Όλοι λατρεύουμε το γιασεμί που γεμίζει με λευκά αρωματικά άνθη την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Το γιασεμί, λοιπόν, έχει ένα ξαδερφάκι που ανθίζει τον χειμώνα και μας δίνει υπέροχα κίτρινα λουλούδι.
Με καταγωγή από την Κίνα, το κίτρινο γιασεμί ανθίζει από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο στις ζεστές περιοχές της χώρας μας και λίγο αργότερα στις πιο βόρειες.
Τα λουλούδια του χειμωνιάτικου γιασεμιού, αν και δεν είναι αρωματικά, παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα δίνοντας χρώμα μέσα στο χειμερινό τοπίο.
Δεν αναρριχάται τόσο όπως τα περισσότερα είδη γιασεμιού, γι’ αυτό το λέγεται και ημιαναρριχώμενο, καθώς έχει πιο κρεμοκλαδή ανάπτυξη.
Το κίτρινο γιασεμί αποτελεί εξαιρετική επιλογή για φράχτες, τοίχους και χαμηλά κιγκλιδώματα, κατά την περίοδο του χειμώνα όπου οι επιλογές σε καλλωπιστικά φυτά είναι αρκετά περιορισμένες.
Ας δούμε τι φροντίδα χρειάζεται το κίτρινο γιασεμί για να απολαύσουμε τα πανέμορφα λουλούδια του σε κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το κίτρινο γιασεμί;
Το κίτρινο γιασεμί είναι αρκετά πιο ανθεκτικό σε χαμηλές θερμοκρασίες, σε παγετό και βοριάδες από άλλα είδη γιασεμιού, όπως το χιώτικο γιασεμί, το μπλε γιασεμί και το αραβικό γιασεμί (φούλι).
Αναπτύσσεται και ανθοφορεί σε ηλιοφανή ή ημισκιερά σημεία και μπορεί να φυτευτεί σε όλα τα εδάφη, αν και ευδοκιμεί καλύτερα σε γόνιμα εδάφη με καλή σποστράγγιση.
Για να φυτέψουμε το κίτρινο γιασεμί σε γλάστρα, χρησιμοποιούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης και μεγάλη γλάστρα για να κρεμαστούν τα κλαδιά του εξωτερικά.
2. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα και λίπασμα το κίτρινο γιασεμί;
To κίτρινο γιασεμί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα κατά την περίοδο της άνοιξη και του φθινοπώρου. Το καλοκαίρι χρειάζεται τακτικότερα ποτίσματα, 2 φορές τη βδομάδα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες.
Για τη λίπανση κίτρινου γιασεμιού που είναι φυτεμένο σε χώμα, αρκεί να προσθέσουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και του φθινοπώρου. Για κίτρινο γιασεμί που έχουμε φυτέψει σε γλάστρα, προσθέτουμε υγρό ή υδατοδιαλυτό πλήρες λίπασμα μία φορά το μήνα από την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο, εκτός από τον μήνα Αύγουστο.
3. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν το κίτρινο γιασεμί;
Το χειμωνιάτικο γιασεμί είναι αρκετά ανθεκτικό και δεν προσβάλλεται εύκολα από ασθένειες και έντομα. Για τις μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν φύλλωμα και βλαστούς του κίτρινου γιασεμιού μπορούμε προληπτικά να ψεκάσουμε με διάλυμα μαγειρικής σόδας που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό.
Για το έντομο της μελίγκρας που αποτελεί σημαντικό έχθρό του κίτρινου γιασεμιού, ψεκάζουμε με διαλυμα τριμμένου πράσινου σαπουνιού αναμιγνύοντας 20 γραμμάρια τριμμένο πράσινο σαπούνι και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.
4. Ποια εποχή και πώς γίνεται το κλάδεμα του κίτρινου γιασεμιού;
Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε το κίτρινο γιασεμί είναι στα τέλη της άνοιξης, αφού έχει ολοκληρωθεί η ανθοφορία του. Κάνουμε σχετικά ελαφρύ κλάδεμα για να διατηρήσουμε το κρεμοκλαδές σχήμα του, κόβοντας μικρό μέρος των κλαδιών του. Στο τέλος του καλοκαιριού κάνουμε ένα συμπληρωματικό κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά και αδύναμα κλαδιά από το εσωτερικό του φυλλώματος για να έχει το φυτό μας καλύτερο αερισμό.
Αν επιλέξουμε να κλαδέψουμε αυστηρά το κίτρινο γιασεμί, τότε θα αποκτήσει συμπαγές σχήμα, αλλά θα χάσει την ιδιαίτερη κρεμοκλαδή εμφάνιση των βλαστών του.
5. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κίτρινου γιασεμιού;
Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γιασεμιού, παίρνουμε τμήματα βλαστού μήκους 10-15 εκατοστών (μοσχεύματα) στα τέλη του καλοκαιριού ή ξυλώδη μοσχεύματα την περίοδο Οκτωβρίου-Νοέμβριου και τα φυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου, χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας.
Ο πολλαπλασιασμός του κίτρινου γιασεμιού μπορεί να γίνει και με σπόρο στις αρχές της άνοιξης. Πριν τη φύτευση του σπόρου, τον τοποθετούμε σε νερό για 24 ώρες ώστε να φυτρώσει πιο εύκολα. Το φυτό θα είναι έτοιμο για ματαφύτευση στο έδαφος ή σε γλάστρα την επόμενη χρονιά.
Επίσης, το κίτρινο γιασεμί μπορεί να πολλαπλασιαστεί εύκολα με την μέθοδο των καταβολάδων και των παραφυάδων.
6. Κι ένα μυστικό για το κίτρινο γιασεμί
Η ανθοφορία του χειμωνιάτικου γιασεμιού ξεκινάει και ολοκληρώνεται πριν αναπτυχθεί το ανοιξιάτικο φύλλωμα του, γι’ αυτό άλλωστε ονομάζεται και γυμνανθές, όπως άλλωστε επιβεβαίωνει η λατινική του ονομασία Jasminum nudiflorum, ένα γιασεμί γυμνό από λουλούδια.