Mπρουνέρα: Ένα πανέμορφο φυτό που αντέχει στην παγωνιά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μπρουνέρα είναι ένα πανέμορφο φυτό εδαφοκάλυψης που ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό φύλλωμα σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ανθοφορία του.

Στο εξωτερικό, η μπρουνέρα (Brunnera macrophylla) είναι γνωστή και ως false “forget me not” plant καθώς θυμίζει το φυτό “μη με λησμόνει”, αλλά και ως μποράγκο της Σιβηρίας (Siberian bugloss) λόγω της καταγωγής από τις περιοχές του Καυκάσου.

Η μπρουνέρα διαθέτει ριζώματα, γεγονός που της επιτρέπει να εξαπλώνεται και φτάνει περίπου τα 30-50 εκατοστά σε ύψος και 60-90 εκατοστά σε πλάτος.

Διαθέτει εντυπωσιακά καρδιόσχημα φύλλα, μεγάλα και τραχιά στην αφή, τα οποία συχνά έχουν ασημί μοτίβα ή ανοιχτές κηλίδες και προσθέτουν σημαντική διακοσμητική αξία στον κήπο μας.

Η μπρουνέρα εμφανίζει όμορφη ανθοφορία με μικρά μπλε λουλούδια που ανθίζουν την άνοιξη, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, τα οποία αναδίδουν ένα απαλό ντελικάτο άρωμα.

Αποκτά ολοένα μεγαλύτερη δημοτικότητα λόγω της ομορφιάς, αλλά και ως φυτό ανθεκτικό στην παγωνιά, η μπρουνέρα επιλέγεται κυρίως για φύτευση σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικές πληροφορίες και χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα της μπρουνέρα ώστε να την απολαμβάνουμε την ομορφιά της στον κήπο μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται η μπρουνέρα για να αναπτυχθεί και να μας δώσει πλούσια ανθοφορία;

Η μπρούνερα είναι πολύ ανθεκτική στο κρύο και μπορεί να αντέξει σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν χωρίς ιδιαίτερη προστασία.

Τοποθετείται ιδανικά σε ημισκιερά σημεία ή με έμμεση ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να αντέξει τον πρωινό ήλιο, αλλά χρειάζεται προστασία από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο, ειδικά σε ζεστά κλίματα.

Προτιμάμε να φυτεύουμε την μπρουνέρα σε γόνιμα χώματα, πλούσια σε οργανική ουσία, ελαφρώς όξινα που εξασφαλίζουν παράλληλα καλή αποστράγγιση.

2. Πώς φυτεύουμε την μπρουνέρα σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Επιλέγουμε βορεινή ή ανατολική πλευρά στο μπαλκόνι μας για να διατηρήσουμε τη γλάστρα ή τη ζαρντινιέρα που θα φυτέψουμε την μπρουνέρα.

Προμηθευόμαστε φαρδιές γλάστρες ή ζαρντινιέρες λόγω της πλαγιόκλαδης ανάπτυξης της μπρουνέρα και τις γεμίζουμε με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει κομπόστ και θρεπτικά στοιχεία.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα η μπρουνέρα;

H μπρουνέρα αγαπά την υγρασία και γι’ αυτό και χρειάζεται τακτικό πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, ειδικά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες.

Ωστόσο, την περίοδο του χειμώνα μειώνουμε την συχνότητα των ποτισμάτων, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να προκαλέσει σήψη στις ρίζες του φυτού.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στην μπρουνέρα;

Η μπρουνέρα ως ανθεκτικό και σκληραγωγημένο φυτό έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και χρειάζεται προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος.

Αρκεί λοιπόν να κάνουμε μία ελαφριά λίπανση με οργανικό λίπασμα την περίοδο της άνοιξης ώστε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη του φυλλώματος του φυτού και την ανθοφορία του.

5. Χρειάζεται κλάδεμα η μπρουνέρα;

Η μπρουμέρα χρειάζεται πολύ ελαφρύ κλάδεμα κάθε χρόνο, ώστε να διατηρήσουμε το φυτό υγιές και καλαίσθητο στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας.

Κατά το κλάδεμα, μέσα στην άνοιξη, απομακρύνουμε τα ξεραμένα φύλλα και λουλούδια του φυτού. Επιπλέον, κλαδεύοντας τις άκρες των βλαστών, μπορούμε να ενθαρρύνουμε νέα ανάπτυξη.

6. Πως προστατεύουμε την μπρουνέρα από έντομα και ασθένειες;

Η μπρουνέρα είναι ανθεκτική στις περισσότερες προσβολές από ασθένειες και έντομα, αλλά μπορεί να προσελκύσει γυμνοσάλιαγκες και σαλιγκάρια.

Για την προστασία από τα σαλιγκάρια χρησιμοποιούμε φυσικές μεθόδους απομάκρυνσής όπως την τοποθέτηση στάχτης γύρω από το φυτό ή την προσθήκη βιολογικού λιπάσματος φωσφορικού σιδήρου.

7. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της μπρουνέρα;

Ο πιο συνηθισμένος και αποτελεσματικός τρόπος πολλαπλασιασμού της Brunnera είναι με διαίρεση των ριζωμάτων την περίοδο του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης:

Σκάβουμε προσεκτικά γύρω από το φυτό για να αφαιρέσουμε ολόκληρη τη ρίζα.
Με ένα καθαρό μαχαίρι ή με τα χέρια μας, κόβουμε τη ρίζα σε τμήματα έτσι ώστε κάθε τμήμα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα σημείο ανάπτυξης (μάτι ή βλαστό του φυτού).
Φυτεύουμε τα νέα τμήματα σε γλαστράκια φυτωρίου με γόνιμο χώμα που στραγγίζει καλά και στη συνέχεια ποτίζουμε τακτικά.
Μετά από λίγες εβδομάδες, τα καινούρια φυτά θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα μεταφυτέψουμε στον κήπο ή σε μεγαλύτερη γλάστρα.

8. Κι ένα μυστικό για την μπρουνέρα

Η μπρουνέρα μπορεί να επιλεγεί για δημιουργία χαμηλού φράκτη σε σκιερά σημεία καθώς και για την κάλυψη σκιερών επικλινών εδαφών.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ