Οι Γερμανοί ξήλωσαν αρχαία μας να πάρουν ως σουβενίρ!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η «Süddeutsche Zeitung» αποκάλυψε ότι την Κατοχή οι Γερμανοί λεηλάτησαν θησαυρούς και έσφαξαν τους Ελληνες.

Απο τη Θεανώ Καρούτα

Σφαγές και μερικά όμορφα σουβενίρ… Με αυτόν τον περισσότερο από εύγλωττο τίτλο η εφημερίδα του Μονάχου «Süddeutsche Zeitung» περιγράφει σε κείμενο που φιλοξενεί στο πολιτιστικό ένθετό της τη συμπεριφορά των Γερμανών αρχαιολόγων που βρίσκονταν στην Ελλάδα την εποχή της Κατοχής.

Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής, οι Γερμανοί μιλούν πλέον ανοιχτά γι’ αυτό που στην Ελλάδα λέμε χρόνια. Αν και βρέθηκαν στη χώρα μας ως αρχαιολόγοι, το λειτούργημά τους διόλου δεν τους εμπόδισε να λεηλατήσουν, να κλέψουν, να αρπάξουν και να καταστρέψουν αρχαιολογικούς θησαυρούς. «Παρά το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τα αρχαιολογικά ευρήματα, Γερμανοί στρατιώτες λεηλάτησαν μουσεία, πραγματοποιήθηκαν παράνομες ανασκαφές και ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Γερμανία.

Μεγάλες ζημιές

Οι επιπτώσεις της γερμανικής Κατοχής στην ελληνική αρχαιολογική επιστήμη είναι ορατές μέχρι σήμερα. Την τελευταία περίοδο επιστήμονες προσπαθούν να ρίξουν φως στην πολύπλοκη υπόθεση και, όποτε είναι εφικτό, επιστρέφονται αρχαιολογικά ευρήματα» αναφέρεται στο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

Η υπόθεση των αρχαιολογικών ευρημάτων που εκλάπησαν χωρίς καμία αιδώ από τη χώρα μας «άνοιξε» ξανά λόγω της ερευνήτριας Αλεξάντρα Κάνκελαϊτ, η οποία έχει αρχίσει τη σύνταξη μιας μονογραφίας για την εποχή εκείνη και, συγκεκριμένα, για τις επιπτώσεις της γερμανικής Κατοχής στην Αρχαιολογία.

Πέραν της πρόδηλης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, όμως, σημειώθηκαν επίσης ουκ ολίγες καταστροφές, λεηλασίες και κλοπές, για τις οποίες, με τη λήξη του πολέμου, οι Γερμανοί αρχαιολόγοι έκαναν φιλότιμες προσπάθειες ωραιοποίησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του αναγνωρισμένου Γερμανού αρχαιολόγου Ρόναλντ Χάμπε, ο οποίος έγραφε το 1950 ότι «σχεδόν για όλες τις ζημιές και τις λεηλασίες ευθύνονται Βρετανοί και Ιταλοί».

Σε μια προσπάθεια να «ξεπλύνει» τις κατάπτυστες τακτικές τους, συνέχιζε γράφοντας πως «δεν επρόκειτο για κλοπές, αλλά για σουβενίρ, όπως λυχνάρια, μπουκαλάκια, θραύσματα από μάρμαρα ή μωσαϊκά, τα οποία ο κόσμος λαχταρά και εν καιρώ ειρήνης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ