Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας είναι στο 63% του ΑΕΠ της, ενώ της Ελλάδας στο 162%

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

«Η Ελλάδα παρουσιάζει μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ από τον μέσο όρο της Ε.Ε. και ταυτόχρονα μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα τα οποία θα μπορούσαν ακόμη να τα ζηλεύουν και χώρες όπως η Γερμανία»!

Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας είναι στο 63% του ΑΕΠ της, ενώ της Ελλάδας στο 162% – χωρίς τα κρυφά χρέη (στην ουσία, το κρατικό χρέος είναι στο 185%). Στη Γερμανία ο πληθωρισμός είναι 1,8% και στην Ελλάδα 3%.

Η Γερμανία έχει τεράστια πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της (θα φτάσουν στα 250 δις € το 2024) που σημαίνουν ότι (α) η οικονομία της είναι ανταγωνιστική, παρά τους σχεδόν τριπλάσιους μισθούς των εργαζομένων της από την Ελλάδα και (β) τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της δανείζουν το εξωτερικό και αυξάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία – ενώ το κράτος μπορεί να αυξήσει τη φορολογία τους, αφού έχουν μεγάλους μισθούς/κέρδη.

Αντίθετα, η Ελλάδα έχει τεράστια ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της που σημαίνουν ότι (α) η οικονομία της δεν είναι ανταγωνιστική, παρά τους μισθούς πείνας των εργαζομένων της και (β) τα νοικοκυριά/επιχειρήσεις της χρεώνονται στο εξωτερικό για να καλύψουν τα ελλείμματα τους και μειώνονται τα περιουσιακά τους στοιχεία – ενώ το κράτος ασφαλώς δεν μπορεί να αυξήσει τη φορολογία τους.

Είναι δυνατόν λοιπόν να ισχυρίζεται κανείς πως μπορεί να μας ζηλεύει η Γερμανία, απλά και μόνο επειδή έχουμε πρωτογενή πλεονάσματα που όμως είναι μη υγιή και μη βιώσιμα, αφού στηρίζονται στην υπερφορολόγηση; Δεν γελοιοποιούμαστε έτσι διεθνώς;

Σε ποια άλλη χώρα πλειστηριάζονται σε τέτοιο βαθμό τα σπίτια των Πολιτών της; Ποια ξεπουλάει τη δημόσια περιουσία της για να πληρώνει δανειστές και φτωχοποιεί συνεχώς τους Πολίτες της που μεταναστεύουν μαζικά για να επιβιώσουν; Ντροπή αυτές οι θριαμβολογίες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ