Ο Ερντογάν έκανε δώρο στα Τίρανα «σημαντικό αριθμό drones καμικάζι»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ως ένα σημαντικό στοιχείο της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην αλβανική πρωτεύουσα Τίρανα, ήταν η στενή συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας στον αμυντικό τομέα και μάλιστα στην ενίσχυση της αλβανικής αμυντικής βιομηχανίας «για να σταθεί στα πόδια της».

Αξιολογώντας τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα δήλωσε:

 «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την επιβεβαίωση ενός νέου σταδίου στην ενίσχυση της στρατιωτικής βιομηχανίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας και την επιβεβαίωση ενός νέου σταδίου στην στρατιωτική ενίσχυση αυτής της σχέσης, στην οποία είναι ευρέως γνωστό ότι η Τουρκία έχει φτάσει σε ένα μεγάλο σημείο παγκοσμίως».

Δώρο drones από την Τουρκία

%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CF%830

Πρόσθεσε: «Σε μια εποχή που ο κόσμος περνά, για να το θέσω ήπια, μια τρελή περίοδο, θα ήθελα να πω ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το σημερινό δώρο του Προέδρου να παρουσιάσει μια σημαντική ποσότητα drones καμικάζι στον αλβανικό στρατό.

«Αυτό είναι ένα δώρο που δεν πρέπει να ανησυχεί κανέναν για το ποιον θα χτυπήσει η Αλβανία, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι ένα δώρο από τη Δημοκρατία της Τουρκίας που περιέχει ένα πολύ σαφές μήνυμα σχετικά με αυτή τη σχέση ότι η Αλβανία είναι ανίκητη»,  τόνισε ο Ράμα.

Κι άλλες τέσσερις συμφωνίες

Τέσσερις συμφωνίες υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Αλβανίας στους τομείς της συνεργασίας, της επικοινωνίας, της εκπαίδευσης και της γεωργίας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε από την είσοδο, ο Πρωθυπουργός Ράμα είπε ότι στοχεύουν να αυξήσουν τον όγκο του εμπορίου με την Τουρκία στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Εκφράζοντας τις ευχαριστίες και την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του στον Πρόεδρο Ερντογάν για την επίσκεψή του στα Τίρανα, ο Ράμα είπε:

«Είμαι πραγματικά χαρούμενος που πραγματοποιήσαμε τη δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου.

«Εδώ όχι μόνο επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητα να ενισχύσουμε περαιτέρω τον στρατηγικό χαρακτήρα αυτής της συνεργασίας, αλλά και αξιολογούμε τη συγκεκριμένη εφαρμογή των συμφωνιών που έγιναν και τις εξαιρετικές δυνατότητες αυτής της σχέσης». είπε.

Απευθυνόμενος στον Ερντογάν, ο Ράμα είπε: «Σε κάθε συνάντηση, δικαίως επαναλαμβάνει ότι το επίπεδο των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας δεν αντικατοπτρίζει τις δυνατότητες μεταξύ των δύο χωρών όπως θα έπρεπε.

 «Στόχος μας είναι να φτάσουμε το ανώτατο όριο των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ το συντομότερο δυνατό, ώστε αυτές οι (εμπορικές) σχέσεις να περάσουν σε δεύτερη φάση και να αναπτυχθούν περαιτέρω», είπε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι υπέγραψαν πολλές συμφωνίες σήμερα, αλλά η πιο σημαντική και ικανοποιητική ήταν με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης.

Σχετικά με αυτό, ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:

«(Αυτή η συμφωνία) θα φέρει σίγουρα έναν νέο τομέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στα Τίρανα σε διεθνές επίπεδο. Επειδή το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης είναι από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο, αλλά υπάρχει και άλλος λόγος για αυτό, η Δημοκρατία της Τουρκίας εφαρμόζει κάτι τέτοιο για πρώτη φορά. Αυτό εξηγεί μόνο τη δέσμευση του Προέδρου Ερντογάν σε αυτή την αδελφική σχέση. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτές τις συμφωνίες που υπογράφηκαν σήμερα και ελπίζω και πιστεύω ότι όσοι θα συμμετάσχουν στην εφαρμογή της συμφωνίας θα έχουν τουλάχιστον τη μισή ενέργεια και υπομονή του Προέδρου (Ερντογάν)».

Τα εγκαίνια του τζαμιού στα Τίρανα «Τζαμί αλβανοτουρκικής αδελφότητας»

%CE%B1%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CF%84%CE%B9%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B9%CF%8301

Ο Ράμα, ο οποίος χρησιμοποίησε επίσης επαινετικές εκφράσεις για το Τζαμί Namazgah που άνοιξε σήμερα στα Τίρανα, είπε: «Είμαι σίγουρος ότι έχετε πολλά όμορφα τζαμιά στην Τουρκία, αλλά το τζαμί που θα δείτε σήμερα θα συμπεριληφθεί στη συλλογή των πιο όμορφων τζαμιών που χτίστηκαν στη σύγχρονη εποχή, και αναμφίβολα, αυτή είναι πρωτίστως η επιτυχία σας (Πρόεδρε Ερντογάν), είπε.

 «Θυμάμαι πολύ καλά, όταν ήμασταν μαζί για πρώτη φορά, ως νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της Αλβανίας, στο τέλος της συνάντησής μας, μου ήρθε το έργο του τζαμιού και μου είπες: «Αυτό είναι το έργο αλβανοτουρκικής αδελφοσύνης», υπενθύμισε ο Αλβανός πρωθυπουργός.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ