Ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο /Sauli Niinistö, παρουσιάζει την έκθεσή του.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δημιουργήσει τη δική της υπηρεσία κατασκοπείας που θα είναι υπεύθυνη για το συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των κρατών μελών για να ενισχύσει την ετοιμότητα του μπλοκ για πόλεμο και κρίσεις, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αποκαλύφθηκε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου.
Εάν θεσπιστεί, η πρόταση θα επεκτείνει περαιτέρω την εξουσία και τις αρμοδιότητες των Βρυξελλών, πιθανότατα σε βάρος της κυριαρχίας των κρατών μελών.
Ομοίως με την έκθεση Ντράγκι σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, το έγγραφο διατάχθηκε από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον Μάρτιο για να χρησιμεύσει ως σχέδιο για την επερχόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με το πώς να αυξήσει την ετοιμότητα της Ευρώπης για μελλοντική στρατιωτική σύγκρουση.
- Μεταξύ των 80 συστάσεων του για την ενίσχυση της ετοιμότητας τόσο της στρατιωτικής όσο και της πολιτικής άμυνας, ο Νιινίστο καλεί τις Βρυξέλλες να αναπτύξουν μια «πλήρη υπηρεσία συνεργασίας πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ που μπορεί να εξυπηρετήσει τόσο τις στρατηγικές όσο και τις επιχειρησιακές ανάγκες», καθώς και μια πρόσθετη «αντιδολιοφθορά δικτύου» για την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας.
Σύμφωνα με τον Νιινίστο, τα κεντρικά μέτρα που λαμβάνονται σε επίπεδο ΕΕ είναι καίριας σημασίας όχι μόνο για την αποτελεσματική καταπολέμηση των διασυνοριακών επιχειρήσεων ξένων κατασκοπευτικών δικτύων που επηρεάζουν πολλά κράτη μέλη, αλλά και για την «ενίσχυση του αντικατασκοπευτικού έργου στα θεσμικά όργανα της ΕΕ», είπε στην Τετάρτη σε συνέντευξη Τύπου κατά την παρουσίαση της έκθεσής του.
Είναι γνωστό στη φούσκα της ΕΕ ότι οι Βρυξέλλες ήταν εδώ και καιρό μια παιδική χαρά υπηρεσιών πληροφοριών από όλο τον κόσμο. Ξένοι πράκτορες πιθανότατα έχουν διεισδύσει σε όλα τα επίπεδα εκατοντάδων διεθνών οργανισμών και πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένων των τάξεων περίπου 32.000 υπαλλήλων της Επιτροπής και 8.000 υπαλλήλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Ο πρώην πρόεδρος βασίστηκε στο παράδειγμα των Five Eyes -του δικτύου ανταλλαγής πληροφοριών που αποτελείται από «αγγλοσαξονικές» χώρες- και είπε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ θα χρειάζονταν κάτι παρόμοιο μεταξύ τους, με συντονισμό από τις Βρυξέλλες.
«Όλοι γνωρίζουμε ότι η συλλογή πληροφοριών είναι πρωτίστως ευθύνη των κρατών μελών», είπε η φον ντερ Λάιεν, που στέκεται στο πλευρό του Νιινίστο.
«Θα πρέπει να βασιστούμε στη βελτίωση της ροής πληροφοριών, της συλλογής πληροφοριών και της συλλογής πληροφοριών».
«Πρέπει να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος.
Αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι εάν οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εμπιστευτούν τις Βρυξέλλες να ενεργούν ως συντονιστές μιας κοινής δομής πληροφοριών. Δεν είναι μόνο ζήτημα αρμοδιοτήτων, αλλά δυνητικά πολύ περισσότερο, καθώς οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα νέα μέσα για να κατασκοπεύσουν τα κράτη-μέλη —ιδιαίτερα εκείνα που δυσφημούν ότι έχουν κυβερνήσεις που συμπνέουν με τον Πούτιν. Μετά από όλα όσα έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, δεν είναι καθόλου αδιανόητο.
Η έκθεση είχε επίσης συστάσεις σε πολλούς άλλους τομείς, οι περισσότεροι από τους οποίους ακολουθούν την προσέγγιση «ασφαλέστερα μαζί» και ζητούν βαθύτερη ενοποίηση των δομών και των πολιτικών της ΕΕ, δίνοντας ουσιαστικά περισσότερη εξουσία στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση ζητούσε έναν «νόμο ετοιμότητας της ΕΕ» βάσει του οποίου η Επιτροπή θα έθετε «αρχές, πρότυπα και στόχους» για όλους τους τομείς αμυντικής συνεργασίας, από την κατασκευή όπλων έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Αν και δεν υποστήριξε ρητά την επανεισαγωγή της στράτευσης, ο Νιινίστο ζήτησε επίσης προγράμματα που ενθαρρύνουν περισσότερους αμάχους να ενταχθούν στις ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης.
Η έκθεση θα χρησιμεύσει ως η βάση μιας «λευκής βίβλου» για τη μακροπρόθεσμη αμυντική στρατηγική της ΕΕ που θα παρουσιαστεί κάποια στιγμή την επόμενη άνοιξη και πιθανώς θα μετατραπεί σε νομοθεσία κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου.
—
Αποκλειστικά στο ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ