Aλλαγές στον τρόπο που θα καθορίζονται οι χρήσεις γης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aλλαγές στον τρόπο που θα καθορίζονται οι χρήσεις γης προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης από το βήμα του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης ∆ήμων Ελλάδος. Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση θα λαμβάνει υπόψη την αναπτυξιακή προοπτική των περιοχών και θα πλαισιώνει την πολεοδομική μεταρρύθμιση, εισάγοντας στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια την έννοια της «ευελιξίας».

Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο

«Εκτός από τις χρήσεις γης για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή, θα εισηγηθώ στο υπουργικό συμβούλιο να βάλουμε και χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υποστήριξε πως πρόκειται για μία μεταρρύθμιση-πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική.

Ο κ. Σκυλακάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη δράση ύψους 700.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ και ΕΠΣ) σε όλη τη χώρα, με τα οποία θα καθορίζεται πού και τι μπορεί να χτιστεί.

Αναφερόμενος στη διαχείριση των υδάτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε πως η λειψυδρία και οι πλημμύρες θα αποτελέσουν με βεβαιότητα τεράστια προβλήματα, τα οποία θα έχουμε μπροστά μας. «Η λειψυδρία, όχι παντού, σε κάποιες περιοχές θα είναι δεινή, σε άλλες περιοχές, όπως η δυτική Ελλάδα, ελπίζουμε ότι δεν θα έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Στην Αττική μόνον υπολογίζουμε πως θα μας κοστίσει περίπου 700 εκατ. – 1 δισ. ευρώ. Στην Αττική, επειδή η ΕΥ∆ΑΠ είναι εισηγμένη, οι πόροι αυτοί, με διάφορους τρόπους, μπορούν να βρεθούν μέσα από δανεισμό και να “απλωθούν” στον χρόνο» επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης. Υπενθύμισε ότι 80.000.000 ευρώ από το Πρόγραμμα ∆ημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΕΝ διατίθενται για έργα (όχι της ΕΥ∆ΑΠ) που αφορούν αποκλειστικά τη λειψυδρία σε περιοχές υψηλού κινδύνου, όπως τα νησιά του Αιγαίου και η ανατολική Πελοπόννησος. Τέλος, ο υπουργός προανήγγειλε αλλαγές στον αντιπυρικό κανονισμό, προκειμένου, όπως είπε, να γίνει ρεαλιστικός.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ