Τουρκικά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι το Ουκρανικό Ναυτικό ολοκλήρωσε με επιτυχία τις δοκιμές στα πολεμικά πλοία «Hetman Ivan Mazepa» της κορβέτας κλάσης «Ada», την οποία κατασκευάζει μαζί με την Τουρκία.
Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει το πλοίο να βομβαρδίζει ναυτικούς, εναέριους και χερσαίους στόχους, σε μια κίνηση που μπορεί να αυξήσει την οργή της Ρωσίας, η οποία έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας.
Αυτό αναφέρει η αραβική εφημερίδα Asharq Al-Awsat που έχει έδρα το Λονδίνο.
Το πολεμικό πλοίο είναι εξοπλισμένο με προηγμένα οπλικά συστήματα για να προσαρμοστεί στις σύγχρονες συνθήκες πολέμου, δίνοντάς του ένα στρατηγικό πλεονέκτημα στη θαλάσσια ασφάλεια αυξάνοντας σημαντικά τις μαχητικές του ικανότητες, σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα Defense Turk Net.
Το πλοίο ήταν επίσης εξοπλισμένο με ραντάρ που κατασκευάζονται από την Τουρκική Εταιρεία Στρατιωτικής Ηλεκτρονικής Βιομηχανίας (ASELSAN).
Από το 2020…
Το πλοίο, το οποίο κατασκευάστηκε από κοινού στο πλαίσιο της συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας τον Οκτώβριο του 2020, πραγματοποίησε την πρώτη του επιτυχημένη προσπάθεια ναυσιπλοΐας στις 29 Μαΐου.
Αυτά τα πλοία έχουν σχεδιαστεί για να καλύπτουν μια σειρά από αμυντικές ανάγκες, ιδιαίτερα ανθυποβρυχιακό πόλεμο και επιχειρήσεις παράκτιας μάχης. Η κορβέτα, με εκτόπισμα περίπου 2.400 τόνων και μήκος περίπου 99 μέτρα, συνδυάζει την ευελιξία με τα οπλικά της συστήματα και το σύστημα πρόωσής της της επιτρέπει να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 29 κόμβων και το εύρος λειτουργίας της είναι περίπου 3.500 ναυτικά μίλια και ως εκ τούτου, είναι μια κατάλληλη επιλογή τόσο για παράκτιες όσο και για υπεράκτιες αποστολές.
Τον Δεκέμβριο του 2020, η Ουκρανία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να ξεκινήσει την παραγωγή πολεμικών πλοίων τύπου κορβέτας στο ναυπηγείο Okyan στην πόλη Mykolaiv (νότια), στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας και της Προεδρίας Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκίας.
Η τουρκική πλευρά καθόρισε τις τεχνικές προδιαγραφές των πλοίων και επέλεξε ειδικευμένους υπαλλήλους για να εργαστούν στην παραγωγή τους, σύμφωνα με μια σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2020 στους τομείς της τεχνολογικής ανταλλαγής και παραγωγής φρεγατών (κορβέτες) και οπλισμένων drones.
Πρώτος πελάτης του τουρκικού αεροσκάφους η Ουκρανία
Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ουκρανία αποκάλυψε σχέδια να αγοράσει ένα τουρκικό μαχητικό πέμπτης γενιάς που αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία σύντομα μετά τη δοκιμή του τον περασμένο μήνα, αφού χρησιμοποίησε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Τουρκία, Βασίλ Μποντνάρ, δήλωσε ότι θα αγοράσουν και θα χρησιμοποιήσουν το τουρκικό αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, “Kaan”, που παράγεται από την Τουρκική Εταιρεία Αεροπορίας και Διαστημικής Βιομηχανίας (Tusaş), επισημαίνοντας ότι τα drones “Bayraktar TB2” έχουν γίνει βετεράνοι του ρωσικού πολέμου. Τόνισε ότι η εμβάθυνση της συνεργασίας με την Τουρκία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, των drones και των κινητήρων είναι πολύ σημαντική.
Επεσήμανε ότι συνεχίζεται η κατασκευή του εργοστασίου μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar στην Ουκρανία και ότι οι ουκρανικές ομάδες συνεχίζουν να εργάζονται και στον κινητήρα του νέου τουρκικού μαχητικού αεροπλάνου Kaan.
Η Ρωσία έχει προειδοποιήσει προηγουμένως για σχέδια δημιουργίας εργοστασίου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, που παράγονται από την τουρκική εταιρεία Baykar, στην Ουκρανία, και τόνισε ότι «θα εργαστεί για να το καταστρέψει στο πλαίσιο της αποστολής αφοπλισμού της και ότι η ίδρυσή του θα παρατείνει μόνο τα δεινά των Ουκρανών και δεν θα βοηθήσει να αποφευχθεί αυτό που…είναι στόχος της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης εκεί».
Ο ρόλος των τουρκικών drones
Κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου με τη Ρωσία, η Ουκρανία εισήγαγε drones Bayraktar, παρά τις ρωσικές αντιρρήσεις, και υπέγραψε συμφωνία για την από κοινού παραγωγή περισσότερων από αυτά τα drones, γεγονός που εξόργισε επίσης τη Μόσχα.
Τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar, τα οποία πωλήθηκαν στην Ουκρανία, έπαιξαν εξέχοντα ρόλο στην επιβράδυνση της προέλασης των ρωσικών δυνάμεων όταν άρχισαν τις εισβολές τους στο ουκρανικό έδαφος τον περασμένο Φεβρουάριο. Η χρήση τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία ανησυχεί τον ρωσικό στρατό, καθώς χρησιμοποιούνται επίσης εναντίον αυτονομιστών πιστών σε αυτόν στις περιοχές Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ότι η στρατιωτική-τεχνική συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας είναι «έκπληξη», δεδομένης της επιθυμίας της Άγκυρας να μεσολαβήσει για τον τερματισμό του ρωσο-ουκρανικού πολέμου.
Και πρόσθεσε: «Ήταν η τουρκική πλευρά που παρουσίασε την πλατφόρμα της Κωνσταντινούπολης την άνοιξη του 2022 για διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους του Κιέβου και συνέβαλε επίσης στη σύναψη της συμφωνίας για τα σιτηρά, αλλά οι διαπραγματεύσεις της Κωνσταντινούπολης θάφτηκαν από (τους Αγγλοσάξονες) εμποδίζοντας τον Ουκρανό Πρόεδρο Volodymyr Zelensky να συνάψει συμφωνίες που θα μπορούσαν να είχαν σταματήσει τις μάχες.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ
ΓΥΡΕΥΕ ΤΩΡΑ ΤΙ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΧΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ