Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2024

Το ρωσικό Iskander-M καταργεί την αλόγιστη κυριαρχία της ουκρανικής συστοιχίας Patriot

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα από την καταστροφή μιας ουκρανικής συστοιχίας Patriot στις 9 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα πλάνα, ένα πλήρωμα ενός συστήματος βαλλιστικών πυραύλων Iskander εκτόξευσε πυραύλους στις θέσεις του τάγματος Patriot SAM κοντά στο Pashena Balka στην περιοχή Ντνεπροπετρόφσκ, γράφουν οι Eyrasian Times.

Το Pashena Balka απέχει περίπου 250 χιλιόμετρα από πιθανά σημεία εκτόξευσης Iskander-M εντός της ρωσικής επικράτειας.

Αδυναμία των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων

Το περιστατικό και τα πλάνα ελέγχου αντικειμένων που κυκλοφόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποδηλώνουν συστημική αδυναμία στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Η Ουκρανία φαίνεται να δίνει προσοχή στον άνεμο με τον περιορισμένο απόθεμα πυραυλικών συστημάτων Patriot MIM-104. Τους αναπτύσσει σε κοντινή απόσταση από τους ρωσικούς πυραύλους Iskander με λίγη ή καθόλου προσπάθεια να καμουφλάρει τις τοποθεσίες τους. Οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνονται επικεντρωμένες σε σποραδικές νίκες αντί σε μια αδυσώπητη απώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

Τα πλάνα αντικειμενικού ελέγχου που έδωσε στη δημοσιότητα το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας φαίνεται ότι τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι εκτοξευτές πυραύλων, το ραντάρ AN/MPQ-65 και τα Συστήματα Ελέγχου Μάχης AN/MSQ-104 είναι ξεκάθαρα ορατά στο βίντεο.

Το πλάνα ελέγχου δεν δείχνει όλη την καταστροφή που ισχυρίζεται το ρωσικό δημοσίευμα, επειδή η πρόσθετη καταστροφή αποδίδεται στη δευτερεύουσα έκρηξη ενός από τους εκτοξευτές.

Το γεγονός ότι η Ρωσία μπορούσε να τραβήξει εξαιρετικά πλάνα αντικειμενικού ελέγχου λέει τη δική της ιστορία.

Σαφώς, οι ουκρανικές δυνάμεις δεν γνώριζαν την παρουσία του ρωσικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, γεγονός που υποδηλώνει ότι το βίντεο καταγράφηκε από ένα αναγνωριστικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος με χαμηλή παρατήρηση, ανθεκτικό στο EW, όπως το Superkam.

Η ακριβής ακτίνα λειτουργίας του ιπτάμενου Superkam σε σχήμα φτερού δεν είναι γνωστή, αλλά μια εμβέλεια 200-250 χλμ δεν θα επέτρεπε την αξιοπιστία.

Απρόσεκτη ανάπτυξη;

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί η μάλλον ρηχή τροχιά εκτόξευσης των Patriots, η οποία είναι πιθανώς ένδειξη ότι το Iskander-M πετούσε μια προκλητική σχεδόν βαλλιστική τροχιά και πιθανότατα έκανε ελιγμούς ενώ πλησίαζε τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πύραυλος Iskander-M ανεβαίνει σε μεγάλο ύψος περίπου 100 χλμ και στη συνέχεια ξεκινά εντατικούς ελιγμούς καθώς κατεβαίνει, καθιστώντας την αναχαίτισή του σχεδόν αδύνατη. Πλησιάζοντας τον στόχο του, το Iskander-M απελευθερώνει δόλωμα που υποβαθμίζει την ικανότητα των εχθρικών συστημάτων ραντάρ.

Το μεσοδιάστημα μεταξύ των εκτοξεύσεων των δύο πυραύλων Patriot και της κρούσης του Iskander υποδηλώνει ότι το Iskander-M εντοπίστηκε έγκαιρα, αλλά το χαμηλό του ύψος ή/και οι ελιγμοί απέτρεψαν την εμπλοκή.

Σε αυτήν την περίπτωση, φαίνεται ότι οι ουκρανικές δυνάμεις τοποθέτησαν τη συστοιχία Patriot σε εύκολη εμβέλεια του Iskander-M, δίνοντας στο Iskander-M περισσότερο χώρο για ελιγμούς αποφυγής!

Γιατί λοιπόν οι ουκρανικές δυνάμεις να εκθέσουν ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο όπως μια μπαταρία Patriot σε ένα εύκολο ρωσικό χτύπημα;

Η Ρωσία εκτοξεύει τακτικά πυραύλους κρουζ στον ουκρανικό εναέριο χώρο, όχι για να επιτεθεί σε στόχους αλλά για να προκαλέσει μια ουκρανική πυραυλική αντίδραση αεράμυνας. Σκοπός είναι να εντοπιστούν οι τοποθεσίες των συστημάτων AD και των εκτοξευτών τους για την επακόλουθη καταστολή των εχθρικών επιθέσεων αεράμυνας.

Ωστόσο, τυπικά, η Ουκρανία θα χρησιμοποιούσε τα συστήματα AD μικρού έως μεσαίου βεληνεκούς NASAMS ή IRIS-T για να εμπλακεί σε έναν ρωσικό πύραυλο κρουζ.

Σύμφωνα με Ρώσους μπλόγκερ, η συστοιχία Patriot είχε αναπτυχθεί στο Pashena Balka για να αποτρέψει ακριβείς βόμβες ολίσθησης με εξοπλισμό UMPK που απελευθερώθηκαν από ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Su-34. Οι ρωσικές δυνάμεις κατάφεραν να επεκτείνουν τη θέση της συστοιχίας Patriot εντοπίζοντας τις τροχιές εκτόξευσης πυραύλων.

Η καταστροφή της συστοιχίας εξαλείφει πλέον την απειλή των ρωσικών μαχητικών-βομβαρδιστικών να επιτεθούν σε εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στις περιοχές Ντνεπροπετρόφσκ και Πάβλογκραντ.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ