Στα 13,1 δις ευρώ ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων φέτος – Αίτημα για 3,6 δις ευρω από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το 5ο κατά σειρά αίτημα στην Κομισιόν για να λάβει την επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 3,6 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα χρηματοδοτικά προγράμματα στη χώρα μας.

Παρά τους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς για τους ευρωπαϊκούς πόρους που έρχονται στη χώρα μας (κατέχουμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε άντληση πόρων ως ποσοστού του ΑΕΠ και είμαστε στην 5η θέση με τις μεγαλύτερες εκταμιεύσεις) παρατηρείται ένα εξόφθαλμο θέμα έλλειψης στρατηγικής, καθώς ένα τεράστιο μέρος των κονδυλίων κατευθύνεται σε λίγους, κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, αποκλείοντας τους μικρομεσαίους, επιχειρήσεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη.

Άλλωστε, εδώ και αρκετές εβδομάδες η «δημοκρατία» έχει επισημάνει τα δεκάδες ερωτήματα που προκύπτουν από την πρόσβαση των ελίτ «ημετέρων» στα υπέρογκα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά και τη δημοσιοποίηση της λίστας με τους δικαιούχους των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Το ΕΣΠΑ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου, ο προϋπολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων αναμένεται να ανέλθει φέτος στα 13,1 δισ. ευρώ, ενώ για το 2025 θα αυξηθεί στα 14,3 δισ. ευρώ και για το 2026 στα 16 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπαθανάσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον νέο νόμο για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ο οποίος επιταχύνει τις διαδικασίες και περιλαμβάνει μακροχρόνιες προβλέψεις για τη συντήρηση των έργων. Ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία Ταμείου Χαρτοφυλακίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα στηρίξει τις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλόπολη.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, σημείωσε πως αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι η 4η χώρα στις απορροφήσεις στην Ευρώπη με βάση τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί. Αναλυτικά, περιλαμβάνει:

9 τομεακά προγράμματα προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ
13 περιφερειακά προγράμματα προϋπολογισμού πάνω από 8 δισ. ευρώ
Επίσης, ανακοίνωσε την αύξηση του προϋπολογισμού του Ταμείου Δανείων του ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ που είχε εξαντληθεί λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ έρχεται και το νέο πρόγραμμα επιδότησης υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εξαγωγικό προσανατολισμό με πόρους 250 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ