Την απομείωση του ελληνικού χρέους θεωρεί «οδηγό» για την αξιολόγηση της χώρας μας ο Scope Ratings σε νέα έκθεσή του. Ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι ο δείκτης χρέους της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας θα μειωθεί στο 150,5% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και στο 132,8% έως το 2029, από το υψηλό του 207% το 2020.
Εάν επιτευχθεί αυτό, τότε ο δείκτης δημόσιου χρέους της Ελλάδα θα είναι ο χαμηλότερος από τις αρχές της ελληνικής κρίσης το 2009 και χαμηλότερα από τον δείκτη χρέους της Ιταλίας (με υψηλότερη αξιολόγηση BBB+) έως το 2027. Θα επιστρέψει δηλαδή στα επίπεδα που ήταν πριν οδηγηθούμε στην καταστροφική λαίλαπα των Μνημονίων, με τη μόνη διαφορά ότι έως τότε θα έχουν καταστραφεί γενιές Ελλήνων και θα έχουν ξεπουληθεί σχεδόν όλες οι βασικές υποδομές του ελληνικού κράτους!
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις λαμβάνουν υπόψη μια αναμενόμενη πρόωρη αποπληρωμή φέτος, ύψους 7,9 δισ. ευρώ, των δόσεων των GLF που λήγουν το 2026, το 2027 και το 2028. «Αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει ή έστω και ελαφρώς θα υπερβεί τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του 2024 του 2,1% του ΑΕΠ. Επικαιροποιήσαμε την υπόθεσή μας για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 2,5% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο την περίοδο 2025- 27, στο υπόλοιπο της θητείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη» αναφέρει η Scope. Οι προβλέψεις της Scope για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους προϋποθέτουν ανάπτυξη κατά 2,4% για το τρέχον έτος και κατά 1,9% για το 2025, ελαφρώς αναθεωρημένη προς τα πάνω από τις εκτιμήσεις του Ιουλίου. Η αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας, που υπερβαίνει την τάση, τροφοδοτήθηκε από τα ισχυρά έσοδα από τον τουρισμό, την εύρωστη ιδιωτική κατανάλωση (αξιοποιώντας τις εναπομείνασες αποταμιεύσεις από την πανδημική κρίση) και τις καλύτερες επενδύσεις λόγω της ενισχυμένης εμπιστοσύνης των επενδυτών. Σημειώνεται πως η μέση εκτίμηση της Scope για την ανάπτυξη διαμορφώνεται στο 1,4% από το 2026 έως το 2029, υποθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική κρίση έως το 2029 και ότι δεν θα υπάρξει ύφεση σε αυτή τη χρονική περίοδο.
Δηλαδη σημερα τη εχουμε ? Ασχετα που δεν το λενε . Πια η διαφορα το 2016 , με το σημερα ? Δεν ειμαστε ολοι κουταβια .