Debate πραγματοποιήθηκε χτες στο Λονδίνο για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο τάχθηκαν ο γνωστός Βρετανός ηθοποιός, συγγραφέας, σκηνοθέτης και τηλεοπτικός παρουσιαστής Στίβεν Φράι και ο …συμπατριώτης του βουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και επικεφαλής της οργάνωσης Marbles Reunited, Άντριου Τζορτζ, ενώ από την άλλη βρέθηκαν, ο Βρετανός ιστορικός και επίσης βουλευτής (με τους Εργατικούς) Τρίστραμ Χαντ με τον Ισπανό καθηγητή ιστορίας, Φελίπε Φερνάντεθ – Αρμέστο.
Από την πλευρά του ο Στίβεν Φράι έδειξε για μια ακόμα φορά τη συγκινητική αγάπη του για την Ελλάδα, μιλώντας για όλα αυτά που έχει προσφέρει ο πολιτισμός μας στην Ευρώπη, λέγοντας πως όσο χρέος και να έχουμε σαν χώρα αυτή την στιγμή, είναι μηδαμινό μπρος στο χρέος της Ευρώπης απέναντι στην προσφορά του ελληνικού πολιτισμού.
Τονίζοντας το γεγονός ότι μια επιστροφή θα ήταν δείγμα αρχοντιάς και αξιοπρέπειας από την Βρετανία, ο Φράι μίλησε για την ιδέα του Παρθενώνα ως σύμβολο για την Αθήνα και την Ελλάδα, και την σημασία του να ενωθούν τα κομμάτια του μνημείου στην πατρίδα τους, μιας και αποτελεί για ένα έργο τέχνης που στην ουσία έχει διαμελιστεί. “Ο Παρθενώνας είναι αφιερωμένος στη θεά της Σοφίας, ένα σύμβολο ότι η ο άνθρωπος είχε ξεφύγει από την επιθετική και άγρια φύση του και είχε μετουσιωθεί σε όν σκεπτόμενο”, είπε μεταξύ άλλων ο Βρετανός ηθοποιός. Στο ίδιο μήκος κύματος ο Άντριου Τζορτζ μίλησε για τον συμβολισμό αυτής της πράξης, για την αναγκαιότητα να διορθωθεί ένα κακό του παρελθόντος και για τον συμβολισμό αυτού του Μνημείου στην ανθρωπότητα.
”Θέλω να δω τα Μάρμαρα στο γαλάζιο φως της Ελλάδας”, είπε ο Φράι σύμφωνα με την Guardian.
Βέβαια, δεν έλειψαν και οι αντίθετες απόψεις, οι οποίες αφού άσκησαν σκληρή κριτική στο νέο μουσείο της Ακρόπολης, λέγοντας ότι μοιάζει με το αεροδρόμιο του Στάνστεντ κατέληξαν ότι τα Γλυπτά δείχνουν πολύ καλύτερα μέσα στο Βρετανικό Μουσείο .Ο Ισπανός καθηγητής ιστορίας, Φελίπε Φερνάντεθ-Αρμέστο υποστήριξε ότι για λόγους μελέτης είναι προτιμότερο να μείνουν τα Μάρμαρα στο Λονδίνο, ενώ ο Τρίστραμ Χαντ είπε ότι η μεταβίβαση της κυριότητας των Μαρμάρων είναι καθ΄ όλα νόμιμη και το ελληνικό κράτος δεν αμφισβήτησε ποτέ την κυριότητα του Βρετανικού Μουσείου αλλά και ότι οι Έλληνες αν ήταν πραγματικοί Ευρωπαίοι θα έπρεπε να χαίρονται και να νιώθουν υπερηφάνεια που τα Μάρμαρα βρίσκονται στο Μουσείο.
Χαρακτηριστική στιγμή της βραδιάς ήταν όταν το κοινό πήρε το λόγο και έδειξε να γνωρίζει πάρα πολλά για την ιστορία των Μαρμάρων αλλά και να είναι – στην πλειονότητα του- υπέρ της επιστροφής τους.
Συγκινητικό ήταν και το τελευταίο σχόλιο της συζήτησης από έναν 14χρονο Aγγλο ακροατή, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: “Προσωπικά από το να κρατάω τα αληθινά Μάρμαρα εδώ, προτιμώ να έχω στο Βρετανικό Μουσείο εκμαγεία των Μαρμάρων και την φιλία των Ελλήνων”.
Πριν την αρχή του debate οι παριστάμενοι ψήφισαν για την επιστροφή των γλυπτών με το αποτέλεσμα να είναι 196 υπέρ, 202 κατά και 158 αναποφάσιστοι. Το φινάλε της συζήτησης ανέδειξε νικητές τους υποστηρικτές της επιστροφής με μεγάλη μάλιστα διαφορά. 384 ψήφισαν υπέρ έναντι 125 κατά ενώ μόνο 24 έμειναν αναποφάσιστοι.
newsbomb.gr