Η «μεταρρυθμιστική ρελάνς» που διατυμπάνιζε η κυβέρνηση χάθηκε στον δρόμο μεταξύ Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Βασιλίσσης Αμαλίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι εσωκομματικές φουρτούνες με τα «γαλάζια» αντάρτικα έχουν προκαλέσει πολλαπλά… εγκεφαλικά επεισόδια στο Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες διαρροές σε κρίσιμες ψηφοφορίες σε σημαντικά νομοσχέδια.

Η πιο εύκολη λύση για τους κυβερνητικούς επιτελείς θεωρήθηκε η… ακινησία, με τα πολυδιαφημισμένα νομοσχέδια με τα οποία υποτίθεται πως θα επιδίωκε «μεταρρυθμιστική ρελάνς» να έχουν χαθεί στον δρόμο μεταξύ Ηρώδου Αττικού και Βουλής, με την κυβέρνηση να εκμεταλλεύεται και τις εσωκομματικές διαδικασίες στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Μάλιστα, φόβο και τρόμο έχει προκαλέσει και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι προτίθεται να καταθέσει -επιτέλους- πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για όσους ευθύνονται για το μπάζωμα του χώρου του εγκλήματος στα Τέμπη. Κατά τη σχετική συζήτηση και την ψήφιση της πρότασης στην Ολομέλεια, η ψηφοφορία που θα διεξαχθεί θα είναι μυστική, επομένως δεν αποκλείεται να γίνει αυτό που φοβάται περισσότερο η κυβέρνηση, δηλαδή η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποφασίσει να μιλήσει διά της ψήφου της.

Είναι μάλιστα ενδεικτικές του όλου κλίματος οι κινήσεις του Σταύρου Καλαφάτη, γραμματέα της Κ.Ο. της Ν.Δ., με στόχο την προσέγγιση των βουλευτών. Την περασμένη εβδομάδα κατέθεσε την πρόταση να μπει χρονοδιακόπτης στους χρόνους ομιλίας των βουλευτών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και υπουργών, ώστε να μένει περισσότερος χρόνος για τους απλούς βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι νεωτέρας η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφεύγει να φέρει κρίσιμα νομοσχέδια με τα οποία -υποτίθεται- θα απαντούσε στη φθορά μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η οποία αποτυπώνεται και στα τελευταία δημοσκοπικά ευρήματα.

Αγνοείται, λόγου χάρη, η τύχη του μίνι Συνταξιοδοτικού, με το οποίο και καταφανώς η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να ξανακερδίσει τις ψήφους των συνταξιούχων, οι οποίοι της γύρισαν την πλάτη στην ευρωκάλπη.

Περικοπές

Οι αρμόδιες πηγές διαμηνύουν πως οι αλλαγές που προωθούνται είναι σημαντικές, καθώς, μεταξύ άλλων, θα πραγματοποιηθεί νέα αναπροσαρμογή στις συντάξεις, με στόχο την αντιμετώπιση των αδικιών που έχουν δημιουργηθεί από προηγούμενες περικοπές, ενώ προβλέπονται επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, ώστε να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Ωστόσο, με το επίμαχο νομοσχέδιο αναμένεται να αυξηθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, επηρεάζοντας κυρίως τους νέους ασφαλισμένους, αλλά και τους εργαζομένους που πλησιάζουν στη σύνταξη, ενώ ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές. Με βάση τα παραπάνω, η «γαλάζια» κριτική θεωρείται δεδομένη, εξ ου και η απόφαση για καθυστέρηση της κατάθεσης του νομοσχεδίου.

Την ίδια ώρα ερώτημα παραμένει η τύχη του σχεδίου νόμου για τη διαχείριση αποβλήτων και την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο έχει τεθεί εδώ και εβδομάδες σε δημόσια διαβούλευση, με το αρμόδιο υπουργείο να υποστηρίζει πως στόχος είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία και η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, η επίτευξη των στόχων της ανακύκλωσης, όπως και η καλύτερη διαχείριση των αποβλήτων.

Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνουν -ήδη εδώ και εβδομάδες- δύο πρωτοβουλίες του οικονομικού επιτελείου. Ο λόγος για δύο νομοσχέδια που αφορούν την ενίσχυση των συγχωνεύσεων και των εξαγορών επιχειρήσεων, καθώς και την προώθηση επενδύσεων μέσω αναπτυξιακών κινήτρων, με στόχο, μεταξύ άλλων, να δοθούν επιπλέον φορολογικά κίνητρα για καινοτόμες δραστηριότητες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ