Πρόεδρος Σερβίας: Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε: «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».

Αυτό δήλωσε ο Βούτσιτς κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρ.Τ. Ερντογάν στο Βελιγράδι, μετά την τετ-α-τετ συνάντηση στο Παλάτι και την τελετή υπογραφής της Τέταρτης Συνόδου του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου και των συμφωνιών.

Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, ενημερώνοντας ότι συζήτησαν πολλά θέματα με τον Ερντογάν.

«Πάντα μαθαίνω πολλά από τον Ερντογάν. Νομίζω ότι οι συναντήσεις μας θα ωφελήσουν επίσης τη Σερβία και τον σερβικό λαό», είπε χαρακτηριστικά ο Σέρβος Πρόεδρος.

Ο Βούτσιτς αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών  και τις βρήκε ότι είναι αρκετά καλές.

Επεσήμανε ότι ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί 7 φορές τα τελευταία χρόνια: «Ο Ερντογάν μας έθεσε στόχο 5 δισ. ευρώ. Ξεπεράσαμε τα 2 δισ. ευρώ τους πρώτους 8 μήνες του έτους. Δηλαδή, βρισκόμαστε στα μισά ο στόχος πιστεύω ότι θα κλείσουμε τη χρονιά με περίπου 2,6 δισ. ευρώ».

Ο Βούτσιτς εκτίμησε, «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά, σε ευρασιατικό επίπεδο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα», όπως είπε.

«Αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στην αμυντική βιομηχανία»

sirbistanvucicturke889%CE%B1

Ο Βούτσιτς είπε: «Η Τουρκία είναι μια χώρα στην οποία αποδίδουμε σημασία στη δημιουργία φιλικών σχέσεων. Αυτό είναι σημαντικό τόσο πολιτικά, οικονομικά όσο και σε ευρασιατικό επίπεδο. Είναι επίσης σημαντικό σε παγκόσμια κλίμακα».

Ο Βούτσιτς τόνισε ότι θέλουν να αναπτύξουν ισχυρές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία: «Η συμφωνία και η πρόθεσή μας, που είναι σημαντική για εμάς και που πιστεύουμε ότι θα εμβαθύνει τις σχέσεις μας, είναι να καθιερώσουμε στενότερη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Είπε ο Ερντογάν και θέλουμε και σε αυτό το πλαίσιο, θα κάνουμε βήματα το επόμενο διάστημα», είπε.

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα την πολιτική θέση του Ερντογάν, ο οποίος ηγείται μιας ανεξάρτητης, ελεγχόμενης χώρας προς το συμφέρον των Τούρκων πολιτών και του λαού», είπε ο Βούτσιτς.

Ελπίζοντας ότι ο Ερντογάν θα επισκεφθεί ξανά τη Σερβία σύντομα, ο Βούτσιτς είπε, «Η Τουρκία είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη δύναμη και ρόλο στα Βαλκάνια. Ως εκ τούτου, αναμένουμε την υποστήριξη της Τουρκίας στις διαδικασίες ειρήνης και σταθερότητας».

 «Ο πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί πολύ καλά τα προβλήματα στα Βαλκάνια και πάντα λέει ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση στα προβλήματα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Ερντογάν άλλαξε την Τουρκία

Ο Βούτσιτς είπε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι επίσης πολύ καλός φίλος: «Αν κάποιος στην οικογένειά μου είναι άρρωστος, θα τηλεφωνήσει αμέσως. Τέτοιοι στοχαστικοί άνθρωποι είναι πολύ σπάνιοι. Στη ζωή μου είναι σχεδόν ανύπαρκτοι», είπε χαρακτηριστικά.

«Κοιτάξτε πώς φαινόταν η Τουρκία πριν αναλάβει την εξουσία (ο Πρόεδρος) Ερντογάν. Άλλαξε την εμφάνιση της χώρας του. Σήμερα, η Τουρκία είναι μια από τις πιο σύγχρονες χώρες στον κόσμο», είπε ο Βούτσιτς.

Επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι ένας από τους σημαντικότερους επενδυτές στη Σερβία, ο Βούτσιτς τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.

Trthaber

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ