H γαρδένια είναι από τα πιο όμορφα καλλωπιστικά φυτά που λατρεύoυμε τα γυαλιστερά φύλλα της και το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της. Πολλοί θεωρούν τη γαρδένια ιδιαίτερα ευαίσθητη και απογοητεύονται όταν κιτρινίζουν τα φύλλα ή καταστρέφονται τα λουλούδια της.
Η περιποίηση της γαρδένιας περιλαμβάνει το σωστό κλάδεμα και αφορά όλα τα φυτά γαρδένιας είτε είναι φυτεμένα σε γλάστρα είτε στον κήπο. Αν δεν κλαδέψουμε τις γαρδένιες, τα φυτά σταδιακά εξασθενούν, παρουσιάζοντας μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.
Ας δούμε αναλυτικό ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας και πώς κλαδεύουμε για να τις διατηρούμε πάντα υγιείς και να μας χαρίζουν λουλούδια για πολλά χρόνια.
1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τη γαρδένια;
Η γαρδένια θέλει κλάδεμα συνήθως κάθε χρόνο για να διατηρήσουμε το φύλλωμα της συμπαγές και να εξασφαλίσουμε πλούσια ανθοφορία. Όταν η γαρδένια βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο και έχει μικρότερη ανάπτυξη, το κλάδεμα της γίνεται κάθε 2 χρόνια.
Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τη γαρδένια είναι στις αρχές της άνοιξης, κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
Εναλλακτικά, αρκετοί κλαδεύουν στα τέλη του καλοκαιριού μετά την πρώτη ανθοφορία της, ωστόσο είναι κάτι που δεν συνιστούμε καθώς με αυτόν τον τρόπο χάνουμε μία δεύτερη όψιμη ανθοφορία την περίοδο του φθινοπώρου.
2. Πώς γίνεται το κλάδεμα της γαρδένιας;
Για να κάνουμε ένα καλό κλάδεμα της γαρδένιας, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βήματα:
Αρχικά, αφαιρούμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς της γαρδένιας.
Στη συνέχεια, αραιώνουμε πυκνούς βλαστούς της γαρδένιας που αλληλοκαλύπτονται στο εσωτερικό της κόμης για να έχει καλύτερο αερισμό και να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών.
Κορφολογούμε τους βλαστούς της, κόβοντας περίπου το 1/3 του μήκους τους για να αποκτήσει το φυτό μας πιο συμπαγές σχήμα και πυκνό φύλλωμα.
Αφού ολοκληρώσουμε το κλάδεμα, ψεκάζουμε το φύλλωμα της γαρδένιας με χαλκό για να την προφυλάξουμε απο την ανάπτυξη μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Στο τέλος του καλοκαιριού, αφαιρούμε τα ξεραμένα λουλούδια της πρώτης ανθοφορίας για να τονώσουμε την ανάπτυξη της και να δημιουργήσουμε τις ιδανικές συνθήκες για μία δεύτερη ανθοφορία μέσα στο φθινόπωρο.
3. Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της γαρδένιας
Τα κλαδιά που κόβουμε κατά το κλάδεμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γαρδένιας φυτεύοντας τα σε γλαστράκια φυτωρίου. Αυτός είναι ένας έξυπνος τρόπος για να συνδιάσουμε το κλάδεμα με τον πολλαπλασιασμό της γαρδένιας και να δημιουργήσουμε νέα φυτά.
Θα ηθελα να βλεπω μοντελλα με χιλιομετρικο βεληνεκες γυρω στα 150 με 180 χιλιομετρα ως επισης γυρω 110 χιλιομετρα ταχυτητα.