H κρασούλα είναι ένα πανέμορφο φυτό που ανήκει στα παχύφυτα και έχει φανατικούς θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.
Θα τη συναντήσουμε σε κήπους, σε βραχόκηπους και σε γλάστρες μπαλκονιών να εντυπωσιάζει με το γυαλιστερό και παχύ φύλλωμα της.
Άλλωστε, το όνομα της κρασούλας προέρχεται από τη λατινική λέξη crassus, που σημαίνει «παχύς» και συνδέεται με τα σαρκώδη φύλλα της που έχουν την ικανότητα να αποθηκεύουν νερό.
Η κρασούλα εμφανίζει πλούσια ανθοφορία με μικρά λουλούδια που εμφανιζονται στα τέλη του χειμώνα.
Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της κρασούλας, προκειμένου να διατηρήσουμε τα φύλλα της καταπράσινα και να απολαύσουμε τα πανέμορφα λουλούδια της.
1. Ποια είναι τα πιο γνωστά είδη και ποικιλίες κρασούλας;
Υπάρχουν πάνω από 200 είδη κρασούλας με τα περισσότερα είδη να προέρχονται από τη Νότια Αφρική.
Το πιο χαρακτηριστικό και διαδεδομένο είδος κρασούλας ονομάζεται Crassula ovata και διαθέτει στρογγυλά δερματώδη συμπαγή φύλλα με λευκό ή ρόδινο άνθος στην κορυφή.
Υπάρχουν πολλές ακόμη ποικιλίες κρασούλας όπως η εντυπωσιακή Crassula spiralis, με τη μοναδική σπειροειδή διάταξη των φύλλων της πάνω σε έναν κεντρικό βλαστό, η Crassula perforata, η Crassula rupestris και η Crassula platyphylla.
2. Τι συνθήκες θέλει η κρασούλα για να ευδοκιμήσει;
Η κρασούλα ευδοκιμεί σε μέρη φωτεινά και καλά αεριζόμενα, σε μπαλκόνια και αυλές, που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με το έντονο ηλιακό φως. Για κρασούλες που έχουμε σε γλάστρα, προτιμάμε να τις τοποθετούμε σε σημείο με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.
Η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην παγωνιά, χρειάζεται προστασία από τον έντονο παγετό και πρέπει να μεταφέρεται σε πιο ζεστό σημείο όταν οι θερμοκρασίες πλησιάζουν το μηδέν.
Στις νότιες περιοχές της χώρας μας, η κρασούλα φυτεύεται και σε κήπο, αρκεί να είναι προστατευμένη από τους βοριάδες.
Σχετικά με τις εδαφικές συνθήκες, η μεταφύτευση της κρασούλας πρέπει να γίνει σε αμμώδες έδαφος που να στραγγίζει καλά το νερό.
Για να τη μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για κάκτους και παχύφυτα και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται καλύτερα το νερό που περισσεύει.
3. Κάθε πότε χρειάζεται πότισμα η κρασούλα;
Η κρασούλα έχει μέτριες ανάγκες σε νερό, και χρειάζεται αραιό πότισμα. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε την κρασούλα μια φορά τη βδομάδα κατά τους ανοιξιάτικους μήνες και τους θερινούς μήνες σε συνθήκες καύσωνα και υψηλών θερμοκρασιών.
Το πότισμα της κρασούλας πρέπει να είναι περιορισμένο την περίοδο του φθινοπώρου, κάθε 2 βδομάδες ανάλογα τον καιρό, και ακόμη λιγότερο το χειμώνα.
Το υπερβολικό πότισμα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, καθώς και έντονη φυλλόπτωση.
4. Τι λίπασμα βάζουμε στην κρασούλα;
Σχετικά με τη λίπανση, η κρασούλα δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό σε θρεπτικά συστατικά. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο φύλλωμα της.
Προσθέτουμε υγρό λίπασμα ειδικό για παχύφυτα και κάκτους κάθε 2 μήνες κατά την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Αυτή την περίοδο, η κρασούλα όπως και τα περισσότερα παχύφυτα πραγματοποιούν το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης τους και είναι απαραίτητο να της παρέχουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Τα υγρά λιπάσματα για κάκτους και παχύφυτά έχουν μειωμένη περιεκτικότητα σε άζωτο, προκειμένου να αποφεύγεται η δημιουργία τοξικότητας και εγκαυμάτων στο φύλλωμα των φυτών.
5. Πότε και πώς κλαδεύουμε την κρασούλα;
Η κρασούλα χρειάζεται κατά καιρούς κλάδεμα για να τη διατηρήσουμε σε υγιή κατάσταση και σε συμπαγή μορφή. Όταν στα φυτά της κρασούλας αδυνατίζουν οι βλαστοί, είναι καλό να τα κλαδεύουμε αφαιρώντας τους ξερούς και κιτρινισμένους βλαστούς.
Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της κρασούλας είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, καθώς και στις αρχές του φθινοπώρου μετά το τέλος της ανθοφορίας της.
Επίσης, η απομάκρυνση των αποξηραμένων λουλουδιών της κρασούλας βοηθά στην τόνωση και ανάπτυξη του φυλλώματος της.
6. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά κρασούλας;
Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά κρασούλας για να γεμίσουμε το σπίτι μας και να μοιραστούμε με φίλους, δεν προβληματιζόμαστε καθόλου.
Ο πολλαπλασιασμός της κρασούλας γίνεται εύκολα με μοσχεύματα με μία πολύ απλή και εύκολη διαδικασία. Κόβουμε φύλλα της βάσης της κρασούλας και τα αφήνουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για λίγες μέρες μέχρι να ξεραθεί η τομή. Στη συνέχεια, αφήνουμε τα κομμάτια (μοσχεύματα) φύλλων πάνω στην επιφάνεια του χώματος σε μια μικρή γλάστρα.
Σταδιακά, το φύλλο της κρασούλας ακόμη και αν μαραίνεται, θα βγάλει ρίζες. Όταν σχηματιστούν οι ρίζες της κρασούλας, μπορούμε να κάνουμε τη μεταφύτευση σε υγρό χώμα, διατηρώντας το σε σκιερή θέση μέχρι να αναπτυχθεί.
7. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την κρασούλα;
Η κρασούλα προσβάλλεται από το έντομο της βαμβακάδας και από τον τετράνυχο και γι’ αυτό ψεκάζουμε προληπτικά με αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε με πράσινο σαπούνι.
Για την αντιμετώπιση της μυκητολογικής ασθένειας του σαπίσματος της ρίζας της κρασούλας, ποτίζουμε με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρα) σε αναλογία 1 κουταλιά της σούπας σε ένα λίτρο νερό.
Όσοι έχουμε κρασούλα στον κήπο ή σε γλάστρα μπορεί να παρατηρήσουμε προβλήματα με κιτρίνισμα και πτώση των φύλλων της που οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή κακή αποστράγγιση της γλάστρας και του χώματος.
Επίσης, φυλλόπτωση μπορεί να σημειωθεί όταν δεν ποτίζουμε επαρκώς την κρασούλα, καθώς και σε απότομες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας.
8. Κι ένα τελευταίο μυστικό για την κρασούλα
Η κρασούλα αναφέρεται στο εξωτερικό και ως «φυτό του χρήματος» (money plant), καθώς τα φύλλα της θυμίζουν νομίσματα. Η φύτευση της κρασούλας στον κήπο ή στην αυλή θεωρείται πως φέρνει γούρι και καλοτυχία, και είναι ένας βασικός λόγος για τη μεγάλη δημοφιλία της Crassula ovata.