Με τον αξεπέραστο Χρήστο, της ευγένειας και της αθλητικογραφικής δημιουργίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

ZΘαρρείς πως η φύση αποστρέφεται το κενό και στην αποστρατεία κορυφαίων ανθρώπων από το φάσμα του πολιτισμού των γραμμάτων και του αθλητισμού,  με σοφία και ευρηματικότητα,  καλύπτει το επερχόμενο κενό με τον τρόπο που αξίζει.  Μόνο σε μία τέτοια «φυσική νόρμα»,  θα μπορούσε να αποδοθεί η κατακλυσμιαία  αθλητική και πολιτιστική παρουσία  του  έξοχου Χρήστου Σωτηρακόπουλου,  που σκέπασε το αθλητικογραφικό μας πεδίο  και δημιούργησε στην κυριολεξία μία νέα σχολή, στο δύσβατο πεδίο της αθλητικογραφίας.

Ήταν μόλις φοιτητής στο Μιλάνο, Πολιτικών Επιστημών ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος,  όταν στα 1979 προσελήφθη ως αθλητικογράφος στην  εφημερίδα «Απογευματινή».  Στα 1983 ένα ιστορικό γεγονός για το φάσμα της αθλητικής δημοσιογραφίας λαμβάνει χώρα και «ραγίζει» συνάμα της καρδιές μας …  Ο ανεπανάληπτος Γιάννης Διακογιάννης,  ο θεόσταλτος  στην κυριολεξία Γιάννης Διακογιάννης,  αποχωρεί αποτην εκπομπή που γήτευε τις καρδιές μας για χρόνια  και έγινε μοναδικό τραγούδι στις νότες και στα λόγια του ταλαντούχου Λουκιανού Κηλαηδόνη,  την αξεπέραστη «Αθλητική Κυριακή» !  Το κενό θα καλύψουν, δύο έμπειροι δημοσιογράφοι της αθλητικογραφιας,  ο Γιάννης Μαμουζέλος και ο Νίκος Κατσαρός  και ένα ανερχόμενο αστέρι,  που προμηνύει την καταλυτική του επέλαση.  Ο μοναδικός Χρήστος Σωτηρακόπουλος !

Με την κοσμοπολίτικη ευρωπαϊκή του παιδεία,  την αθλητική του πολυμέρεια,  το μπρίο και το μεσογειακό του ταπεραμέντο στους σχολιασμούς του στο μικρόφωνο και το γυαλί  – που σε έκαναν στην κυριολεξία με την ηθική τους ένταση, να αισθάνεσαι ότι αγωνίζεται ο ίδιος στο γήπεδο –  θα βρει σύντομα το δρόμο της επιτυχίας  και θα καταστεί ο αδιαφιλονίκητος διάδοχος του μεγάλου Γιάννη Διακογιάννη. Η ασύλληπτη περιγραφική ικανότητα του Χρή-στου Σωτηρακόπουλου,  η εκφραστική του αυτοδυναμία,  η αδιάστατη πολιτισμική και κοινωνική φαρέτρα του για τα μεγάλα αθλητικά events παγκοσμίως,  θα εξακτινώσει  πολύ γρήγορα το δημοσιογραφικό του κύρος  και θα τον αναγορεύσει σε κυρίαρχο της αθλητικής δημοσιογραφίας.

Ανήσυχο μυαλό και οραματιστής καθώς είναι όμως ο Χρήστος,  δεν επαφίεται στις δάφνες και στις καλές θέσεις που έχει εξασφαλίσει με τις εξαιρετικές δημοσιογραφικές του αρετές και ικανότητες.  Βλέποντας βαθιά στο κοινωνικό ορίζοντα είναι και ένας μεγάλος αθλητικο-γραφικός δημιουργός.  Ενώ τη δεκαετία έτσι του ΄90 δεσπόζει αθλητικά στο κορυφαίο μας κανάλι Mega Channel,  στα 1994 προχωράει οραματικά  στη δημιουργία του πρωτότυπου για την Ελλάδα «Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ».  Ένα βήμα παραπέρα και ακαταπόνητος καθώς είναι, το 1996 δημιουργεί το ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΠΟΡ FM 94.6»  που κυριαρχεί στα αθλητικά ραδιοκύματα και αγαπιέται πλατεία από όλο τον ελληνικό λαό.  Την πυρετώδη δημιουργική αυτή αθλητική παρουσία του, συνεχίζει το 2005 εκδίδοντας την εφημερίδα «Sport day».  Γράφοντας μέσα από αυτές τις δημιουργικές αθλητικές του επάλξεις,  χρυσές σελίδες ιστορίας στην ελληνική αθλητική δημοσιογραφία.  Και αποσπώντας αναπόδραστα με το κύρος, την ευπρέπεια και την ηθική του ευγένεια,  την αγάπη και την εκτίμηση όχι μόνο των αθλητικών παραγόντων, αλλά ολόκληρου του κόσμου.

Στη μακρά και πολύπλαγκτη,  αθλητικογραφική του παρουσία,  ο εμπνευσμένος Χρήστος Σωτηρακόπουλος,  μετέδωσε ραδιοφωνικά τέσσερα παγκόσμια κύπελλα, επτά  (7) ευρω-παϊκά πρωταθλήματα Euro,  ενώ κατά το διάστημα 1994 -2006  μετέδιδε τηλεοπτικά,  κορυ-φαίους αγώνες του Κυπέλλου UEFA και του Champions League.  Το διάστημα 2015 -2022,  επεξέτεινε τις τηλεοπτικές του μεταδόσεις και με τους κορυφαίους αγώνες της Premier League για το κανάλι της «Cosmote – TV».

Μία μακρά και πολυεδρική αθλητική και πολιτισμική παρουσία,  δαφνοστεφανωμένη  απο την αγάπη και την εκτίμηση του κόσμου,  που δικαίως τον κατέταξε,  πλάι στο γίγαντα της αθλητικής μας δημοσιογραφίας Γιάννη Διακογιάννη.   Το μείζον όμως είναι,  πώς παρόλες αυτές τις σπουδαίες και ατελείωτες δημοσιογραφικές επιτυχίες,  που του προσέδωσαν ένα δυσθεώρητο ηθικό κύρος,  ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος,  δεν παρασύρθηκε ποτέ από το μικρόβιο της αλαζονείας,  της αμετροέπειας και της φιλαυτίας.

Σταθερά  αγκιστρωμένος στο αγαπημένο του Παγκράτι, (γεννήθηκε δίπλα στο Βύρωνα),  εκεί που μεγάλωσε τα παιδικά του χρόνια,  έκτισε το κοινωνικό του σύμπαν και έκανε τα πρώτα του σκιρτήματα για την πελώρια και επιτυχημένη του καριέρα-πορεία.   Γλυκύς, προσηνής  και με μία μοναδική κοινωνική ευγένεια,  που εκφέρει την αριστοκρατικότητα και την αρχο-ντιά των παλιών οικογενειών του Παγκρατίου,  τείνει πάντα το χέρι φιλίας και αγάπης,  σε όλους τους φίλους του αθλητισμού και του πολιτισμού.  Και στο αγαπημένο Παγκράτι,  τον συνάντησα σε ένα σύντομο καφέ μου,στην πανέμορφη και αριστοκρατική συνοικία της Αθήνας.  Σε αγαπούμε πολύ Χρήστο  και σε ευχαριστούμε από καρδιάς,  για όλα τα ωραία και εμπνευσμένα που μας έχεις προσφέρει,  σφραγίζοντας την αθλητική μας δημοσιογραφία,  με το αξεπέραστο ηθικό σου χρώμα !

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ