Κόλαφος για την ελληνική κυβέρνηση, ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα σοβαρά κενά που υπάρχουν στα μέτρα προστασίας των περιοχών NATURA 2000 η οποία είχε κατατεθεί στις 18 Οκτωβρίου 2024.
Μια μεγάλη ακόμη περιβαλλοντική αποτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη ξεσκεπάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαντώντας στην ερώτηση του Νικόλα Φαραντούρη επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τους τόπους Natura 2000, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η ΕΕ είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας μάλιστα ότι πέντε χρόνια μετά, η χώρα μας δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη στην απόφαση του Δικαστηρίου στην εν λόγω υπόθεση C-849/19
Στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε καταθέσει ότι μόνο 12 από τις συνολικά 174 θαλάσσιες περιοχές Natura 2000 της Ελλάδας διέπονται από κάποιο καθεστώς προστασίας, αλλά ακόμη και σε αυτές περιορίζεται σε προσωρινά ή αποσπασματικά μέτρα, με αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον των περιοχών αυτών και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις στην στελέχωση.
Πρόσφατα η Τουρκία έβαλε “πάγο” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις περιοχές Natura και τα σχέδια οικολογικών πάρκων, σχεδόν στο μισό Αιγαίο. Ύποπτη η “αβελτηρία” που ακολούθησε από ελληνικής πλευράς! Το θέμα φέρνει στο προσκήνιο απάντηση-καταπέλτης της ΕΕ σε ερώτηση του Νικ. Φαραντούρη.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2018 το Τουρκικό ΥΠΕΞ είχε κατηγορήσει την ελληνική κυβέρνηση (Τσίπρα – Κοτζιά) αλλά και τον τότε ΠτΔ Πρ. Παυλόπουλο ότι η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκε το σχέδιο Natura 2000 της ΕΕ για να προωθήσει τις δήθεν παράνομες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο
Πιο συγκεκριμένα, παραδοχή και επίδειξη της πολιτικής εκμετάλλευσης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, περιβαλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το Natura 2000, έβλεπε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ο Έλληνας Πρόεδρος, στις 4 του μήνα, είχε σημειώσει ότι οι περιοχές που περιλαμβάνονται στο «Δίκτυο NATURA 2000» ασχέτως της έκτασης που καταλαμβάνουν ή του αν είναι κατοικήσιμες ή όχι, βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, σχετικά με τις δηλώσεις Παυλόπουλου, σημείωνε το 2018: «Είναι γνωστό ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά στο «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Από αυτή την άποψη, το Υπουργείο μας έκανε δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018. Η στάση μας για το θέμα εξηγήθηκε επίσης στους αντιπροσώπους της αντιπροσωπείας της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που περάσαμε.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Παύλοπουλος αναφέρθηκε στο δίκτυο Natura 2000 και στις εξηγήσεις για τις αναγκαστικές σχέσεις μεταξύ συνόρων και εδαφών. Δεν υπάρχουν νομικές διατάξεις για αυτές τις εξηγήσεις. Επιπλέον, αυτές οι δηλώσεις αποτελούν επίδειξη και παραδοχή ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά, τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ όπως το Natura 2000.
Η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον ως πραγματικές, τις καταστάσεις που η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα.
Με αυτό τον τρόπο, επαναλαμβάνουμε την προειδοποίησή μας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση από την Ελλάδα στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου».
Η απάντηση του τότε ελληνικού ΥΠΕΞ:
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Natura 2000”, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σχολίασε ως εξής: «Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και, κατ’ επέκταση, το δικαίωμα της Ελλάδος να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, στα οποία ασφαλώς συγκαταλέγεται ο καθορισμός των περιοχών με προστατευόμενα οικοσυστήματα, δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η Τουρκία μόλις πρόσφατα επαναδιατύπωσε επισήμως την πρόθεση να «παραμείνει σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Είναι προφανές ότι το πρώτο που θα πρέπει να κάνει αν επιθυμεί να το επιτύχει είναι να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Απάντηση της κ. Roswall στον ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (16.12.2024)
- Η Επιτροπή είχε διαπιστώσει ότι η Ελλάδα δεν προστατεύει επαρκώς τους τόπους Natura 2000 και είχε παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ1. Συγκεκριμένα, η αποτυχία αυτή αφορά την έλλειψη λεπτομερών και εξειδικευμένων στόχων διατήρησης καθώς και μέτρων διατήρησης, που εφαρμόζονται στην Ελλάδα μέσω σχεδίων διαχείρισης ή προεδρικών διαταγμάτων τα οποία καθορίζουν τις επιτρεπόμενες και απαγορευμένες δραστηριότητες στους τόπους2.
- Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθορίσει επαρκείς στόχους και μέτρα διατήρησης και για τους 239 τόπους Natura 2000 που καλύπτονται από την απόφαση του Δικαστηρίου στην υπόθεση C-849/19, επομένως δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί με την εν λόγω απόφαση.
- Η Επιτροπή έχει επανειλημμένα επιστήσει την προσοχή των ελληνικών αρχών, μεταξύ άλλων μέσω διμερών διαλόγων, στην ανάγκη καθορισμού στόχων και μέτρων διατήρησης για όλους τους τόπους. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να βοηθά την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί η συμμόρφωση το συντομότερο δυνατόν. Εάν χρειαστεί, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή σύμφωνα με το άρθρο 260 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καλα κρασια , Ελλαδιτσα .
Τι μπούφος!!😂😂😂