Η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απέστειλε προσωπικές απόρρητες επιστολές στους επιτρόπους που επέλεξε αυστηρά η ίδια για τα χαρτοφυλάκια της Ε.Ε., δίνοντάς τους αυστηρές και μη διαπραγματεύσιμες εντολές για το πώς θα χειριστούν τα θέματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους.
- Από την Κύρα Αδάμ
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» έχει στην κατοχή της αυτές τις απόρρητες επιστολές της προέδρου προς τους επιτρόπους της και αποκαλύπτει τις τέσσερις από αυτές. Της Κάγια Κάλας, αντιπροέδρου της Κομισιόν και ύπατου αρμοστή για τις Εξωτερικές Σχέσεις, του Άντριους Κουμπίλιους, επιτρόπου για την Άμυνα και το Διάστημα, του Μάνιους Μπρούνερ, επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις και τη Μετανάστευση, και του Ελληνα επιτρόπου Απόστολου Τζιτζικώστα για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό.
Η πρόεδρος της Επιτροπής με όλους τους τρόπους και με κοφτό ύφος προς τους επιτρόπους της δεν αφήνει αμφιβολία ότι η Ε.Ε. δεν εστιάζει πλέον τις πολιτικές της στη συνοχή των κρατών-μελών και την ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών, αλλά στρέφει την ευρωπαϊκή πολιτική προς την ενίσχυση της ασφάλειάς της, λόγω των εξωτερικών κινδύνων, στην αύξηση της στρατιωτικής ετοιμότητας των κρατών-μελών και στην αύξηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εντολές της προέδρου της Επιτροπής προς τον Ελληνα επίτροπο Απ. Τζιτζικώστα, που ενδεχομένως θα βρεθεί χωρίς να ερωτηθεί και χωρίς να το θέλει ως «αρμόδιος επίτροπος» για μια συνολική διαπραγμάτευση Ελλάδας – Τουρκίας σε διεθνείς οργανισμούς, ICAO και ΙΜΟ για όλα τα βαριά θέματα που θέτει η Τουρκία εις βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αλλαγές στο αμυντικό δόγμα με ενισχύσεις σε όλα τα επίπεδα
Η πρόεδρος της Ε.Ε. Φον ντερ Λάιεν δεν αφήνει καμιά αμφιβολία στους επιτρόπους της ότι στη δεύτερη προεδρία της ο πυρήνας των πολιτικών της Ε.Ε. μετατοπίζεται από τους στόχους της συνοχής και ευημερίας των Ευρωπαίων πολιτών προς την ενίσχυση της ασφάλειας της Ευρώπης (πρωτίστως λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου) με ενίσχυση των αμυντικών πολιτικών, της ενίσχυσης των στρατιωτικών μέτρων και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας της Ε.Ε. Σε όλες τις επιστολές της προς τους επιτρόπους η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κάνει συνεχή αναφορά και στην έκθεση Niinistö, την οποία οι επίτροποι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους συνεχώς.
Η έκθεση Niinistö, με επίσημο τίτλο «Ενίσχυση των πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης» είναι ένα έγγραφο που παρουσίασε ο Φινλανδός πρόεδρος Sauli Niinistö το 2023 στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η έκθεση Niinistö υποστηρίζει μια πιο αυτάρκη, στρατηγικά αυτόνομη και ανθεκτική Ευρώπη, ικανή να αντιμετωπίσει τόσο τις παραδοσιακές όσο και τις μη παραδοσιακές απειλές για την ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει την οικοδόμηση ισχυρότερων στρατιωτικών δυνατοτήτων, την ενίσχυση της πολιτικής ετοιμότητας και την προώθηση μεγαλύτερης συνεργασίας εντός της Ε.Ε. και με το ΝΑΤΟ.
Η έκθεση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις υβριδικές απειλές, όπως οι κυβερνοεπιθέσεις και η παραπληροφόρηση, στην ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια και στη σημασία της προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Το όραμα αυτό έχει ως στόχο να διασφαλίσει ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για μελλοντικές κρίσεις, είτε αυτές προέρχονται από γεωπολιτικές συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή ή ψηφιακές διαταραχές.
Στην επιστολή της προέδρου της Κομισιόν στον επίτροπο Αμυνας και Διαστήματος η πρώτη πρώτη παρατήρηση αφορά την «αυξανόμενη και πολύπλοκη φύση των απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη» και έχει επισημάνει «την ανάγκη να κάνει το επόμενο βήμα στην άμυνα. Πρέπει να αναλογιστούμε τη μελλοντική ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και πρέπει να επενδύσουμε στη δική μας ασφάλεια και άμυνα, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας και με το ΝΑΤΟ».
Ανάμεσα στις εντολές που δίνει η Φον ντερ Λάιεν στον πρωτοεμφανιζόμενο επίτροπο Αμυνας Άντριους Κουμπίλιουςσυγκαταλέγονται:
- Να παρουσιάσει εντός 100 ημερών τη Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας με μια νέα προσέγγιση των επενδυτικών αναγκών για την παροχή ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων πλήρους φάσματος με βάση κοινές επενδύσεις της Ε.Ε. και των κρατών-μελών για τα πιο ακραία στρατιωτικά απρόβλεπτα.
- Να συμβάλει σε ένα κοινό όραμα και φιλοδοξία μεταξύ του Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου, του κοινού και άλλων ενδιαφερομένων για την ενίσχυση της πολιτικής και στρατιωτικής ετοιμότητας της Ευρώπης (σημειώνεται με απορία ότι η πάγια ευρωπαϊκή φράση «Ευρωπαίοι πολίτες» πήγε περίπατο και αντικαταστάθηκε από τη χαλαρή και καθόλου πολιτική φράση «το κοινό» της Ε.Ε.).
- Να συνεργαστεί με τον επίτροπο για τις βιώσιμες μεταφορές και τον τουρισμό, δηλαδή τον Ελληνα επίτροπο κ. Τζιτζικώστα «για την περαιτέρω ενίσχυση των διαδρόμων υποδομής μεταφορών διπλής χρήσης σε όλο το διευρωπαϊκό δίκτυο και την προώθηση μιας συνολικής κυβερνητικής προσέγγισης για την ταχεία μετακίνηση του στρατιωτικού προσωπικού και του υλικού του».
- Να εργαστεί για τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες άμυνας.
- Να εργαστεί για να αυξήσει τη συγκέντρωση της ζήτησης για αμυντικά μέσα μεταξύ ομάδων κρατών-μελών και να εργαστεί με τα κράτη-μέλη και το ΝΑΤΟ για να επιδιώξει την περαιτέρω τυποποίηση και εναρμόνιση του αμυντικού εξοπλισμού. Σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη και σε στενό συντονισμό με το ΝΑΤΟ να ετοιμαστεί πρόταση Αμυντικών Εργων Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος.
- Να αρχίσει να εργάζεται με τα κράτη-μέλη για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή κοινού έργου ευρωπαϊκής αεροπορικής ασπίδας και άμυνας στον κυβερνοχώρο, σε στενή συνεργασία με την ύπατη εκπρόσωπο/αντιπρόεδρο.
Πάντως η πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει στην επιστολή ότι «τα κράτη-μέλη θα είναι πάντα υπεύθυνα για τις ένοπλες δυνάμεις τους – από το δόγμα μέχρι την ανάπτυξη», αλλά τονίζει ότι «υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η Ευρώπη για να υποστηρίξει την άμυνα, όσον αφορά τις επενδύσεις στη βιομηχανία, στις προμήθειες, σε έρευνα, καινοτομία και πολλά άλλα».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρεί να λανσάρει στο επίκεντρο της νέας φιλοσοφίας της ότι «η Ευρώπη πρέπει να ξοδεύει περισσότερα, να ξοδεύει καλύτερα, να ξοδεύει ευρωπαϊκά». Η απόπειρα νέας φιλοσοφίας κοντράρεται με τη για δεκαετίες φιλοσοφία ότι η Ευρώπη προσπαθούσε να «ξοδεύει για την επάρκεια των αγαθών και τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών-μελών της«, ενώ δεν μας υπενθυμίζει ότι το ζητούμενο είναι η ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρώπη στις υπηρεσίες της Τουρκίας!
Η πρόεδρος της Επιτροπής ανέθεσε στον Απόστολο Τζιτζικώστα το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών και του Τουρισμού, που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως βεβαρημένο για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας υπό ευρωπαϊκό μανδύα. Η Φον ντερ Λάιεν έδωσε εντολές, αυστηρές και μη διαπραγματεύσιμες, προς τον Ελληνα επίτροπο, οι οποίες αφορούν την καρδιά των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, τα οποία η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει ότι δεν πρόκειται να τα συζητήσει απευθείας και διμερώς με την Τουρκία, εφόσον αυτά άπτονται εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Επιτροπής στην προσωπική και απόρρητη επιστολή της προς τον κ. Τζιτζικώστα τον διατάζει να έχει «ηγετικό ρόλο σε διεθνείς οργανισμούς, ειδικά σε διαπραγματεύσεις μέσα στον ICAO (Διεθνής Οργανισμός Αεροπλοΐας) και τον ΙΜΟ (Διεθνής Οργανισμός Ναυσιπλοΐας)».
Με άλλα λόγια, η Φον ντερ Λάιεν «διατάσσει» τον Ελληνα επίτροπο Απ. Τζιτζικώστα να ξεκινήσουν υπό τον «ηγετικό ρόλο του» διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την Τουρκία για το σύνολο των θεμάτων-πακέτο που θέτει η Τουρκία ως προϋπόθεση για να αρχίσει τις διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και τα οποία βάλλουν ευθέως εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και καθένα χωριστά δεν έχουν ούτε μεταξύ τους ούτε ως σύνολο της Ε.Ε. «ανοιχτούς λογαριασμούς» με τους δύο διεθνείς οργανισμούς αεροπλοΐας (ΙCΑΟ) και ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ), διότι όλα τα βασικά θέματα έχουν λυθεί και εφαρμόζονται απρόσκοπτα και συνεχώς με περιοχικές συμφωνίες από τη δεκαετία του 1950 και εντεύθεν. Οι «διαπραγματεύσεις» αφορούν ανοιχτά θέματα στους δύο αυτούς διεθνείς οργανισμούς ανάμεσα σε κράτη μέλη της Ε.Ε. και τρίτες χώρες ως προς την Ε.Ε., εν προκειμένω, πρωτίστως η Τουρκία, η Αλβανία, τα Σκόπια, η Σερβία, η Λιβύη κ.λπ.
Πρόκειται για έναν ευφυή ελιγμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πρόεδρου της Ε.Ε. προσωπικά να εμπλέξουν Ελλάδα και Τουρκία στην ουσιαστική διαπραγμάτευση του πακέτου προβλημάτων προς λύση που έχει θέσει η Αγκυρα απέναντι στην Αθήνα, προκειμένου οι δύο χώρες να φτάσουν στο σημείο οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ σε Αιγαίο και ανατολικό Μεσόγειο, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή άλλο Διεθνές Δικαστήριο.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά και όλες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν με την Τουρκία, παρά μόνον το θέμα της οριοθέτησης ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα Ελλάδας – Τουρκίας μέσω της Χάγης και ότι δεν πρόκειται να συζητήσουν θέμα ελληνικής κυριαρχίας με την Αγκυρα. Ο Ερντογάν από την πλευρά του δέχεται τη διαπραγμάτευση για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ μόνο αν γίνει διαπραγμάτευση για λύση-πακέτο όλων των νομικών θεμάτων που έχει θέσει σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Τούρκος πρόεδρος από το βήμα του ΟΗΕ έχει δεχτεί διαπραγμάτευση στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Οργανισμών (ΙCΑΟ, ΙΜΟ κ.λπ.).
Οι αντιδιαμετρικοί όροι και οι προϋποθέσεις που θέτουν και οι δύο πλευρές για τη διαπραγμάτευση της οριοθέτησης της μεταξύ τους ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας εκ πρώτης όψεως οδηγούν σε αδιέξοδο, γι’ αυτό και η έντεχνη παρέμβαση της Φον ντερ Λάιεν μέσω του επιτρόπου της Απ. Τζιτζικώστα παρέχει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Τουρκία να θέσει με ευρωπαϊκό μανδύα προς συζήτηση και διαπραγμάτευση το σύνολο των θεμάτων σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να εμποδίσει αυτή τη διαπραγμάτευση μέσα σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αυτοβούλως δέχτηκε τη διαπραγμάτευση για λύση-πακέτο των θεμάτων, όπως επιμένει η Τουρκία.
Ετσι, στην περίπτωση που ο Ερντογάν φέρει ενώπιον του Διεθνούς Οργανισμού Αεροπλοΐας (ΙCΑΟ) το θέμα του εύρους του ΕΕΧ (6-10 ν.μ.) για τη νομική εξέταση του θέματος, ο αρμόδιος Ελληνας επίτροπος Απ. Τζιτζικώστας είναι υποχρεωμένος, ύστερα από την αυστηρή εντολή που έχει λάβει από τον πρόεδρο της Επιτροπής, «να ασκήσει τον ηγετικό ρόλο του στις διαπραγματεύσεις, ώστε να λυθεί το θέμα». Με όμοιο τρόπο η Τουρκία μπορεί να φέρει προς διαπραγμάτευση στον οργανισμό το θέμα της κατάθεσης ή όχι των σχεδίων πτήσης τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο, ενώ από τα εξόχως σημαντικά θέματα είναι αυτό της αμφισβήτησης ου FIR Αθηνών και των αρμοδιοτήτων εναέριας κυκλοφορίας που έχει δώσει ο ΙCΑΟ στην Αθήνα.
Ειδικού ενδιαφέροντος σημείο που θα μπορούσε να φέρει η Ελλάδα είναι η απώλεια από το ελληνικό ΥΠΕΞ (που διαπιστώθηκε το 1993) και των πρακτικών του ΙCΑΟ της περιοχικής συμφωνίας 1958 που καθόρισε με ακρίβεια τις συντεταγμένες του FIR Αθηνών – Κωνσταντινούπολης, 16 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, με την Τουρκία να το αγνοεί και να εκμεταλλεύεται υπέρ της αύξησης της τουρκικής κυριαρχίας 10 ν.μ. στην περιοχή ανατολικά Ρόδου – Καστελόριζου.
Στον έτερο διεθνή οργανισμό ναυσιπλοΐας (ΙΜΟ) η Τουρκία θα μπορούσε να φέρει το θέμα αρμοδιοτήτων Ελλάδας – Τουρκίας για τη θαλάσσια έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, με δεδομένο ότι η Τουρκία με τον τουρκικό νόμο 24611/Δεκ. 2001 έχει κατοχυρώσει στον ΙΜΟ την τουρκική θαλάσσια έρευνα και διάσωση μέχρι τη μέση του Αιγαίου. Καθ’ όμοιο τρόπο στην ίδια επιστολή η πρόεδρος της Επιτροπής διατάσσει τον Ελληνα επίτροπο Μεταφορών «να συμμετάσχετε σε έναν συνολικό διάλογο με τα κράτη μέλη και τα ενδιαφερόμενα μέρη για την αντιμετώπιση των αδυναμιών στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας εντός του Single European Sky (ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού) και να προτείνετε δράση εκεί όπου εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια».
Τα εμπόδια που αναφέρει η Φον ντεν Λάιεν δεν αφορούν τις ίδιες τις χώρες μέλη της Ε.Ε., αλλά τα εμπόδια που υπάρχουν με γειτονικές χώρες εκτός Ε.Ε., όπως οι Τουρκία, Αλβανία, κ.λπ. Η Τουρκία θα επιδίωκε να σύρει την Ελλάδα σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά αρμοδιότητες εναέριας κυκλοφορίας, μολονότι αυτές έχουν καθοριστεί από το 1950 και έχουν ανατεθεί στην Αθήνα.
Στην επιστολή της προέδρου της Επιτροπής προς τον Ελληνα επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού αναφέρεται μεταξύ άλλων:
- «Θα ήθελα να υποβάλετε ένα σχέδιο για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας, για να βοηθήσει στη σύνδεση των πρωτευουσών της Ε.Ε., μεταξύ άλλων, μέσω νυχτερινών τρένων, και την επιτάχυνση των σιδηροδρομικών εμπορευματικών μεταφορών.
- Θα εργαστείτε για να επιταχύνετε την ηλεκτροδότηση των οδικών μεταφορών. Ως μέρος αυτού, εσείς θα επιβλέπετε την ταχεία δημιουργία υποδομής φόρτισης και θα εξετάσετε τον τρόπο απλοποίηση του ζητήματος της χρέωσης τελών και των μέσων πληρωμής. Θα βάλετε μπροστά προτάσεις για καθαρούς εταιρικούς στόλους.
- Θα ήθελα να αναπτύξετε, όπως προτείνεται στην έκθεση Draghi, ένα σχέδιο δράσης για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας της Ε.Ε. Θα προτείνετε επίσης ένα νέο βιομηχανικό σχέδιο για τη θαλάσσια στρατηγική για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας του ναυτιλιακού κλάδου της Ευρώπης.
- Θα υποστηρίξετε τον επίτροπο για την Αμυνα και το Διάστημα στη στρατιωτική κινητικότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα κράτη μέλη μπορούν να μετακινούν ομαλά στρατιωτικό εξοπλισμό σε όλη την ήπειρο.
- Θα πρέπει να αναπτύξετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για τα λιμάνια, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους επιτρόπους και να εξετάσετε όλα τα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα λιμάνια. Θα πρέπει να επικεντρωθείτε κυρίως στην ασφάλεια και την ανταγωνιστικότητα, με βάση το έργο της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Λιμένων».
Ισχυρά κοινά σύνορα και αυστηρή στάση προς τους μετανάστες
Στην προσωπική επιστολή της στον Magnus Brunner, επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, η πρόεδρος της επιτροπής επισημαίνει ότι η μετανάστευση αποτελεί πρόκληση και η αντιμετώπισή της άμεση προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν επιμένει σε «ισχυρότερα κοινά σύνορα» με σταθερή και δίκαιη αντιμετώπιση τηςμετανάστευσης, με ενίσχυση των μηχανισμών για την επιστροφή των παράνομων μεταναστών.
Οπως αναφέρει στην επιστολή της η κυρία Φον ντερ Λάιεν, «η Ευρώπη έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά την καθιέρωση μιας ενιαίας προσέγγισης για τη μετανάστευση – άσυλο και σύνορα. Ωστόσο, η μετανάστευση θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση και η επίτευξή της παραμένει προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους. Θα είστε υπεύθυνος για την εφαρμογή του Σύμφωνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, για την αντιμετώπιση των άμεσων επιχειρησιακών αναγκών και την επεξεργασία και των εξωτερικών πτυχών της μετανάστευσης. Κάνοντας αυτό, θα διασφαλίζουμε πάντα τον σεβασμό του ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις διεθνείς μας δεσμεύσεις».
Ανάμεσα στις εντολές που δίνει στον κ. Brunner περιλαμβάνονται και οι εξής:
- «Θα σχεδιάσετε και θα εφαρμόσετε μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική εσωτερικής ασφάλειας στο 2025, εξετάζοντας όλες τις απειλές στο διαδίκτυο και εκτός σύνδεσης.
Ως μέρος αυτού, θα διασφαλίσετε την επιβολή του νόμου και την ενίσχυση της δικαστικής συνεργασίας. - Θα προτείνετε να γίνει η Ευρωπόλ μια πραγματικά επιχειρησιακή αστυνομία, ενώ θα υπερδιπλασιαστεί το προσωπικό με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει επίσης να εργαστείτε για τη βελτίωση του συντονισμού και της συμπληρωματικότητας μεταξύ της Ευρωπόλ και άλλων οργανισμών της Ε.Ε.
- Θα ηγηθείτε των προσπαθειών για την καταπολέμηση του σοβαρού και οργανωμένου εγκλήματος, ιδίως με την αναθεώρηση των ισχυόντων κανόνων κατά του οργανωμένου εγκλήματος και την αντιμετώπιση των παραγόντων της εγκληματικότητας. Θα προτείνετε ένα νέο ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης κατά της διακίνησης ναρκωτικών, ένα ανανεωμένο σχέδιο δράσης της Ε.Ε. για τα πυροβόλα όπλα και θα ηγηθείτε των εργασιών για την καταπολέμηση του κυβερνοεγκλήματος.
- Θα προωθήσετε την ολοκληρωμένη διαχείριση των συνόρων και θα επιβλέπετε την ενίσχυση της Frontex, καθορίζοντας πώς να ενισχύσει τις επιχειρησιακές της ικανότητες στα σύνορα για τη διαχείριση και επιστροφή, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης ενός μόνιμου σώματος 30.000 ατόμων.
- Θα συνεργαστείτε με χώρες εκτός Ε.Ε. για την ασφάλεια των συνόρων, ιδίως με την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της Ε.Ε. για την πολιτική θεωρήσεων που μπορεί να ασφαλίσει καλύτερα τα σύνορά μας και να διαχειριστεί τη μετανάστευση.
- Θα είστε υπεύθυνοι για την εφαρμογή πρόσφατων βελτιώσεων στο πλαίσιο Σένγκεν, παγίωση του πλαισίου διακυβέρνησης και εξασφάλιση του κώδικα συνόρων του Σένγκεν.
- Θα αναπτύξετε μια νέα κοινή προσέγγιση για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών, με νέους σύγχρονους κανόνες για την επιτάχυνση και την απλούστευση της διαδικασίας, διασφαλίζοντας ότι οι επιστροφές όσων δεν έχουν δικαίωμα παραμονής γίνονται με αξιοπρεπή τρόπο και ότι οι αποφάσεις επιστροφής αναγνωρίζονται αμοιβαία σε όλη την Ευρώπη.
- Θα ηγηθείτε της δουλειάς για την καταπολέμηση των λαθρεμπόρων και των διακινητών ανθρώπων.
- Θα συνεργαστείτε με το Κοινοβούλιο και το συμβούλιο για την ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την υλοποίηση των νομοθετικών μας προτάσεων.»
Ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας & ασφάλειας
H Κάγια Κάλας -πρωτοεμφανιζόμενη και της απόλυτης προσωπικής επιλογής της κυρίας Φον ντερ Λάιεν-, νέα αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ύπατη αρμοστής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις και την Πολιτική Ασφάλειας, παρέλαβε τις αυστηρές και κοφτές εντολές της προέδρου της Επιτροπής, χωρίς περιθώρια να αποκλίνει από αυτές.
Στη σχετική προσωπική και απόρρητη επιστολή στην Kallas η πρόεδρος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αναλαμβάνετε τα καθήκοντά σας σε μια εποχή που ο κόσμος είναι πιο επικίνδυνος και ασταθής από ό,τι ήταν για γενιές. Από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια συστηματική επίθεση στη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη και στις κοινές μας αξίες, μέχρι την προσφυγή στα όπλα και για άλλες πολιτικές, βρισκόμαστε σε μια εποχή γεωστρατηγικών αντιπαλοτήτων. Η εξωτερική μας πολιτική και η πολιτική ασφάλειας πρέπει να σχεδιαστεί έχοντας κατά νου αυτήν την πραγματικότητα. Η Ευρώπη χρειάζεται να έχει έναν περισσότερο στρατηγικό και διεκδικητικό χαρακτήρα, και να είναι περισσότερο ενωμένη στην επιδίωξη των στρατηγικών συμφερόντων της στη διαμόρφωση του παγκόσμιου συστήματος. Πρέπει να ενισχύσουμε την ικανότητα δράσης της Ευρώπης, να εμβαθύνουμε τις δικές μας αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες και να προωθήσουμε τις αξίες και τα ενδιαφέροντά μας σε όλο τον κόσμο…».
Η πρώτη και υψίστη αρμοδιότητα που αναλαμβάνει η Κάγια Κάλας αφορά την Ουκρανία!
- «Θα συνεργαστούμε στενά για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη υποστηρίζει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί (as long as it takes) -με όλους τους δυνατούς τρόπους, οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά- και υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητά της. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες και τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες ανοικοδόμησης, και να εργαστούμε για μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ.
- Θα ήθελα να διασφαλίσετε ότι η ασφάλεια βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης μας. Η Ευρώπη πρέπει να δώσει στον εαυτό της τα μέσα για να υπερασπιστεί και να προστατεύσει τον εαυτό της και να αποτρέψει πιθανούς αντιπάλους. Θα συντονίσετε από κοινού τις εργασίες για την οικοδόμηση μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης (European Defense Union).
- Θα ήθελα να προτείνετε, μαζί με τον επίτροπο Αμυνας και Διαστήματος, τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Αμυνας στις πρώτες 100 ημέρες μετά την αποστολή της εντολής.
- Θα εργαστείτε επίσης για την ενίσχυση της εταιρικής σχέσης Ε.Ε. – ΝΑΤΟ, καλύπτοντας όλες τις απειλές για την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένων νέων κινδύνων που συνδέονται με τον κυβερνοχώρο, τις υβριδικές απειλές ή το Διάστημα.
- Θέλω να συνεργαστείτε με την Επιτροπή για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να αντιδράσουμε με ευελιξία σε νέες απειλές, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και των υβριδικών επιθέσεων. Θα πρέπει να οδηγείτε τις εργασίες προς ένα νέο οριζόντιο σύνολο περιοριστικών μέτρων κατά των υβριδικών απειλών εναντίον της Ε.Ε., συμπληρωματικά με τις υφιστάμενες κυρώσεις.
- Θα συντονίσετε τις εργασίες για μια πιο στρατηγική προσέγγιση στη γειτονιά μας.
- Θα συνεργαστείτε στενά με τον επίτροπο για τη διεύρυνση για τις σχέσεις με υποψήφιες χώρες και στην ανατολική γειτονιά.
- Θα συντονιστείτε επίσης με τον επίτροπο για τη Μεσόγειο για την ανάπτυξη ενός νέου Συμφώνου για τη Μεσόγειο, αναδιαμορφώνοντας την ουσιαστική σχέση μας με την περιοχή.
- Θα προωθήσετε μια ολοκληρωμένη στρατηγική της Ε.Ε. για τη Μέση Ανατολή, με στόχο την επομένη ημέρα του πολέμου στη Γάζα, εστιάζοντας στην προώθηση όλων των βημάτων που απαιτούνται για τη λύση δύο κρατών και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων με βασικούς περιφερειακούς φορείς.»
*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»