Νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη Κυριακή και χωρίς να χρειαστούν επαναληπτικές κάλπες είναι από χθες ο Σωκράτης Φάμελλος, που επικράτησε με 50,27% του βασικού του αντιπάλου Παύλου Πολάκη, ο οποίος έλαβε το 43,1%. Το εντυπωσιακό αποτέλεσμα, το οποίο βάζει τέλος σε μια τεκτονική εποχή μακράς εσωστρέφειας, δικαιώνει τις προσδοκίες της Κουμουνδούρου, που επιθυμούσε να δώσει μια «ηχηρή απάντηση σε όσους απεργάζονται σχέδια διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ».
Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Πρυτάνευσε, έλεγαν, το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, που αποτυπώθηκε με τη «δυναμική και μαζική» -τηρουμένων των αναλογιών βέβαια- παρουσία στις κάλπες και έδωσε το «φιλί της ζωής» στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο προτού κατρακυλήσει στα βάραθρα της πολιτικής ανυπαρξίας ύστερα από όσα κωμικοτραγικά τον συγκλόνισαν συθέμελα τους τελευταίους 14 μήνες.
Ερμηνεύεται επίσης, σύμφωνα με στελέχη που μίλησαν στη «δημοκρατία», ως «ένα ηχηρό ΟΧΙ στον νέο και ασύμμετρο δικομματισμό που πάει να στηθεί ερήμην των πολιτών», αλλά και ως μια «εντολή για συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων με σκοπό τη διαμόρφωση εναλλακτικού κυβερνητικού σχεδίου».
Ενδεικτική των διαθέσεων η δήλωση της Όλγας Γεροβασίλη χθες βράδυ έξω από την Κουμουνδούρου: «Η μεγάλη συμμετοχή είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους προϊδέαζαν για το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και με λιγότερα βαρίδια στην πλάτη».
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, στα 465 εκλογικά τμήματα της Επικράτειας προσήλθαν 70.152 μέλη και από αυτά περί τους 11.000 γράφηκαν πάνω από την κάλπη. Και, όπως επισήμαιναν κομματικοί παράγοντες, είναι άστοχη η σύγκριση με τους 148.821 που ψήφισαν στην προηγούμενη αναμέτρηση της 18ης Σεπτεμβρίου 2023 μεταξύ Κασσελάκη – Αχτσιόγλου, διότι παραγνωρίζει το γεγονός ότι έκτοτε ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε διά πυρός και σιδήρου και γνώρισε τρεις διασπάσεις. Ο Παύλος Πολάκης αναδεικνύεται σε δεύτερο πόλο εσωκομματικής ισχύος, με τους τους Ν. Φαραντούρη και Απόστολο Γκλέτσο να ακολουθούν σχεδόν αόρατοι από τα κομματικά ραντάρ.
«Δώσαμε τη δέουσα απάντηση στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων μετά την αποστασία των Τζάκρη – Πούλου που αποφάσισαν να ανεξαρτητοποιηθούν, στερώντας από το κόμμα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης» εξηγούσαν ικανοποιημένα τα στελέχη στους «απάνω ορόφους».
Αρμόδιες κομματικές πηγές επισήμαιναν στη «δημοκρατία» ότι η ενθαρρυντική συμμετοχή οφείλεται αφενός στην εγγραφή νέων μελών και ειδικά στις περιοχές όπου σημειώθηκαν οι αποστασίες βουλευτών, κάτι που σημαίνει ότι η συμπεριφορά τους θύμωσε κάποιον κόσμο της Αριστεράς, ο οποίος περιφρονεί τέτοιες ευτελείς στάσεις, χαμηλού ήθους.
Από την άλλη, ειδικά στα αστικά κέντρα διαπιστώθηκε η επανάκαμψη μέρους όσων είχαν μετακινηθεί προς τη Νέα Αριστερά, χωρίς ακόμα να έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τέλος, στην περιφέρεια, όπου, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της Κουμουνδούρου, οι άνθρωποι γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, διαπιστώθηκαν μικρές μεν αλλά υπαρκτές εισροές και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.
Μολονότι δεν τη διατυμπάνισε, σε κάποιο μικρό ποσοστό, ενδέχεται να επηρέασε ορισμένους η γνωστοποίηση ότι στις κάλπες θα μετέβαινε τελικά και ο «θυμωμένος Αχιλλέας» της παράταξης Α. Τσίπρας. Πάντως, ακόμα και παλιοί του σύντροφοι τον θεωρούν υπεύθυνο για όσα συνέβησαν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον άλλοτε φίλο του, ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη.
Σε κάθε περίπτωση το πρωτοφανές μίσος που εκδηλώνει με υστερικό τρόπο ο Κασσελάκης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά τόνωσε τον κομματικό πατριωτισμό αρκετών ψηφοφόρων, οι οποίοι, όσο κι αν διαφωνούν με τους χειρισμούς της σημερινής ηγεσίας, άλλο τόσο δεν θέλουν επ’ ουδενί να επιστρέψει το κόμμα στις εποχές που ψυχομαχούσε το βράδυ των εκλογών, μέχρι να σιγουρευτεί ότι διαβαίνει το κατώφλι της εισόδου στη Βουλή.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Το προβλημα σου Κασσελακη πρεπει να ειναι που θα παει το συναφη σου , χωρις αυτους εισαι πολιτικα νεκρος . Και νομιζω δυσκολα θα φυγουν , γιατι τους παρελαβε αλλο κομμα .