Αν οι τριανταφυλλιές μας εμφανίζουν χαρακτηριστικές πορτοκαλί κηλίδες στο φύλλωμα τους, τότε πρόκειται για τη σκωρίαση, μία από τις σοβαρότερες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά. Η σκωρίαση δεν πρέπει να συγχέεται με τη μελανή κηλίδωση της τριανταφυλλιάς που αντί για πορτοκαλί σημάδια εμφανίζει μαύρες κηλίδες στα φύλλα, καθώς και το ωίδιο της τριανταφυλλιάς που δημιουργεί μία λευκή σκόνη στο φύλλωμα. Ας δούμε αναλυτικά τι συμπτώματα εμφανίζει η σκωρίαση στην τριανταφυλλιά, ποιες συνθηκές ευνοούν την εξάπλωση της ασθένειας και με ποιους τρόπους γίνεται η αντιμετώπισή της για προστατέψουμε τα φυτά μας.
1. Ποια είναι τα συμπτώματα της σκωρίασης στην τριανταφυλλιά;
Αρχικά, η ασθένεια της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς εμφανίζεται κυρίως στα φύλλα, και σπανιότερα στους βλαστούς και τα άνθη της τριανταφυλλιάς. Τα πρώτα συμπτώματα της σκωρίασης εμφανίζονται στις αρχές της άνοιξης, με τη μορφή χαρακτηριστικών πορτοκαλί κηλίδων στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Σταδιακά, στην πάνω επιφάνεια των φύλλων της τριανταφυλλιας εμφανίζονται μεγαλύτερες πορτοκαλί, πορτοκαλί-κόκκινες ή καστανές κηλίδες. Σε συνθήκες έντονης προσβολής από σκωρίαση, μπορεί να παρατηρηθούν ακόμα και παραμορφώσεις και ξηράνσεις των βλαστών της τριανταφυλλιάς, καθώς και σταδιακή ξήρανση των φύλλων και ολική αποφύλλωση του φυτού της τριανταφυλλιάς.
2. Ποιες συνθήκες ευνοούν την εξάπλωση της σκωρίασης στις τριανταφυλλιές;
Η ασθένεια της σκωρίασης ευνοείται κυρίως από συνθήκες κατάλληλων θερμοκρασιών και υγρασίας κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου. Ευνοϊκές θερμοκρασίες για την ανάπτυξη του μύκητα και την εξάπλωσης της ασθένειας της σκωρίασης είναι μεταξύ 18–21°C. Αξίζει να αναφέρουν πως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού σταματούν την ανάπτυξη της ασθένειας και τις έντονες προσβολές στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς. Η διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς για λίγες ώρες που μπορεί να γίνει κατά το πότισμα, δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη της σκωρίασης. Αντίστοιχα, τριανταφυλλιές που είναι πυκνά φυτεμένες, βρίσκονται κοντά σε τοίχους ή σε σκιερή θέση και δεν αερίζονται επαρκώς, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής από την ασθένεια της σκωρίασης.
3. Πώς αντιμετωπίζεται η σκωρίαση της τριανταφυλλιάς;
Για την καταπολέμηση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, λαμβάνουμε μία σειρά από προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα που αφορούν τη φύτευση της τριανταφυλλιάς, τους απαιτούμενους ψεκασμούς με διάφορα οικολογικά σκευάσματα και την κατάλληλη φροντίδα της τριανταφυλλιάς.
Κατάλληλη φύτευση των φυτών τριανταφυλλιάς
Αποφεύγουμε τις φυτεύσεις τριανταφυλλιάς σε σκιερά μέρη και κοντά σε τοίχους, καθώς η αυξημένη υγρασία και ο κακός αερισμός συντελούν στην δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την ανάπτυξη της ασθένειας της σκωρίασης. Επιπλέον, αποφεύγουμε τις πυκνές φυτεύσεις, καθώς έχουμε υψηλό κίνδυνο προσβολής των φυτών από μυκητολογικές ασθένειες, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν δυσκολίες στην αποτελεσματική καταπολέμηση τους.
Απομάκρυνση προσβολών απο σκωρίαση
Απομακρύνουμε τα προσβεβλημένα φύλλα της τριανταφυλλιάς μόλις εντοπίσουμε τις πρώτες προσβολές από σκωρίαση, στις αρχές της άνοιξης, καθώς αποτελούν την αρχική εστία ανάπτυξης της ασθένειας. Στα τέλη του φθινοπώρου, αφαιρούμε τα προσβεβλημένα τμήματα και όλα τα πεσμένα φύλλα που αποτελούν εστίες μόλυνσης της σκωρίασης, τα απομακρύνουμε και τα καίμε. Με αυτό τον τρόπο, προστατεύουμε τις τριανταφυλλιές μας από τις αρχικές προσβολές και την ανάπτυξη της σκωρίασης την επόμενη άνοιξη.
Πότισμα με σταγόνες
Αποφεύγουμε τη διαβροχή των φύλλων της τριανταφυλλιάς κατά το πότισμα και χρησιμοποιούμε σύστημα άρδευσης με σταγόνες, καθώς σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ευνοείται η προσβολή από την ασθένεια της σκωρίασης. Ειδικά σε κήπους γκαζόν, που έχουν φυτευτεί τριανταφυλλιές, έχουμε συχνά φαινόμενο εμφάνισης προσβολών από σκωρίαση, καθώς το πότισμα γίνεται με εκτοξευτήρες (pop-up) και μεταφέρονται μολύσματα από τα προσβεβλημένα φύλλα στο έδαφος όταν πέφτει το νερό πάνω στο χώμα.
Ψεκασμός με βιολογικά σκευάσματα
Ψεκάζουμε τις τριανταφυλλιές με βρέξιμο θειάφι στα τέλη του χειμώνα, πριν ανοίξει η νέα βλάστηση, όταν φουσκώσουν οι οφθαλμοί. Με αυτόν τον τρόπο, απολυμαίνουμε το φύλλωμα και καθαρίζουμε τις εστίες διαχείμανσης της ασθένειας στα φυτά της τριανταφυλλιάς. Επαναλαμβάνουμε τους προληπτικούς ψεκασμούς με βρέξιμο θειάφι στο φύλλωμα της τριανταφυλλιάς την περίοδο της άνοιξης, κάθε 2 εβδομάδες, για να προλάβουμε την εμφάνιση των προσβολών από σκωρίαση.
Ψεκασμός με σπιτικά υλικά
Ένας ακόμα εύκολος τρόπος για την προληπτική καταπολέμηση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς, είναι ο ψεκασμός με διάλυμα μαγερικής σόδας αξιοποιώντας φυσικά υλικά που έχουμε στο σπίτι μας. Για τη δημιουργία του αυτοσχέδιου διαλύματος, ανακατεύουμε 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα και μισό κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πράσινο σαπούνι σε 2 λίτρα νερό και ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες το φύλλωμα της τριανταφυλλιάς την περίοδο της άνοιξης.
4. Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς
Εκτός από τον ψεκασμό με βρέξιμο θειάφι που αναφέραμε, για την αντιμετώπιση της σκωρίασης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θειάφι σε σκόνη. Την περίοδο της άνοιξης, σκονίζουμε με θειάφι γύρω από τη ρίζα, καθώς και στα κάτω φύλλα της τριανταφυλλιάς που εκδηλώνεται περισσότερο η ασθένεια της σκωρίασης της τριανταφυλλιάς.