Γαλλία: Ο νέος προϋπολογισμός που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο προβλέπει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δις ευρω

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με καθυστέρηση μίας εβδομάδας κι αφού γλίτωσε την πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης, ο Μισέλ Μπαρνιέ παρουσίασε το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2025 στο υπουργικό συμβούλιο. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ύψους 60 δισ. ευρώ.

Από τη Μαρία Δεναξά

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ο Μπαρνιέ υπερασπίστηκε τις δραστικές περικοπές που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος, την ώρα που η νέα κυβέρνηση δέχεται πιέσεις από τις χρηματαγορές, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει δράση με στόχο να καταπολεμηθεί η δημοσιονομική κρίση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο Μπαρνιέ σκοπεύει να μειώσει το έλλειμμα στο 5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το 2025, από το αναμενόμενο 6,1% φέτος. Από τα 60 δισεκατομμύρια που επιχειρεί να εξοικονομήσει, περίπου τα 40 περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών στα υπουργεία, στην Υγεία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, συμπεριλαμβανομένης μιας εξάμηνης καθυστέρησης στην αναπροσαρμογή των πληρωμών των συντάξεων. Τα άλλα 20 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν από υψηλότερους φόρους στα «πλούσια νοικοκυριά» και στις «μεγάλες εταιρίες».

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρωθυπουργός σκοπεύει να «ζητήσει από τις μεγαλύτερες εταιρίες με κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ να καταβάλουν προσπάθεια», διευκρινίζοντας ότι «αυτή η προσωρινή προσπάθεια» θα αφορά «μόνο 300 εταιρίες». Προκειμένου να μην επηρεαστεί η ανταγωνιστικότητα των γαλλικών επιχειρήσεων, ο Μπαρνιέ επιθυμούσε η διάταξη αυτή να κατοχυρωθεί νομοθετικά, ώστε να παραμείνει σε ισχύ μόνο για «ένα ή ίσως δύο χρόνια».

Στη συνέχεια, ο προϋπολογισμός λιτότητας του 2025 αναμένεται να παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση από τον υπουργό Οικονομικών Αντουάν Αρμάν. Μιλώντας στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου την προηγούμενη εβδομάδα, ο Μπαρνιέ είπε ότι έως το 2029 -δύο χρόνια αργότερα από ό,τι είχε αρχικά υποσχεθεί- θα έχει ευθυγραμμιστεί το έλλειμμα της χώρας με τους κανόνες της Ε.Ε.

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας αυξήθηκε, αφού ο Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και το κεντρώο κόμμα του έχασε στη συνέχεια από την αριστερή συμμαχία. Ο προϋπολογισμός του 2025 είναι το πρώτο πραγματικό τεστ για τον Γάλλο πρωθυπουργό και τον Εμανουέλ Μακρόν, που καλούνται να αντιμετωπίσουν μια τρομερά δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, έχοντας απέναντί τους μια ιδιαίτερα εχθρική και κατακερματισμένη αντιπολίτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ