Σερβια – Τουρκια: 11 μνημόνια συνεργασίας στην οικονομία, στο εμπόριο, στον πολιτισμό, στον τουρισμό, στην εκπαίδευση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η οικονομική συνεργασία και η περιφερειακή σταθερότητα με επίκεντρο τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη αλλά και η σύμπραξη στην παραγωγή οπλικών συστημάτων ήταν τα θέματα που απασχόλησαν τις συνομιλίες στο Βελιγράδι του προέδρου της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο πλευρές μάλιστα, που από το 2017 κι έπειτα έχουν αναθερμάνει ειδικά τις οικονομικές κι εμπορικές τους σχέσεις, υπέγραψαν συνολικά 11 μνημόνια συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, η εκπαίδευση κ.ά. Για την κατάσταση στα Βαλκάνια συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στο Κόσοβο και τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, ενώ ο «σουλτάνος» επισήμανε ότι «η Βοσνία είναι πολιτικά πολύ ευάλωτη και αυτό πρέπει να αλλάξει το συντομότερο δυνατό» και υπογράμμισε ότι η Σερβία μπορεί να έχει εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση.

IMG 6600

Η συνεργασία στην παραγωγή οπλικών συστημάτων αποτέλεσε, επίσης, ένα από τα κυρίαρχα θέματα της συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι ο Ερντογάν και ο Βούτσιτς. «Συζητήσαμε για τις δυνατότητες συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία, κυρίως στην παραγωγή εναέριων μέσων, drones. Η Σερβία και η Τουρκία έχουν κάποιες δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα και ως φίλες χώρες μπορούμε από κοινού να αναπτύξουμε τις δυνατότητές μας» δήλωσε αργότερα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε επίσης: «Οι υπουργοί Αμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών έλαβαν εντολή να εξετάσουν τις δυνατότητες σύμπραξης στη στρατιωτική βιομηχανία». Συμπλήρωσε, δε, ότι οι δύο χώρες αποφασίζουν κυρίαρχα για τον τρόπο συνεργασίας στην παραγωγή οπλικών συστημάτων, αδιαφορώντας για το αν «σε κάποιους μπορεί να μην αρέσει αυτό».

Ο πρόεδρος της Σερβίας επιβεβαίωσε από τη δική του πλευρά ότι εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στη στρατιωτική βιομηχανία. «Η Τουρκία έχει πολύ ισχυρή στρατιωτική βιομηχανία, αλλά και η δική μας δεν πρέπει να υποτιμάται. Πρόσφατα, έπειτα από πολλά χρόνια, ανανεώσαμε τις άδειες εξαγωγής οπλισμού για την Τουρκία και ήδη έχουμε στείλει μια σημαντική παρτίδα πυρομαχικών. Οι δυνατότητες των δύο χωρών προς αυτή την κατεύθυνση είναι τεράστιες» επισήμανε ο Βούτσιτς. Ο πρόεδρος της Σερβίας έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «παρέλαβε μια χώρα σε άσχημη κατάσταση και την έκανε ισχυρή, πετυχαίνοντας ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης». Οι πρόεδροι Βούτσιτς και Ερντογάν εξέτασαν, επίσης, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ