Ξαφνική απόφαση Σίσι: Αντικαθιστά τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024, ο Χασάν Μαχμοντ Ρασάντ ορκίστηκε επικεφαλής της Αιγυπτιακής Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ενώπιον του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι», γράφει το αραβικό δημοσίευμα

Έκπληξη προκάλεσε η απόφαση του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, να αντικαταστήσει χωρίς προειδοποίηση τον επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Κάμελ και μάλιστα μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι η απόφαση του Σίσυ  την Τετάρτη προκάλεσε έκπληξη για την τοποθέτηση του Κάμελ ως σύμβουλο και γενικό συντονιστή των υπηρεσιών ασφαλείας και ειδικό απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέση που θεωρείται τελετουργική χωρίς εξουσίες.

Ο Αλ Σίσι διόρισε τον Χασάν Μαχμούντ Ρασάντ στη θέση του επικεφαλής της Γενικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Είναι απόφοιτος της Στρατιωτικής Τεχνικής Σχολής και ανέβηκε στις βαθμίδες της υπηρεσίας πληροφοριών έως ότου έγινε υφυπουργός της υπηρεσίας.

Η απόφαση πυροδότησε εκτεταμένη διαμάχη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τους λόγους της απομάκρυνσης του Κάμελ από τη θέση του ως επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών. Ο Κάμελ είχε διοριστεί το 2018.

Πριν από δύο ημέρες, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της ισραηλινής Shin Bet, Ρόνεν Μπαρ, στο Κάιρο και συζήτησε μαζί του τη συμφωνία με τους απαγωγείς και πιθανούς τρόπους για να βγουν οι διαπραγματεύσεις από το αδιέξοδο στο οποίο είχαν φτάσει.

Σε σχετικό επίπεδο, πηγές ισραηλινών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ φοβάται ότι η αντικατάσταση του Αμπάς Κάμελ θα επηρεάσει την επίτευξη συμφωνίας για την επιστροφή των απαχθέντων και ότι αυτή η απόφαση ίσως θα καθυστερήσει.

 Ο Κάμελ είναι πολύ γνωστός και σεβαστός στο Ισραήλ και είχε σχέσεις με ολόκληρη την ελίτ ασφαλείας. Σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις, αυτό μπορεί να επηρεάσει και τις σχέσεις με το Ισραήλ, καθώς όποιος αναλαμβάνει τη θέση του το κάνει σε μια στιγμή κρίσης και έντασης στις σχέσεις.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ