Spiegel: Η Γερμανία έδωσε το πράσινο φως σε πυραύλους και τορπίλες στην Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ότι η γερμανική κυβέρνηση επέτρεψε την εξαγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων και τορπιλών στην Τουρκία. Η έγκριση αφορά πυραύλους αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ και 156 εκατ. ευρώ για τορπίλες, όπως σημειώνουν τα τουρκικά media.

Όπως χαρακτηριστικά δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γερμανικού Spiegel, η κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, που αποτελείται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), τους Πράσινους και το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, επέτρεψε την εξαγωγή κατευθυνόμενων πυραύλων και τορπιλών για το τουρκικό ναυτικό.

«Τo Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε το πράσινο φως για την προμήθεια γερμανικών όπλων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταίρο του ΝΑΤΟ, Τουρκία», γράφει το γερμανικό δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την DW Turkce, εκτός από τους εγκεκριμένους για εξαγωγή 100 πυραύλους αεράμυνας, υπάρχουν τορπίλες για το τουρκικό ναυτικό και μεγάλα πακέτα υλικών για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων και φρεγατών.

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B188

Σύμφωνα με βάση του καταλόγου του υπουργείου Οικονομίας, το κόστος των 100 κατευθυνόμενων πυραύλων που θα σταλούν στην Τουρκία για την αεράμυνα των πλοίων αναμένεται να είναι περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ και η παράδοση 28 τορπιλών τύπου SeaHake στην εγκρίθηκε για 156 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, επετράπη σε διάφορες κοινοπραξίες, μεταξύ των οποίων και γερμανικές εταιρείες όπλων, να παρέχουν πακέτα υλικών για τον εκσυγχρονισμό τουρκικών υποβρυχίων τύπου U209 και ο προϋπολογισμός τους ήταν 79 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης την παράδοση εξαρτημάτων κινητήρα αξίας 1,9 εκατ. ευρώ για τουρκικές κορβέτες και φρεγάτες.

Αλλάζει η στάση της γερμανικής κυβέρνηση προς την Άγκυρα;

%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%8C%CF%80%CE%BB%CE%B188%CE%B1

Η έγκριση από τη Γερμανία αυτής της μεγάλης κλίμακας εξαγωγής όπλων στην Τουρκία δείχνει μια ριζική αλλαγή κατεύθυνσης στην πολιτική που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού που βρίσκεται στην εξουσία από το 2021.

Σύμφωνα με το Spiegel, το Βερολίνο περιόρισε σημαντικά τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία με το σκεπτικό ότι η Τουρκία είχε μετατραπεί «από σύμμαχο σε πρόβλημα» και ότι ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ένας «αυτοκρατικός» ηγέτης, ακολούθησε μια «σκληρή στάση ιδιαίτερα εναντίον των Κούρδων».

Η Γερμανία είχε εγκρίνει μόνο 17 αιτήσεις αξίας 1,22 εκατομμυρίων ευρώ για εξαγωγές όπλων στην Τουρκία το 2023.

Η έκθεση του Spiegel σημείωσε ότι αυτή η τάση συνεχίζεται στις αρχές του 2024.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, η κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές όπλων στην Άγκυρα μόνο 23 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρότι η γερμανική κυβέρνηση είχε τονίσει ότι μόνο σε κοινά έργα με εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του ΝΑΤΟ θα δοθεί το πράσινο φως για εξαγωγές στην Τουρκία, τώρα βλέπουμε ότι αλλάζει η στάση της κυβέρνησης Όλαφ Σολτς,  όπως σημειώνεται.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ