Η ζίνια είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό που εντυπωσιάζει με την ποικιλία των χρωμάτων και των σχημάτων των λουλουδιών του. Η ζίνια διαθέτει όρθιους δυνατούς βλαστούς με μήκος από μισό εως ένα μέτρο και μεγάλα άνθη που παραμένουν ανθισμένα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Μπορούμε να βρούμε ψηλές και χαμηλές ποικιλίες ζίνιας και τα τη φυτέψουμε σε γλάστρα αλλά και σε βραχόκηπο, στο γκαζόν, και σε παρτέρια, σε διάφορους συνδυασμούς με άλλα ποώδη ανθόφυτα.
1. Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες χρειαζόμαστε για τη φύτευση της ζίνιας;
Η ζίνια είναι φυτό θερμού κλίματος και θέλει σχετικά ηλιόλουστα και απάνεμα μέρη για να ευδοκιμήσει. Πρέπει να φυτευτεί σε πλούσια και καλά στραγγιζόμενα εδάφη για να έχει ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Αν φυτέψουμε τις ζίνιες σε γλάστρα, επιλέγουμε πλούσιο και γόνιμο φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε συνθήκες καλής αποστράγγισης.ς
2. Tι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα έχουν οι ζίνιες;
Οι ζίνιες έχουν σημαντικές απαιτήσεις ως προς το νερό και θέλουν συχνό πότισμα, κάθε 1-2 μέρες, ειδικά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.
Σχετικά με τη λίπανση, η ζίνια έχει μέτριες απαιτήσεις καθώς απαιτεί λίπανση κάθε δυο μήνες.
Για ζίνιες σε γλάστρα, πρέπει να λιπαίνουμε συχνότερα, με υδατοδιαλυτό λίπασμα ανθοφορίας, μια φορά τον μήνα, από την άνοιξη ως τέλη φθινοπώρου.
Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε συχνά τα ξεραμένα άνθη της ζίνιας για να ενισχύσουμε την διάρκεια ανθοφορίας της.
3. Ποιος είναι ο τρόπος πολλαπλασιασμού της ζίνιας;
Η ζίνια πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με σπόρο. Από την σπορά μέχρι την άνθιση της ζίνιας απαιτούνται συνήθως περίπου 2 μήνες. Αν φτιάξουμε σπορείο για φυτά ζίνιας, και φυτέψουμε σπόρο στις αρχές της άνοιξης, μεταφυτεύουμε τα φυτά ζίνιας περίπου ένα μήνα αργότερα στις τελικές θέσεις στον κήπο ή στις γλάστρες.
4. Κι ένα μυστικό για τις ζίνιες
Κατά το πότισμα της ζίνιας, αποφεύγουμε να βρέχουμε τα φύλλα γιατί δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου που εμφανίζεται με λευκές κηλίδες στα φύλλα της ζίνιας.