Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου, 2024

Μολδαβία: Συλλήψεις ατόμων που «εκπαιδεύτηκαν στη Ρωσία, για να την αποσταθεροποιήσουν»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές στη Μολδαβία δήλωσαν ότι εντόπισαν περισσότερους από εκατό νέους που θεωρούνται ύποπτοι ότι είχαν εκπαιδευτεί στη Ρωσία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σερβία, με στόχο την αποσταθεροποίηση αυτής της χώρας. Η αστυνομία της Μολδαβίας συνέλαβε τέσσερις από αυτούς, όπως ανακοινώθηκε στις 17 Οκτωβρίου, αναφέρει το Radio Free Europe.

Ο επικεφαλής της Κύριας Αστυνομικής Επιθεώρησης, Βιορέλ Σερναουτάνου, είπε ότι οι τέσσερις συνελήφθησαν την προηγούμενη μέρα και τέθηκαν υπό κράτηση για 30 ημέρες.

Όπως δημοσιεύει η  ρουμανική Adevarul,  σύμφωνα με τις αρχές, οι αποσταθεροποιήσεις επρόκειτο να οργανωθούν με διάφορα προσχήματα στο πλαίσιο των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος.

Περίπου άλλα 100 άτομα έχουν «τεκμηριωθεί» και ερευνώνται, αλλά εξακολουθούν να αναζητούνται.

Υποπτεύεται ότι σχεδίαζαν την «αποσταθεροποίηση» της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, μετά τις προεδρικές εκλογές και το δημοψήφισμα της 20ης Οκτωβρίου.

Ο Βιορέλ Σερναουτάνου δήλωσε ότι ορισμένοι νέοι έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνεργαστούν με την αστυνομία.

%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%B4%CF%81%CF%89%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B1676

Η αστυνομία δημοσίευσε πλάνα από κρυφές κάμερες από υποτιθέμενες ασκήσεις στη Ρωσία, τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου διακρίνονται νέοι στα μαθήματα, καθώς «εξασκούνται για διαμαρτυρίες» και φωνάζουν συνθήματα όπως «η γλώσσα μας είναι ρωσική» και «δεν θέλουμε να μπούμε στην Ευρώπη».

Οι αρχές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Σερβίας δεν έχουν ακόμη αντιδράσει σε αυτές τις πληροφορίες.

Στο βίντεο, το οποίο φέρεται να δείχνει σκηνές από ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στα Βαλκάνια, οι νεαροί φαίνονται να μαθαίνουν να φτιάχνουν εκρηκτικά και να χρησιμοποιούν drones.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι νεαροί είναι περίπου 20 ετών και ταξίδεψαν στη Ρωσία για εκπαίδευση από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Μερικοί από αυτούς έχουν επίσης εκπαιδευτεί στα στρατόπεδα στη Σερβία και τη Βοσνία των ρωσικών ιδιωτικών στρατιωτικών ομάδων Ferma και Wagner, ανακοίνωσαν οι αρχές της Μολδαβίας.

«Εκπαιδεύονται στην εθνική διχόνοια, την αποσταθεροποίηση της συνταγματικής τάξης, τις τακτικές αμφισβήτησης των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και τη χρήση όπλων, τα οποία θα χρησιμοποιούσαν σε οργανωμένες διαδηλώσεις ή με το πρόσχημα της εξάλειψης ορισμένων υποψηφίων ή χειραγώγησης εκλογών», δήλωσε  ο επικεφαλής της μολδαβικής αστυνομία.

Οι αρχές στο Κισινάου και πολλές δυτικές κυβερνήσεις προειδοποίησαν στις αρχές Ιουνίου ότι η Ρωσία και ο φυγάς ολιγάρχης της Μόσχας Ίλαν Σορ σχεδιάζουν να οργανώσουν μαζικές ταραχές εάν οι προεδρικές εκλογές της Μολδαβίας και το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ καταλήξουν σε δυσμενή αποτελέσματα για το Κρεμλίνο.

Οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν παράλληλα με ένα δημοψήφισμα που θα ρωτήσει τους ψηφοφόρους εάν πρέπει να επιτραπεί στη Μολδαβία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν στις 15 Οκτωβρίου ότι η Ρωσία προσπαθεί να υπονομεύσει τις εκλογές, ξοδεύοντας εκατομμύρια δολάρια για το σκοπό αυτό.

Η ΕΕ επέκρινε επίσης τη Ρωσία και την κάλεσε να σταματήσει τις «προκλήσεις και τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης της Μολδαβίας» ενόψει των προεδρικών εκλογών και του δημοψηφίσματος.

Η Μολδαβία εξασφάλισε το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην ΕΕ τον Ιούνιο του 2022 και ξεκίνησε ενταξιακές συνομιλίες πριν από μερικούς μήνες.

 

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ