Γιορτάζουν και οι Βούλγαροι τον Άγιο Δημήτριο τον Μυροβλύτη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 26 Οκτωβρίου οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούν τη μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Θεσσαλονικέως. Η γιορτή, ευρέως γνωστή ως Ντιμίτροφ Ντεν – Ημέρα Δημητρίου, είναι μια από τις πιο γνωστές λόγω των πολλών ονομάτων. Είναι επίσης βασικό στη  (βουλγαρική) λαϊκή παράδοση, καθώς συνδέεται με την ιδέα της αρχής του χειμώνα.

Ο Δημήτριος ο Θεσσαλονικεύς γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στη Θεσσαλονίκη και ο πατέρας του ήταν τότε δήμαρχος. Μετά τον θάνατό του, ο αυτοκράτορας Μαξιμιανός Ηρακλής ανέθεσε αυτή τη θέση στον Δημήτριο, ο οποίος έγινε δεκτός με μεγάλη χαρά και τιμή.

Ως περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης, ο Δημήτριος ομολογούσε ανοιχτά τη χριστιανική πίστη του. Δυσαρεστημένος με τη συμπεριφορά του, ο αυτοκράτορας (ο Γαλέριος ήταν ήδη στην εξουσία εκείνη την εποχή) τον έριξε στη φυλακή.

Πριν τον καταδικάσουν, στρατιώτες μπήκαν στο κελί του και τον σκότωσαν με δόρυ ενώ προσευχόταν. Τότε η χριστιανική εκκλησία τον ανακήρυξε μάρτυρα της πίστεως και άγιο και οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης άρχισαν να τον τιμούν ως πολιούχο της πόλης.

Ο Άγιος Δημήτριος θεωρείται και προστάτης των οικοδόμων. Γιορτάζουν επίσης αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, πολιτικοί μηχανικοί και όλοι όσοι ασχολούνται με τον κατασκευαστικό κλάδο.

Επαγγελματικές γιορτές έχουν και οι σιδηρουργοί, οι τεχνικοί, οι μηχανικοί και οι μεταλλουργοί. Στις 26 Οκτωβρίου οι πόλεις  Σλίβεν, Βιντίν και Sliven, Vidin και Αϊτός γιορτάζουν τη μνήμη του.

Άγιος Δημήτριος –  αδελφός του Αγίου Γεωργίου

Η Ημέρα του Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με το βουλγαρικό δημοσίευμα, είναι επίσης μία από τις πιο σεβαστές μέρες του χρόνου και λόγω των πολλών ονομάτων. Σήμερα στη Βουλγαρία, είναι το τρίτο πιο δημοφιλές ανδρικό όνομα (μετά τον Γεώργιο- Γκεόργκι και τον Ιωάννη- Ιβάν) και μόνο οι άνδρες που το φέρουν το όνομα Dimitar είναι σχεδόν 105 χιλιάδες.

Σύμφωνα με τον λαϊκό μύθο, ο Άγιος Δημητριος είναι ο προστάτης άγιος του χειμώνα και του κρύου και είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του Αγίου Γεωργίου. Καβαλάει κόκκινο άλογο, και πέφτουν οι πρώτες νιφάδες χιονιού από τη μακριά άσπρη γενειάδα του – «Όταν έρχεται η γιορτή του Δημητρίου, έρχεται και το χιόνι», λέει η λαϊκή ρήση, γράφει η βουλγαρική Dnevnik. Η φωτογραφία είναι από τη βουλγαρική Pravoslavie.bg.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ