Χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέο μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπροστά σε νέο μπαράζ κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα βρεθούν χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει παλαιότερα τα χρέη τους, αλλά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής και της ενεργειακής κρίσης δεν κατάφεραν να διατηρήσουν τις ρυθμίσεις.

Η κυβέρνηση πριν από λίγους μήνες άνοιξε εκ νέου το «παράθυρο» να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους (για τις παλιές ρυθμίσεις των 24, 48, 72, 100 και 120 δόσεων), για να μην απειλούνται με αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ ταυτόχρονα το «βουνό» των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει σκαρφαλώσει πάνω από τα 107 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι προϋποθέσεις που είχε θέσει το οικονομικό επιτελείο ήταν τόσο αυστηρές που τελικά χιλιάδες οφειλέτες δεν κατάφεραν να αναβιώσουν τις ρυθμίσεις τους, οδηγώντας στην πράξη την όλη διαδικασία σε ένα τεράστιο… φιάσκο.

Συγκεκριμένα, ο νόμος 5104/2024 προέβλεπε ότι οι οφειλέτες που είχαν «νεκρές» ρυθμίσεις θα μπορούσαν να τις αναβιώσουν, αλλά μόνο εφόσον κατέβαλλαν όλες τις δόσεις που είχαν χάσει με καταληκτική ημερομηνία πληρωμής των χρωστουμένων τη 19η Ιουλίου 2024.

Σε αδιέξοδο

βάρος και της ακρίβειας), πολλές φορές μικρότερο από τη συμφωνημένη δόση. Αυτή τη λογική ακολούθησαν αρκετοί φορολογούμενοι που χρωστούσαν στην Εφορία, θεωρώντας πως, ακόμα και αν είχαν χάσει τη ρύθμιση, εφόσον στο σύστημα εμφανιζόταν ακόμα και ένα μικρό ποσό πληρωμής, δεν θα ξεκινούσαν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί εναντίον τους.

Για να «αναβιώσουν», όμως, τις παλιές ρυθμίσεις θα έπρεπε να καταβάλουν εφάπαξ ακόμα και 10 ή 20 μηνιαίες δόσεις (όσες δεν είχαν καταβάλει) και να προχωρήσουν στη συνέχεια στην επανένταξή τους. Πρόκειται για έναν παράλογο όρο, καθώς, αν ένας οφειλέτης είχε τόσα χρήματα, θα μπορούσε να τακτοποιήσει προ πολλού τις οφειλές του προς την Εφορία και να μην εμφανίζεται ως ληξιπρόθεσμος στα βιβλία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού της χώρας.

Επίσης, μέχρι την ίδια προθεσμία, οι οφειλέτες που ξέχασαν να υποβάλουν εμπρόθεσμα δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ, των οποίων η προθεσμία υποβολής έληγε σε οποιαδήποτε ημερομηνία πριν από την 20ή Απριλίου 2024, έπρεπε να τις υποβάλουν.

Με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ προκύπτει ότι, από τους 260.000 οφειλέτες που είχαν ενταχθεί σε κάποια ή κάποιες από τις ρυθμίσεις των 72, 100 ή 120 δόσεων:

-22.000 ολοκλήρωσαν τη διαδικασία και εξόφλησαν όλο το υπολειπόμενο ποσό της οφειλής.

-25.000 που χρωστούσαν σχεδόν 125 εκατομμύρια ευρώ κατάφεραν να αναβιώσουν την παλιά ρύθμιση και συνέχισαν να την εξυπηρετούν κανονικά, αφού κατέβαλαν, ως όφειλαν, τις καθυστερούμενες δόσεις.

-213.000 ρυθμίσεις κατέστησαν και τυπικά μη ενεργές και χάθηκαν οριστικά, καθώς οι οφειλέτες δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τις εκκρεμείς δόσεις.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η Εφορία να ξεκινήσει νέο μπαράζ πλειστηριασμών και κατασχέσεων, προκειμένου να εισπράξει τα οφειλόμενα ποσά. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα το μοναδικό «όπλο» που διαθέτει ένας οφειλέτης είναι να εντάξει τα χρέη του στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στον οποίο όμως οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και τελεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Ποιες κατηγορίες χρεών αφορούσε το μέτρο της κυβέρνησης που… ναυάγησε

Η δυνατότητα αναβίωσης αφορούσε τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

-Των 100 δόσεων του 2014 για βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση έως και την 1η Οκτωβρίου 2014.

-Των 100 δόσεων του 2015, με την οποία δόθηκε η δυνατότητα εξόφλησης σε 2 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις των βεβαιωμένων στη Φορολογική Διοίκηση οφειλών, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 1η Μαρτίου 2015.

-Των 120 δόσεων του 2019 για βεβαιωμένες οφειλές στην Εφορία, οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως και την 31η Δεκεμβρίου 2018. Οι συγκεκριμένες οφειλές απαλλάσσονταν από το 10% των τόκων και των προσαυξήσεων, και ρυθμίζονταν σε 2 έως και 120 μηνιαίες δόσεις για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα ή οντότητες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και σε 2 έως και 36 μηνιαίες δόσεις για τα νομικά πρόσωπα ή οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο αριθμός των δόσεων καθοριζόταν από την ΑΑΔΕ με βάση το ύψος του ετήσιου εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017.

-Των 120 δόσεων του 2020, που έδινε τη δυνατότητα αποπληρωμής έως και σε 10 χρόνια των οφειλών που προέρχονται από επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια φυσικών προσώπων, με εκδοθείσες έως και το έτος 2012 υπουργικές αποφάσεις παροχής της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμα στα πιστωτικά ιδρύματα έως τις 7 Οκτωβρίου 2019.

-Των 72 δόσεων του 2023 για βεβαιωμένες οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1/11/2021 έως και την 1/2/2023. Προϋπόθεση ένταξης ήταν να μην έχουν αρρύθμιστες, άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.

-Την πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ