Η Ελλάδα ξεκινά μια μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση του στρατού, κύριος στόχος της οποίας είναι να μην υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες που να είναι μόνο στα χαρτιά, γράφουν σήμερα τα βουλγαρικά media.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, ανακοίνωσε ότι η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 800 στρατιωτικές μονάδες – περισσότερες από τις ΗΠΑ. Ωστόσο, σχεδόν 140 είναι τώρα προγραμματισμένες να κλείσουν.
Αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα υπάρχουν μονάδες στρατού που γεμίζουν με λιγότερο από το 20% του επιτελείου τους, μάλιστα, αναφέρεται ότι μια από τις συνοριακές μονάδες δεν περιείχε παρά… φούρνο για την παραγωγή ψωμιού.
Και η Βουλγαρία τα ίδια…
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον βουλγαρικό στρατό, ο οποίος εδώ και χρόνια πνίγεται σε κατάρρευση προσωπικού και έχει δεκάδες τμήματα που υπάρχουν μόνο σε έγγραφα του στρατού.
Ο συνολικός αριθμός των υποκαταστημάτων στη Βουλγαρία είναι φυσικά κρατικό μυστικό, αλλά σύμφωνα με αρκετές πηγές του Mediapool, είναι περίπου χίλια. Ο ακριβής αριθμός τους δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί, αφού σε ορισμένες στρατιωτικές περιοχές υπάρχουν πολλές ξεχωριστές μεραρχίες.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με επίσημες πληροφορίες, περίπου το 25% των θέσεων στον βουλγαρικό στρατό είναι κενές και σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, μάλλον, υπάρχουν περισσότερες. Η κατάσταση στις χερσαίες δυνάμεις είναι πιο σοβαρή.
Το πρόβλημα έχει αναγνωριστεί από το Υπουργείο Άμυνας, το οποίο αποδίδει την έλλειψη στρατιωτικών πρωτίστως εξαιτίας των χαμηλών αμοιβών.
Ακόμα κι αν αυξηθεί το ενδιαφέρον για τους διαγωνισμούς, θα υπάρχουν ακόμα κενές θέσεις. Ο πραγματικός αριθμός του στρατού είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που ορίζεται στα έγγραφα του προγράμματος, αλλά το Υπουργείο Άμυνας δεν αντικατοπτρίζει αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα.
Ποιος στρατός;
Η συνολική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλγαρίας σύμφωνα με έγγραφα είναι συνολικά 43.000 άτομα , αλλά σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση, ο βουλγαρικός στρατός είναι λίγο πάνω από 20.000 άτομα και μάλιστα, ο αριθμός ποικίλλει.
Είναι κοινό μυστικό ότι υπάρχουν πολλά άδεια τμήματα που δυσκολεύονται να φέρουν εις πέρας τα καθήκοντά τους λόγω έλλειψης ανδρών και ακόμη και η πολιτική ηγεσία του στρατού έχει σχολιάσει ανεπίσημα όλα αυτά τα χρόνια ότι το κάνουν ήδη με πολλούς κινδύνους.
Αυτή είναι και μια από τις εξηγήσεις για τα επεισόδια στο στρατό.
Και αντί να αναλάβουν οι πολιτικοί μια πραγματική μεταρρύθμιση- όπως επιδιώκει η Ελλάδα, που σίγουρα θα δεχθούν επίθεση από τους λεγόμενους «πατριωτικούς» κύκλους, συνεχίζουν μόνο να μετρούν τις ελλείψεις και από καιρό σε καιρό να κυκλοφορούν η ιδέα της επιστροφής των στρατώνων στους δήμους.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ