Η Ολλανδία θα επιβάλει ελέγχους στα χερσαία σύνορα από τις 9 Δεκεμβρίου, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Μετανάστευσης του Βασιλείου, όπως επικαλείται το Reuters, επιβεβαιώνοντας έτσι μια προηγούμενη ανακοίνωση του ολλανδικού πρακτορείου ειδήσεων ANP.
Οι συνοριακοί έλεγχοι, οι οποίοι είναι όλοι με χώρες που είναι μέλη της ζώνης ελεύθερης μετακίνησης Σένγκεν, θα διαρκέσουν για έξι μήνες – μέρος ευρύτερων μέτρων για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης που προτείνει ο ακροδεξιός συνασπισμός υπό την ηγεσία του εθνικιστικού Κόμματος Ελευθερίας του Geert Wilders.
Αυτό ακολουθεί παρόμοια απόφαση που έλαβε η γειτονική Γερμανία, η οποία πραγματοποιεί αυξημένους συνοριακούς ελέγχους εδώ και σχεδόν δύο μήνες.
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς επιβεβαίωσε ότι οι έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα θα συνεχιστούν για όσο το δυνατόν περισσότερο.
«Θα το κάνουμε αυτό για όσο χρειαστεί. Και θα είναι πολύς χρόνος», είπε ο Σολτς σε ειδική εκπομπή στο τηλεοπτικό κανάλι Air Tel. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι έλεγχοι «προκαλούσαν μεγάλο εκνευρισμό».
Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φάιζερ δικαιολόγησε την απόφαση να εισαχθούν έλεγχοι στα γερμανικά σύνορα με τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, καθώς και με το υπερφορτωμένο σύστημα ασύλου.
Η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που αυτή τη στιγμή ενισχύει τους συνοριακούς ελέγχους. Άλλες οκτώ χώρες Σένγκεν έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου στα σύνορά τους. Από το 2006 Συνολικά 441 μέτρα ελέγχου έχουν εισαχθεί στο Σένγκεν μέχρι στιγμής.
Η Γαλλία πρωτοπορεί: μετά τις ισλαμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 και 2016. Το Παρίσι διατηρούσε το δικαίωμα να πραγματοποιεί μόνιμους ελέγχους κατά μήκος των γαλλικών χερσαίων συνόρων. Η Γερμανία ελέγχει τα σύνορα με τη νότια γειτονική της Αυστρία από το 2015 – προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των αιτούντων άσυλο και να περιορίσει τον κίνδυνο τρομοκρατίας. Η Αυστρία ελέγχει με τη σειρά της τα σύνορά της με τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Ουγγαρία και τη Σλοβενία -με το ίδιο σκεπτικό.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ