Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πόθος είναι ένα από τα πιο ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου με πανέμορφα φύλλα σε σχήμα καρδιάς που διαθέτουν χαρακτηριστικές κίτρινες κηλίδες.

Με καταγωγή από τη νοτιανατολική Ασία, ο πόθος είναι γνωστός και με την ονομασία “κισσός του διαβόλου” (devil’s ivy), καθώς είναι ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό που αναπαράγεται πολύ εύκολα.

Ο πόθος έχει την ικανότητα να επιβιώνει με ελάχιστη φροντίδα, ακόμα και αν ξεχάσουμε να τον ποτίσουμε για αρκετές μέρες.

Ιδανικό φυτό για κρεμαστές γλάστρες ή καλάθια, ο πόθος τοποθετείται σε ψηλά ράφια για να απλωθεί προς τα κάτω και να τα ντύσει με το εντυπωσιακό φύλλωμα του.

Αν και σε εσωτερικούς χώρους ο πόθος δεν ανθίζει, στο φυσικό του περιβάλλον εμφανίζει ανθοφόρο βλαστό και λουλούδι σε κρεμ και κόκκινη απόχρωση.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα πιο γνωστά είδη πόθου, μαζί με συμβουλές για τη φροντίδα του, ώστε να απολαμβάνουμε υγιή φυτά με πλούσια ζωηρή βλάστηση και γυαλιστερό καταπράσινο φύλλωμα.

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες και είδη πόθου;

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες πόθου (Epipremnum aureum) για να επιλέξουμε. Οι πιο γνωστές ποικιλίες που συναντάμε στο εμπόριο είναι οι εξής:

Χρυσός πόθος (Golden Pothos): Η πιο κλασσική ποικιλία πόθου με καρδιόσχημα φύλλα, σχετικά μεγάλου μεγέθους, πράσινου χρώματος με κρεμ-χρυσαφί κηλίδες.
Πόθος Marble Queen: Ποικιλία πόθου, αρκετά διαδεδομένη, με πράσινα καρδιόσχημα φύλλα που διαθέτουν πολλές κρεμ-άσπρες κηλίδες.
Νέον (Neon Pothos): Χαρακτηριστική ποικιλία πόθου με φωτεινά χρυσοκίτρινα φύλλα σε σχήμα καρδιάς, με το χρώμα του φυλλώματος να γίνεται πιο σκούρο, όσο μεγαλώνει η ηλικία του.
Πόθος Pearls and Jade: Εντυπωσιακή ποικιλία με πράσινα φύλλα, σχετικά πιο μικρού μεγέθους, με διάσπαρτες λευκές και γκρι-ασημί κηλίδες στο εσωτερικό τους.
2. Τι θέση επιλέγουμε για τον πόθο και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Ο πόθος προτιμάει φωτεινές θέσεις μέσα στο σπίτι, αρκεί να μην τον χτυπάνε απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η έντονη και άμεση ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα και χαρακτηριστικές μεγάλες καφέ και κίτρινες κηλίδες στα φύλλα του.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό φυτό που μπορεί να διατηρηθεί και σε σημεία με λιγότερο φως, παρουσιάζοντας ωστόσο πιο αργή ανάπτυξη. Ο μειωμένος φωτισμός σταδιακά μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το φύλλωμα του πόθου να μην είναι τόσο λαμπερό και γυαλιστερό.

Αναπτύσσεται καλύτερα σε θερμοκρασίες μεταξύ 20-32°C. Φροντίζουμε να βρίσκεται μακριά από θερμά και ψυχρά ρεύματα μέσα στο σπίτι, καθώς επίσης μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ.

Αποφεύγουμε να τον διατηρούμε σε εξωτερικό χώρο, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες θα τον καταστρέψουν.

3. Πώς φυτεύουμε τον πόθο σε γλάστρα;

Για τη φύτευση του πόθου, επιλέγουμε σχετικά μικρή γλάστρα, με ύψος και πλάτος περίπου 20 εκατοστών, ή γλάστρα ένα με δύο νούμερα μεγαλύτερη από τη γλάστρα φυτωρίου που τον αγοράσαμε.

Για να γεμίσουμε τη γλάστρα του πόθου, χρησιμοποιούμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα ειδικό για φυτά εσωτερικού χώρου με αρκετό περλίτη και ελαφρόπετρα που εξασφαλίζει καλύτερο αερισμό της ρίζας και αποστράγγιση του νερού.

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα ο πόθος;

Ο πόθος έχει μικρές απαιτήσεις σε νερό για να αναπτυχθεί. Συνήθως ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και αραιότερα την περίοδο του χειμώνα.

Την περίοδο του καλοκαιριού, καλό είναι να ψεκάζουμε με νερό τα φύλλα του πόθου για να αποφύγουμε τη ξηράνσεις και καφέτιασμα στις άκρες τους.

5. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στον πόθο;

Ο πόθος μπορεί να επιβιώσει και να αναπτυχθεί ακόμα και χωρίς λίπασμα. Με την προσθήκη της κατάλληλης λίπανσης μπορούμε να ενισχύσουμε την ανάπτυξη πλούσιας βλάστησης και υγιούς καταπράσινου φυλλώματος.

Προσθέτουμε λοιπόν υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά, πλούσιο σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο, κάθε μήνα την περίοδο της άνοιξης και μια φορά στις αρχές φθινοπώρου.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τον πόθο;

Αν και ο πόθος θεωρείται αρκετά ανθεκτικός σε ασθένειες και έντομα, μπορεί να παρατηρήσουμε προσβολές στο φύλλωμα του από το έντομα της βαμβακάδας, του θρίπα και του αλευρώδη, καθώς και από τον τετράνυχο.

Για την καταπολέμηση των εντόμων που προσβάλλουν τον πόθο, ψεκάζουμε τα φύλλα του με βιολογικά σκευάσματα όπως το φυσικό πύρεθρο και τα άλατα καλίου.

Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και κακής αποστράγγισης της γλάστρας, ο πόθος μπορεί να προσβληθεί από βακτηριακή ασθένεια με αποτέλεσμα να κιτρινίσουν και σταδιακά να σαπίσουν οι βλαστοί και το φύλλωμα του.

7. Με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τον πόθο;

Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τον πόθο είναι στα τέλη του χειμώνα ή στο τέλος του καλοκαιριού. Με το κλάδεμα του πόθου, περιορίζουμε το μήκος των βλαστών διατηρώντας ελεγχόμενο το σχήμα του φυτού.

Παράλληλα, αφαιρούμε κιτρινισμένους και ξερούς βλαστούς ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στο φύλλωμα του πόθου.

8. Tι άλλη φροντίδα χρειάζεται ο πόθος;

Για να διατηρήσουμε υγιές και λαμπερό το φύλλωμα του πόθου, είναι σημαντικό να καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι με απεσταγμένο ή βρόχινο νερό τα φύλλα του για να απομακρύνουμε τη σκόνη που μαζεύεται πάνω τους.

9. Γιατί κιτρινίζουν τα φύλλα του πόθου;

Τα φύλλα του πόθου μπορεί να κιτρινίσουν λόγω υπερβολικού ποτίσματος και υγρασίας στη ρίζα του, καθώς και λόγω έκθεσης του φυλλώματος σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά την ζεστή καλοκαιρινή περίοδο.

Επιπλέον, αν παρατηρήσουμε τα παλαιότερα φύλλα του πόθου να κιτρινίζουν καθώς μεγαλώνουν, ενδεχόμενως αποτελεί σημάδι ότι υπάρχει έλλειψη θρεπτικών στοιχείων στο χώμα και το φυτό μας χρειάζεται μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

10. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του πόθου;

Μπορούμε πολύ εύκολα να δημιουργήσουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου, κόβοντας απλά ένα βλαστό μήκους 20-30 εκατοστών και τοποθετώντας τον σε νερό. Αφαιρούμε τα κάτω φύλλα του βλαστού και φροντίζουμε να υπάρχουν φύλλα μόνο έξω από το νερό.

Μετά από λίγο καιρό ο βλαστός μας θα βγάλει ρίζες και μπορεί να μεταφυτευθεί σε γλάστρα για να μας δώσει ένα νέο φυτό πόθου.

Ο πολλαπλασιασμός του πόθου γίνεται επίσης με τη μέθοδο των καταβολάδων. Βυθίζουμε ένα τμήμα του βλαστού μέσα στο χώμα μιας γλάστρας, ώστε να ριζώσει, και αφήνουμε απέξω το ακραίο τμήμα του βλαστού για να αναπτυχθεί.

Όταν το τμήμα του βλαστού θα ριζώσει στη γλάστρα, αποκόπτουμε τον βλαστό από το μητρικό φυτό και έχουμε ένα καινούργιο φυτό πόθου.

11. Κι ένα μυστικό για τον πόθο

Ο πόθος είναι ένα από τα φυτά εσωτερικού χώρου που διατηρούνται σε νερό χωρίς χώμα, με την προϋπόθεση ότι τα φύλλα του βγαίνουν έξω από το νερό, δίνοντας μία εντυπωσιακή νότα στο σπίτι και το γραφείο.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ