Χαζουρλόπ: Το διάσημο γλυκό του Έβρου που φτιάχνεται στο Διδυμότειχο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γράφει ο

Στάθης Χαρπαντίδης

Το χαζουρλόπ είναι ένα πολίτικο γλυκό που έφτασε στην ακριτική Θράκη με την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1923. Mέχρι τότε το έβρισκες στα Πριγκηπόννησα.

Σήμερα όσοι επισκέπτονται τα γραφικά νησάκια της Προποντίδας θα το βρουν μόνο στο ζαχαροπλαστείο ενός Έλληνα.

Το ιδιαίτερο αυτό γλυκό παρασκευάζεται από τον Παναγιώτη Μπουρουλίτη, ιδιοκτήτη του ζαχαροπλαστείου “Artisti” στο Διδυμότειχο. Είναι βασισμένο στις  εξαιρετικές πρώτες ύλες, που προέρχονται από την εύφορη γη της Θράκης.

Πρόβειο γάλα, αυγά και αλεύρι. Μοιάζει το χαζουρλόπ με σιροπιασμένο μπαμπά. Το χρώμα του είναι σκούρο καφέ και το σερβίρουν με παγωτό βανίλια ή καϊμάκι.

Προσφέρεται εποχιακά από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο, όταν υπάρχει επάρκεια πρόβειου γάλακτος με αυξημένα λιπαρά.

Ο Παναγιώτης είχε την καλοσύνη να μας αφηγηθεί όλα τα στάδια της παρασκευής του.

Αφού βράσουν το πρόβειο γάλα , στη συνέχεια το πήζουν για να φτιάξουν τυρί , δεν το βάζουν όμως στην άλμη αλλά το ζυμώνουν (όπως είναι γλυκό) με αλεύρι και χωριάτικα αυγά. Με το ζυμάρι που θα προκύψει θα φτιάξουν τα γλυκάκια και θα τα ψήσουν στο φούρνο για 45 λεπτά.

Ακολουθεί το σιρόπιασμα, τα αφήνουν να ξεκουραστούν για δυο ώρες και στο τέλος τα τοποθετούν στο ψυγείο.

Το χαζουρλόπ το σήμα κατατεθέν γλυκό του Έβρου, θα το βρείτε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων του Διδυμοτείχου. Αυτό το τόσο μικρό ρουστίκ γλυκό, που φτιάχνει με μεράκι και μαστοριά ο Παναγιώτης Μπουρουλίτης ξεχωρίζει για την αρμονία των υλικών του και την βαθιά νοστιμιά του κι έρχεται να μας θυμίσει μια γευστική παράδοση που άνθισε στα χέρια  των Ελλήνων ζαχαροπλαστών στα Πριγκιπόνησσα και μεταφέρθηκε επιλεκτικά στο Διδυμότειχο.

kavalanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ