Οικονομία “Ποτέμκιν”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βασίλης Βιλιάρδος

Οι αποταμιεύσεις στην Ελλάδα, από +7,01% στα μέσα του 2020, μετατράπηκαν στη συνέχεια σε αρνητικές. Στο -6,18% το 2022 και στο -5,64% το 2024, όταν στην ΕΕ είναι στο +15,66%.

Εκτός από την τεράστια διαφορά μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ, με την Ελλάδα τελευταία χώρα στην ΕΕ, χωρίς εγχώριες αποταμιεύσεις είναι αδύνατες οι επενδύσεις – εφικτές μόνο με ξένα κεφάλαια που όμως αυξάνουν το εξωτερικό μας χρέος.

Το γεγονός αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο – αφού ο εξωτερικός δανεισμός (=απο τις αποταμιεύσεις των άλλων κρατών), ήταν ανέκαθεν η αιτία των χρεοκοπιών της χώρας μας.

Χωρίς επενδύσεις βέβαια, είναι αδύνατη η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας – από την οποία εξαρτώνται κυρίως η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας και οι μισθοί.

Δυστυχώς δε, είμαστε τελευταίοι στην ΕΕ στις επενδύσεις, στην παραγωγικότητα και στους μέσους μισθούς – με το δημόσιο και με το κόκκινο ιδιωτικό χρέος στη στρατόσφαιρα.

Σημειώνουμε πως οι αποταμιεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις καταθέσεις – αφού όταν πουλάμε το σπίτι μας και καταθέτουμε τα χρήματα στην τράπεζα, αυξάνονται οι καταθέσεις, αλλά όχι οι αποταμιεύσεις.

Απλούστατα, αποταμίευση είναι το ποσόν που μας περισσεύει, αφού πληρώσουμε τα έξοδα μας – οπότε κατ’ επακόλουθο, τα εισοδήματα των Ελλήνων είναι χαμηλότερα από τα έξοδα τους και δεν τα καλύπτουν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ