Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Η Ελλάδα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με την Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Φωτό: Γραφείου Ουκρανού προέδρου 17 Οκτωβρίου 2024

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, δήλωσε ο Ζελένσκι στις 17 Οκτωβρίου.

Η Ουκρανία έχει ήδη υπογράψει 25 παρόμοιες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ , του Ηνωμένου Βασιλείου , της Γερμανίας και της Γαλλίας , με στόχο να βοηθήσει το Κίεβο να αποκρούσει την επιθετικότητα της Ρωσίας εν μέσω του πολέμου πλήρους κλίμακας. Αυτές οι συμφωνίες βασίζονται σε δέσμευση που ανέλαβε η Ομάδα των Επτά (G7) τον Ιούλιο του 2022.

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει να ικανοποιεί τις πιο επείγουσες αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας », έγραψε ο Ζελένσκι στο X.

«(Η Ελλάδα) θα παράσχει επίσης πρόσθετους πόρους για να επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για τους πιλότους και τους τεχνικούς μας», πρόσθεσε.

Παρά τις αντικρουόμενες αναφορές και την πίεση από την ΕΕ, η Ελλάδα είπε τον Απρίλιο του 2024 ότι δεν θα στείλει στην Ουκρανία ούτε Patriot ούτε συστήματα αεράμυνας S-300, παρά αυτά τα αιτήματα και την κρίσιμη έλλειψη αεράμυνας της Ουκρανίας.

«Η Ελλάδα στήριξε την Ουκρανία με διάφορους τρόπους, με αμυντικά υλικά», είχε πει τότε ο Μητσοτάκης.

«Αλλά είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε από τα οπλικά συστήματα που είναι κρίσιμης σημασίας για τις αποτρεπτικές μας ικανότητες».

Ο Μητσοτάκης είπε ότι η αποστολή του εξοπλισμού στην Ουκρανία θα αποτελούσε πολύ μεγάλο κίνδυνο για την ελληνική αεροπορική ασφάλεια.

Σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy (IfW Kiel) , το οποίο παρακολουθεί τη διεθνή βοήθεια για την Ουκρανία, η Ελλάδα έχει διαθέσει 137 εκατομμύρια ευρώ (148 εκατομμύρια δολάρια) σε βοήθεια από τον Αύγουστο του 2024.

The Kyiv Independen

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ