Το λένε και αραβικό γιασεμί ή μπουγαρίνι, αν και στην πραγματικότητα η καταγωγή του είναι από την Κίνα.
Αγαπημένo αναρριχώμενο καλλωπιστικά φυτό, το φούλι ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο.
Επίσης, διαθέτει χαρακτηριστικά φύλλα που διαφέρουν από τα υπόλοιπα είδη γιασεμιού καθώς είναι στρογγυλά, πιο μεγάλα και πιο γυαλιστερά.
Το φούλι φυτεύεται τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα, έχει σχετικά αργή ανάπτυξη και μπορεί να φθάσει σε ύψος τα 2-3 μέτρα.
Σχετικά με τα είδη και τις ποικιλίες, εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος.
1. Τι συνθήκες θέλει το φούλι για να ευδοκιμήσει;
Για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία το φούλι χρειάζεται έκθεση σε ήλιο, ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια, τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη.
Βέβαια, χρειάζεται προσοχή, καθώς η έντονη ηλιοφάνεια των καλοκαιρινών μηνών Ιουλίου-Αυγούστου ίσως προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι το φούλι δεν είναι ανθεκτικό στο κρύο.
Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση.
Αν φυτέψουμε το φούλι σε γλάστρα, προμηθευόμαστε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά με περλίτη για καλύτερη αερισμό.
Στη βάση της γλάστρας, τοποθετούμε οπωσδήποτε μια στρώση 2-3 εκατοστών από χαλίκι ή μικρό βότσαλο για καλύτερη στράγγιση.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το φούλι;
Το φούλι χρειάζεται πότισμα μια φορά την εβδομάδα κατά την άνοιξη και το φθινόπωρο, ενώ απαιτεί συχνότερο πότισμα το καλοκαίρι και αραιότερο τον χειμώνα.
Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το φούλι έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και οποιαδήποτε υπερβολή μπορεί να δημιουργήσει προβλήμα.
Πολλές φορές το κιτρίνισμα στα φύλλα του, ειδικά τα πιο χαμηλά, οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα.
Σχετικά με τη λίπανση, λιπαίνoυμε μια φορά τον μήνα από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα φθινοπώρου με πλήρες υγρό λίπασμα για πετύχουμε ισόρροπημένη ανάπτυξη και παρατεταμένη ανθοφορία.
3. Πώς κλαδεύεται το φούλι και πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του;
Κλαδεύουμε το φούλι στα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, μετά το τέλος της παγωνιάς του χειμώνα. Το κλάδεμα πρέπει να είναι αυστηρό για να δημιουργήσουμε συμπαγές σχήμα, καθώς και για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία.
Tο φούλι πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα αρκετά εύκολα. Φυτεύουμε ένα κομμένο κλαδί από φούλι σε μία μικρή γλάστρα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Μετά από 1-1,5 μήνα σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον, το φυτό θα έχει βγάλει ρίζες και θα μπορεί να μεταφυτευθεί σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο.
4. Κι ένα μυστικό για το φούλι
Το φούλι μπορεί να προσβληθεί από το έντομο της μελίγκρας και από τον τετράνυχο που προσβάλλει το φύλλωμα και τα μπουμπούκια. Για την αντιμετώπιση τους, ψεκάζουμε προληπτικά με οικολογικό σκεύασμα θερινού πολτού.