Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Η Γερμανία διευρύνει τις εξουσίες των μυστικών υπηρεσιών- φόβοι κατασκοπείας και σαμποτάζ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τετάρτη μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση των ελέγχων ασφαλείας, ειδικά στα κοινωνικά δίκτυα, στο πλαίσιο των αυξημένων κινδύνων κατασκοπείας σε υπουργεία και δολιοφθοράς υποδομών ζωτικής σημασίας, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Γερμανία γνώρισε αύξηση των υποθέσεων κατασκοπείας που σχετίζονται με τη Ρωσία, στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και στην Κίνα, σε μια περίοδο που οι σχέσεις με το Πεκίνο είναι ολοένα και πιο τεταμένες.

Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη εξουσιοδοτεί τις υπηρεσίες πληροφοριών να διενεργούν περισσότερους διαδικτυακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια ελέγχων ασφαλείας για να εντοπίζουν ευκολότερα αντισυνταγματικές δηλώσεις χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.

Αυτοί οι έλεγχοι θα στοχεύουν το προσωπικό που εργάζεται σε ευαίσθητους τομείς όπως η πληροφορική και οι επικοινωνίες εντός της κυβέρνησης και σε «κρίσιμες υποδομές» όπως τα κέντρα ελέγχου των σιδηροδρόμων, δήλωσε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η απειλή που αντιπροσωπεύουν η κατασκοπεία και το σαμποτάζ για τη δημοκρατία μας έχει αποκτήσει νέα διάσταση», προειδοποίησε η υπουργός Εσωτερικών, Νάνσι Φέιζερ. «Η ρωσική επιθετικότητα στην Ευρώπη έχει αλλάξει ριζικά την κατάσταση ασφαλείας (…) Η Γερμανία βρίσκεται στο στόχαστρο των υπηρεσιών πληροφοριών άλλων κρατών», πρόσθεσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε στους εξτρεμιστές να σαμποτάρουν το συνταγματικό και δημοκρατικό μας κράτος εκ των έσω», είπε η Φέιζερ. Το έργο πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής.

Σκάνδαλα κατασκοπείας στη Γερμανία

germmysyphrbnd776q

Η Γερμανία έχει πληγεί από αρκετές υποθέσεις υποτιθέμενης κατασκοπείας προς όφελος της Μόσχας, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ένας πρώην αξιωματικός καταδικάστηκε τον Μάιο σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση για τη διαβίβαση εμπιστευτικών στρατιωτικών πληροφοριών στη Ρωσία μετά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία από τα ρωσικά στρατεύματα.

Τον Απρίλιο, δύο άνδρες με διπλή υπηκοότητα – Ρωσική και Γερμανική- κατηγορήθηκαν για σχεδίαση πράξεων δολιοφθοράς προς όφελος της Ρωσίας, μεταξύ άλλων σε βάση αμερικανικού στρατού, για να υπονομεύσουν τη γερμανική βοήθεια στην Ουκρανία.

Υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για την κινεζική κατασκοπεία. Τον Απρίλιο συνελήφθη στις Βρυξέλλες ο βοηθός ακροδεξιού ευρωβουλευτή. Είναι ύποπτος για κατασκοπεία Κινέζων αντιπάλων στη Γερμανία και για διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην υπηρεσία πληροφοριών του Πεκίνου.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ