Λίγο πριν την συγκομιδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα ήρθαν να προσθέσουν ένα ακόμα τεράστιο πλήγμα στην φετινή ελαιοπαραγωγή.
Η ανομβρία που έπληττε και την Ηλεία όλο το προηγούμενο διάστημα είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στους ελαιοκαλλιέργητές που έβλεπαν την προβλεπόμενη σοδειά τους να μειώνεται σε μεγάλο βαθμό…
Σε πολλές περιπτώσεις ο καρπός πάνω στα δέντρα δεν είχε το μέγεθος προηγούμενων ετών κι αν το είχε δεν θα ήταν τόσο ποιοτικός ως συνήθως… δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που πολλά ελαιόδεντρα -λόγω έλλειψης ποτίσματος- έγιναν «κάρβουνο», ιδιαίτερα στη νότια Ηλεία!
Παρ` όλα αυτά πολλοί έλπιζαν ότι θα βρέξει και η σοδειά θα δεχθεί τα ευεργετικά αποτελέσματα της βροχής αφού η ελαιοκομική περίοδος (για την παραγωγή λαδιού) που έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες…
Η αρχική ανακούφιση όταν οι πρώτες σταγόνες βροχής έπεσαν το βράδυ της Κυριακής (10/11) μεταβλήθηκαν τις τελευταίες ώρες σε… στεναγμούς! Αυτό γιατί οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αποτέλεσαν την αιτία για ένα… νέο σοκ! Σε διαφορές περιοχές του νομού που τα ελαιόδεντρα ήταν «γεμάτα» το ταρακούνημα των ανέμων (σε συνδυασμό με την βροχόπτωση και την χαλαζόπτωση) στα δέντρα τις έριξε στο έδαφος και τις έκανε… «χαμάδα»!
«Ολοκληρωτική καταστροφή»…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τοπική κοινότητα Κορυφής του δήμου Πύργου όπου η ζημιά στα ελαιοχώραφα από τους ισχυρότατους ανέμους το βράδυ της Τετάρτης (13/11) είναι πολύ μεγάλη όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες και βίντεο που ανάρτησε ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Πύργου της Νέας Δημοκρατίας, Τάκης Θανόπουλος.
«Οι ελιές υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή σε μια χρονιά που είχε διαμορφωθεί ως εξαιρετικά ελπιδοφόρα όσον αφορά την παραγωγή και την ποιότητα. Η έκταση των ζημιών είναι τέτοια που καθιστά τις καλλιεργητικές φροντίδες που θα απαιτηθούν στο εξής ιδιαίτερα δαπανηρές και απαιτητικές. Οι παραγωγοί θα χρειαστεί να εφαρμόσουν ιδιαίτερα απαιτητικό και αυστηρο κλάδεμα, να εφαρμόσουν πολλαπλά ραντίσματα με χαλκούχα σκευάσματα για την πρόληψη ασθενειών», τόνισε μιλώντας στο iliaenimerosi ο κ. Θανόπουλος.
«Όλες αυτές οι εργασίες συνεπάγονται σε ένα υψηλό οικονομικό κόστος, το οποίο έρχεται να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε μετά και από την πτώση της τιμής από τις πιέσεις της Αγοράς. Η καταγραφή των ζημιών πρέπει να προχωρήσει άμεσα και να υπάρξει ουσιαστική και άμεση στήριξη στους πληγέντες παραγώγους, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτής της καταστροφής», πρόσθεσε.
Ανάλογες εικόνες συνάντησαν το πρωί της Πέμπτης (14/11) και ελαιαοκαλλιεργητές στην περιοχή του Σκουροχωρίου…