Παρά το γεγονός ότι οι εξελίξεις στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού είναι ραγδαίες από την ημέρα όπου επιβεβαιώθηκε πως ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέφει θριαμβευτικά στον Λευκό Οίκο, στη Ρωσία τηρούν στάση αναμονής, έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
Σήμερα Πέμπτη πάντως, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, όσο και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέβησαν σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας, μέσες – άκρες πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρόκειται να αλλάξουν την εξωτερική πολιτική τους. Ωστόσο, ο Γκενάντι Γκαμπλόφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε πως η Μόσχα είναι «ανοικτή» σε διαπραγματεύσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, εφόσον ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ αναλάβει όντως ρόλο διαμεσολαβητή.
🇷🇺”RUSSIA OPEN TO ANY UKRAINE PEACE TALKS IF TRUMP STARTS THEM”
Moscow's ambassador to the U.N Gennady Gatilov:
”Russia is open to negotiations on an end to the Ukraine war if initiated by U.S. President-elect Donald Trump, but any talks need to be based on the realities of… pic.twitter.com/hTA8rYlR91
— WORLD AT WAR (@World_At_War_6) November 14, 2024
«Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διευθετήσει την ουκρανική κρίση μέσα σε μία νύχτα. ΟΚ, ας είμαστε ρεαλιστές. Καταλαβαίνουμε, βέβαια, ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ», δήλωσε ο Γκαμπλόφ, προσθέτοντας ότι «αν αρχίσει ή αφήσει να εννοηθεί ότι θα ξεκινήσει την πολιτική διαδικασία, είναι καλοδεχούμενο».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως τυχόν διαπραγματεύσεις αυτού του είδους θα πρέπει να βασίζονται σε αυτό που αποκάλεσε «πραγματικότητες επί του εδάφους», τονίζοντας ότι η Ουκρανία είναι σε θέση άμυνας στον πόλεμο που διαρκεί περισσότερο από δύο χρόνια. «Ανεξάρτητα από τις εγχώριες πολιτικές μετατοπίσεις, (η Ουάσινγκτον) επιδιώκει σταθερά να περιορίσει τη Μόσχα… η αλλαγή διοίκησης δεν κάνει και πολλά να το αλλάξει αυτό. Η μοναδική αλλαγή που μπορεί να είναι πιθανή, είναι ο διάλογος μεταξύ των χωρών μας, κάτι που έλειπε στη διάρκεια των τελευταίων αρκετών χρόνων», σχολίασε επίσης ο Γκαμπλόφ, υποστηρίζοντας πως η εκλογή Τραμπ παρέχει μεν μια νέα δυνατότητα για διάλογο Ρωσίας – ΗΠΑ, χωρίς, πάντως, να είναι πιθανή μια ευρύτερη επανεκκίνηση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.
Θυμίζουμε πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη πως η ειρήνη δεν μπορεί να εγκαθιδρυθεί, μέχρις ότου όλες οι ρωσικές δυνάμεις εκδιωχθούν και όλα τα εδάφη που κατέλαβε η Μόσχα, περιλαμβανομένης της Κριμαίας, επιστραφούν. Το «σχέδιο νίκης», το περίγραμμα του οποίου παρουσίασε ο ίδιος τον περασμένο μήνα, διατηρεί αυτόν τον όρο, κάτι που η Ρωσία δεν δέχεται επ’ ουδενί.
Μέχρι την ανάληψη καθηκόντων 20 Ιανουαρίου 2025 όρεξη να διαβάζουμε τα όσα γράφονται από εικασίες έως σενάρια πέρα φαντασίας.
Η Αμερική έχει να δώσει λύσεις στα δικά της προβλήματα και την δική της χώρα.
Η Ελλάδα μας γιατί τόση κόψη για τα Αμερικής θέματα.
Έχουμε λύσει όλα τα δικά μας θέματα, περισσεύει ο χρόνος άντε να ασχοληθούμε και λίγο ουδέτερα. Η μήπως μέσα από όλο αυτό το παραβλέπουμε το δικό μας χάλι, γεμίζουμε την ενημέρωση, καθηλώνουμε τους πολίτες και η δική μας κυβέρνηση χρεώνεται μέρες και μέρες λαμπρές.
Εκτός και η χώρα μας επισήμως, καθιέρωση παροικία της Αμερικής.
Η μήπως δεν γίνεται αντιληπτό πως οι πολίτες όλο και κάτι αντιλαμβάνονται, απαξιώνουν την ενημέρωση στρέφονται στον διαρκή αγώνα της επιβίωσης.