Ποσες κενές θέσεις εργασιας υπάρχουν στην Ελλάδα σύμφωνα με την εκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κι όμως, δουλειές υπάρχουν! Ισως όχι καλοπληρωμένες -ή, μάλλον, σίγουρα όχι καλοπληρωμένες-, πάντως υπάρχουν! Σύμφωνα με τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Eurostat, ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας στο σύνολο της οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2024 ανήλθε στις 53.814, αυξημένος κατά 54,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.

Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην πρόσφατη τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, οι περισσότερες κενές θέσεις συναντώνται στον κλάδο του τουρισμού (16,4%), στον δημόσιο τομέα, και συγκεκριμένα σε Δημόσια Διοίκηση, Άμυνα και κοινωνική ασφάλιση (14,6%), και στις διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες (13,7%).

Στην έκθεση αναφέρεται ότι ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός των κενών θέσεων εργασίας, παρά το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό που υποδηλώνει το επίπεδο της ανεργίας, καταδεικνύει την αναντιστοιχία ζητούμενων και προσφερόμενων δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας. Η ζήτηση επικεντρώνεται σε νέους εργαζομένους – οι περισσότερες επιχειρήσεις εστιάζουν στην πρόσληψη προσωπικού με μικρή προϋπηρεσία (έως πέντε έτη), πιστοποιημένες γνώσεις (κατάρτιση, εξειδίκευση, εκπαίδευση), ανεξαρτήτως φύλου, και προσφέρουν μισθό έως 1.500 ευρώ.

Η ζήτηση δεν επικεντρώνεται σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο δεξιοτήτων – οι περισσότερες επιχειρήσεις (43,4%) αναζητούν επαγγελματίες υψηλής εξειδίκευσης, με την αναζήτηση ανειδίκευτων εργατών να ακολουθεί (26,6%).’

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ