μασκ είπε επίσης στο X: «Αν οι κάτοικοι της Γροιλανδίας θέλουν να είναι μέρος της Αμερικής, όπως ελπίζω, θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτοι!»
Οι κινήσεις του πλανητάρχη για την «εισβολή» ξένων δυνάμεων στο δυτικό ημισφαίριο
Σε ανάλυσή του το CNN σημειώνει πως «ο Τραμπ, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσπαθεί να χειριστεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε έναν νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την άνοδο της Κίνας, τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης, το λιώσιμο των πολικών πάγων και την αστάθεια των μεγάλων δυνάμεων». Οι σκέψεις του Τραμπ για τον τερματισμό της Συνθήκης για τη Διώρυγα του Παναμά καταδεικνύουν την ανησυχία της νέας κυβέρνησης για την επέκταση ξένων δυνάμεων στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτή η ανησυχία δεν είναι κάτι καινούργιο – αποτελούσε σταθερό αφήγημα στην αμερικανική ιστορία, από το Δόγμα Μονρόε το 1823, όταν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες ήταν η απειλή. Το αφήγημα συνεχίστηκε μέσα από τους κομμουνιστικούς φόβους του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι σημερινοί «σφετεριστές» είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Η πεποίθηση του Τραμπ, εν τω μεταξύ,Σε ανάλυσή του το CNN σημειώνει πως «ο Τραμπ, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, προσπαθεί να χειριστεί ζητήματα εθνικής ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ΗΠΑ σε έναν νέο κόσμο που διαμορφώνεται από την άνοδο της Κίνας, τις ανισότητες της παγκοσμιοποίησης, το λιώσιμο των πολικών πάγων και την αστάθεια των μεγάλων δυνάμεων». Οι σκέψεις του Τραμπ για τον τερματισμό της Συνθήκης για τη Διώρυγα του Παναμά καταδεικνύουν την ανησυχία της νέας κυβέρνησης για την επέκταση ξένων δυνάμεων στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτή η ανησυχία δεν είναι κάτι καινούργιο – αποτελούσε σταθερό αφήγημα στην αμερικανική ιστορία, από το Δόγμα Μονρόε το 1823, όταν οι Ευρωπαίοι αποικιοκράτες ήταν η απειλή.
Το αφήγημα συνεχίστηκε μέσα από τους κομμουνιστικούς φόβους του Ψυχρού Πολέμου, ενώ οι σημερινοί «σφετεριστές» είναι η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν. Η πεποίθηση του Τραμπ, εν τω μεταξύ, ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κυριαρχούν στη δική τους σφαίρα επιρροής, μας προϊδεάζει για το πώς μπορεί να διαχειριστεί σημαντικές παγκόσμιες εστίες έντασης, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία. Ενδεχομένως ακόμη και την Ταϊβάν. Για να πετύχει τους στόχους του, ο Τραμπ μπορεί να υπονομεύσει την ισχύ της Αμερικής, καταστρέφοντας συμμαχίες που χρειάστηκαν δεκαετίες για να χτιστούν και αποξενώνοντας φίλους.
Bλεπω θα εχουμε προβλημα με τον Τραμπ , εναντι της Τουρκιας , και οχι μονο . Δυστυχος η μαγκιες πληρωνοντε .
Μήπως οι Τραμποφασίστες, να κάνουν καμιά πρόταση να αγοράσουν και το Ελλαδισταν…
Ετσι και αλλιώς αποικία είμαστε, τσιράκια και δεδομένες Φιλιππινέζες τους είμαστε, τα συμφέροντά τους εξυπηρετούμε..
Α ξέχασα,θα αντιδράσουν οι ΝΔούληδες που είναι πατριώτες και αγαπούν την υπό εκποίηση πατρίδα τους…