Αντένιουμ: Το ρόδο της ερήμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αντένιουμ, γνωστό και ως “ρόδο της ερήμου”, είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό καλλωπιστικό φυτό που προέρχεται από τις ξηρές περιοχές της ανατολικής Αφρικής και της αραβικής Χερσονήσου.

Δημοφιλές για τα υπέροχα άνθη του, τα οποία είναι συνήθως ροζ, κόκκινα ή λευκά, καθώς και για τον παχύ χοντρό κορμό του που αποθηκεύει νερό, καθιστώντας το ρόδο της ερήμου ανθεκτικό σε συνθήκες ξηρασίας.

Αν και στο φυσικό του περιβάλλον to αντένιουμ (Adenium sp.) φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρων, όταν το φυτεύουμε σε γλάστρα η ανάπτυξη του είναι πολύ μικρότερη, συνήθως 50-80 εκατοστά.

Το αντένιουμ με τα σκούρα πράσινα, γυαλιστερά και μακρόστενα φύλλα και τα όμορφα λουλούδια του αποτελεί μία ξεχωριστή επιλογή ως διακοσμητικό φυτό σε μπαλκόνια, αυλές και βεράντες.

Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές για την φροντίδα του ρόδου της ερήμου, ώστε να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία στο χώρο μας.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται το ρόδο της ερήμου για να μας δώσει πολλά λουλούδια;

Το ρόδο της ερήμου ευδοκιμεί καλύτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες που μιμούνται το φυσικό του περιβάλλον, το οποίο είναι οι ζεστές και ξηρές περιοχές της Αφρικής και της Αραβικής Χερσονήσου.

Χρειάζεται άμεσο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα και θα πρέπει να επιλέξουμε ηλιόλουστα μέρη, όπως μπαλκόνια, βεράντες και αυλές που διαθέτουν νότιο προσανατολισμό.

Το αντένιουμ προτιμά ζεστές θερμοκρασίες μεταξύ 20-35°C, ενώ δεν αντέχει καθόλου το κρύο και την παγωνιά. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προστατεύεται όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 10°C.

Την περίοδο του χειμώνα, είναι καλό να το τοποθετούμε σε φωτεινά σημεία σε εσωτερικούς χώρους για να μπορέσουμε να το προφυλάξουμε.

2. Πως φυτεύουμε το αντένιουμ σε γλάστρα;

Το αντένιουμ προτιμά ελαφρά και καλά στραγγιζόμενα εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε άμμο ή περλίτη.

Το έδαφος που χρησιμοποιείται για παχύφυτα είναι ιδανικό, καθώς η καλή αποστράγγιση είναι κρίσιμη για την αποφυγή σηπτικών προβλημάτων στις ρίζες.

3. Πόσο συχνά θέλει πότισμα το ρόδο της ερήμου;

Το ρόδο της ερήμου είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και απαιτεί ελάχιστο νερό για να το διατηρήσουμε, ενώ το χώμα πρέπει να στεγνώνει τελείως μεταξύ των ποτισμάτων.

Ποτίζουμε το φυτό συνήθως 1 φορά την εβδομάδα την άνοιξη και το φθινόπωρο, 2 φορές το καλοκαίρι ενώ την περίοδο του χειμώνα κάνουμε αραιότερα ποτίσματα.

Η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σάπισμα στις ρίζες του φυτού και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αποφεύγουμε να το ποτίζουμε συχνά.

Σε περιοχές με υψηλή υγρασία, είναι σημαντικό να διασφαλίζεται καλός αερισμός του φυτού για να αποφύγουμε προσβολή από μυκητολογικές ασθένειες.

4. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στο ρόδο της ερήμου;

To αντένιουμ έχει μέτριες ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία και λίπανση. Χρησιμοποιούμε ένα ήπιο υγρό λίπασμα για παχύφυτα και κάκτους, μία φορά το μήνα κατά την περίοδο ανάπτυξης του, δηλαδή την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Μειώνουμε τη λίπανση του αντένιουμ την περίοδο του φθινόπωρο, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα καθώς το φυτό εισέρχεται σε φάση μειωμένης δραστηριότητας.

5. Χρειάζεται κλάδεμα το ρόδο της ερήμου;

Το αντένιουμ πρέπει να κλαδεύεται ελαφρά την περίοδο της άνοιξης για να διατηρήσουμε το σχήμα του και να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη περισσότερων λουλουδιών.

Κατά το κλάδεμα του αντένιουμ, αφαιρούμε κιτρινισμένα και ξερά φύλλα, λουλούδια που ωρίμασαν και ξεράθηκαν και κορφολογούμε ελαφρά τους βλαστούς του φυτού.

6. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν το αντένιουμ;

Το αντένιουμ, σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας, μπορεί να παρουσιάσει σαπίσματα στη ρίζα καθώς και μαύρες κηλίδες στα φύλλα λόγω προσβολής από βακτηριακές και μυκητολογικές ασθένειες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μειώνουμε το πότισμα, εξασφαλίζουμε καλό αερισμό στο φυτό και ψεκάζουμε το φύλλωμα του με σκεύασμα υγρού χαλκού.

Για την προληπτική αντιμετώπιση εντόμων όπως η μελίγκρα και η βαμβακάδα που ενδέχεται να προσβάλλουν το ρόδο της ερήμου, ψεκάσουμε τα φύλλα με άλατα καλίου. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός του αντένιουμ;

Το ρόδο της ερήμου μπορεί να πολλαπλασιαστεί αποτελεσματικά με διάφορους τρόπους, με τις πιο κοινές μεθόδους να είναι: α) ο πολλαπλασιασμός από σπόρους και β) ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

α) Πολλαπλασιασμός αντένιουμ με σπόρους

Ο πολλαπλασιασμός με σπόρους είναι η φυσική μέθοδος και δίνει φυτά με καλύτερα διαμορφωμένο κεντρικό κορμό που είναι σημαντικό για την αποθήκευση νερού. Η διαδικασία πολλαπλασιασμού με σπόρους είναι πιο αργή και μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι το φυτό να ανθίσει, συνήθως 2-3 χρόνια.

Οι σπόροι του Adenium είναι λεπτοί και μακρείς και συλλέγονται από τα φυτά όταν ωριμάσουν τα άνθη. Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλαστράκια φυτωρίου όταν ζεστάνει ο καιρός, σε θερμοκρασία 25-30οC χρησιμοποιώντας χώμα ειδικό για παχύφυτα που περιέχει άμμο και περλίτη.

Διατηρούμε τα γλαστράκια σε ηλιόλουστο σημείο και οι σπόροι θα φυτρώσουν σε 1-2 εβδομάδες. Όταν τα φυτά έχουν μεγαλώσει αρκετά, μετά από 2-3 μήνες μπορούν να μεταφυτευτούν σε μεγαλύτερες γλάστρες.

β) Πολλαπλασιασμός αντένιουμ με μοσχεύματα

Η μέθοδος αυτή πολλαπλασιασμού του αντένιουμ είναι ταχύτερη και πιο διαδεδομένη καθώς δίνει φυτά που εμφανίζουν πιο γρήγορα ανθοφορία:

Κόβουμε έναν βλαστό (μόσχευμα) μήκους 10-15 εκατοστών από το φυτό με καθαρό μαχαίρι ή ψαλίδι και το αφήνουμε να στεγνώσει η τομή για 2-3 μέρες.
Τοποθετούμε το μόσχευμα του αντένιουμ σε γλάστρες φυτωρίου με ειδικό φυτόχωμα για παχύφυτα, σε βάθος 3-4 εκατοστά και ποτίζουμε ελαφρά αμέσως μετά τη φύτευση.
Διατηρούμε το μόσχευμα σε φωτεινό, ζεστό περιβάλλον (25-30°C) και μετά από μερικές εβδομάδες, θα αρχίσουν να σχηματίζονται ρίζες και θα μπορούμε να μεταφυτεύσουμε το καινούριο φυτό.
8. Κι ένα μυστικό για το ρόδο της ερήμου

Το ρόδο της ερήμου, λόγω του αργού και σταθερού ρυθμού ανάπτυξης, είναι εξαιρετικά δημοφιλές στην τέχνη του μπονσάι καθώς μπορεί να διαμορφωθεί σε εντυπωσιακά σχήματα.

mistikakipou.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ