Καταρροϊκός πυρετός αποδεκατίζει τα κοπάδια της Θράκης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δύο στα τρία κοπάδια αιγοπροβάτων αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον καταρροϊκό πυρετό στον νομό Ξάνθης, που προέρχεται από τσίμπημα κουνουπιών. Η καραντίνα στον νομό συνεχίζεται, ενώ την ίδια ώρα είναι ελάχιστα τα εντόπια ζώα που σφαγιάζονται, όπως επίσης ελάχιστα είναι και τα εντόπια κρέατα στα κρεοπωλεία της περιοχής.

Του ΧΑΡΗ ΜΠΕΡΤΙΔΗ – Εφημερίδα «Έλληνας Αγρότης»

Και όσο οι κτηνοτρόφοι του νομού, αλλά και των γύρω περιοχών, ασφυκτιούν οικονομικά, άλλο τόσο αγωνιούν για τα ζώα που βρίσκονται στην εγκυμοσύνη και περιμένουν να γεννήσουν, αφού ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί είτε η μάνα είτε το μωρό, εάν ασθενούν με καταρροϊκό πυρετό. Ολα τα παραπάνω επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης, Δημήτρης Ψεμματάς.

«Το 70% των κοπαδιών νοσεί»

Ο ίδιος εξηγεί ότι «μέχρι πριν από λίγες ημέρες σφάζαμε εδώ, στην Ξάνθη, και ξανθιώτικα αλλά και από άλλες πόλεις που δεν είχαν πρόβλημα. Σήμερα, σχεδόν το 70% των κοπαδιών στην Ξάνθη νοσεί με καταρροϊκό πυρετό. Τουλάχιστον δύο με τρία ζώα ασθενούν από κάθε κοπάδι. Εχουμε μεγάλο πρόβλημα και έχω απευθυνθεί στην Περιφέρεια ώστε να εντατικοποιηθούν οι ψεκασμοί. Ψεκάζουμε και εμείς τους στάβλους γύρω γύρω, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά κουνούπια, και από αυτά μολύνονται. Εν τω μεταξύ, αυτή τη στιγμή τα ζώα βρίσκονται σε κύηση και έχουμε και απώλειες. Αν δηλαδή σώσουμε τη μάνα, χάνουμε τα μωρά – έχουμε αποβολές. Ευτυχώς, η νόσος δεν κολλάει από ζώο σε ζώο. Το μόνο σύμπτωμα των ζώων είναι ότι ανεβάζουν πολύ υψηλό πυρετό και η νόσος τα χτυπάει στο συκώτι και στα πνευμόνια. Οπότε, αν δεν προλάβεις να τους δώσεις αντιβίωση και αντιπυρετικό, τα χάνεις. Αυτά δεν σφαγιάζονται, όπως στις περιπτώσεις της ευλογιάς, αλλά ούτε αποζημιώνονται. Είναι μια νόσος περαστική μεν, δύσκολη δε. Ακόμη δηλαδή και 20 ζώα να χάσεις, δεν θα αποζημιωθείς. Ή γίνεται καλά το ζώο ή πεθαίνει. Τα ζώα που πρόλαβαν και πήραν το φάρμακο για τον καταρροϊκό πυρετό τον περνούν πιο ανώδυνα. Η νόσος όμως είναι πολύ βαριά, γιατί το ζώο ανεβάζει 42 πυρετό. Εάν δεν χαθούν από την ίδια τη νόσο, τα ζώα μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν, να γεννήσουν κ.λπ.».

Χαμός με τα κουνούπια

Επίσης, επεσήμανε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μετακινούμε ζώα για να μην έρθουν σε επαφή με τα κουνούπια. Τα κουνούπια είναι πάρα πολλά. Κάνω κάθε τρεις μέρες ψεκασμό, παίρνω τα φάρμακα που επιτρέπεται (οικολογικά), αλλά δεν τελειώνουν τα κουνούπια. Αλωνίζεται ένα χωράφι με καλαμπόκι ή ηλιόσπορο και βγαίνουν εκατομμύρια κουνούπια. Γι’ αυτό τα περιορίζουμε στους στάβλους και προσπαθούμε όσο γίνεται να κάνουμε απεντόμωση».

Ενίσχυση για να σωθεί η χρονιά

Για να σωθεί ό,τι σώζεται και να μην εξαφανιστεί πλήρως η κτηνοτροφία από τον χάρτη της περιοχής θα πρέπει -μεταξύ πολλών άλλων μέτρων- να υπάρξει και γενναία αποζημίωση των παραγωγών. Συνοπτικά, αναφέρουμε τις προτάσεις των ανθρώπων που επλήγησαν:

-Επιπλέον ενίσχυση στους κτηνοτρόφους για απώλεια εισοδήματος 5.000 € ανά 100 ζώα που με απόφαση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας απεβίωσαν λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς. Η ενίσχυση αυτή θα επαναληφθεί και το 2025, εφόσον οι κτηνοτρόφοι προχωρήσουν στην πλήρη ανασύσταση του ζωικού τους κεφαλαίου.

-Αποζημίωση του κόστους απολύμανσης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν, αλλά και όσων βρίσκονται εντός των ζωνών προστασίας και επιτήρησης.

-Αποζημίωση των κτηνοτρόφων που δεν έσφαξαν τα αμνοερίφιά τους με 33 €/αμνοερίφιο, λόγω της απαγόρευσης σφαγής που επιβλήθηκε εντός των ζωνών. Με τη βοήθεια αυτή θα καλυφθούν το κόστος διατροφής των αμνοεριφίων, αλλά και η ζημιά που υπέστησαν, καθώς η τιμή πώληση των αμνοεριφίων σε κρέας δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική αρχική αξία τους.

-Αποζημίωση για το γάλα που δεν συλλέχθηκε λόγω της πανώλης ή της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Συρρίκνωση της κτηνοτροφίας στη Βόρεια Ελλάδα

Σε δυσχερή θέση έχουν περιέλθει πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, εξαιτίας των ζωονόσων που έχουν πλήξει την περιοχή, προκαλώντας πολύπλευρη οικονομική ζημιά στην κτηνοτροφία. Την περίοδο του Ιουλίου του 2024, από την πανώλη των αιγοπροβάτων θανατώθηκαν 350 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Δράμας και 841 στην ΠΕ Ροδόπης, ενώ από τις 20 Αυγούστου μέχρι σήμερα λόγω της ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 7.000 αιγοπρόβατα (βόρειος, νότιος Εβρος και Καβάλα).

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει διαμορφωθεί ένα διαρκές ρεύμα εξόδου από το κτηνοτροφικό επάγγελμα, το οποίο επιτείνει την τάση συρρίκνωσης του κρίσιμου για τη διατροφή και την περιφερειακή και εθνική οικονομία κλάδου. Επίσης, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός κτηνοτρόφων, μετά τη θανάτωση των νοσούντων ζώων, προχωρά στην ανασύσταση των εκτροφών σε ποσοστό μόλις 15% των απωλειών, ενώ ακόμα και για τις εκτροφές που ανασυστήνονται απαιτούνται αρκετά χρόνια για να φτάσουν στα πρότερα της σφαγής επίπεδα απόδοσης.

Τη λήψη μέτρων για την οικονομική στήριξη των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τα οποία θα καλύπτουν το ύψος των ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι και οι εκμεταλλεύσεις τους, για να αποτραπούν οι κοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικές συνέπειες στην ύπαιθρο, ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

Ελάχιστα τα ντόπια κρέατα – Τα περισσότερα είναι εισαγόμενα

Αναφορικά με τα ζώα στην Ξάνθη, ο κ. Ψεμματάς σημειώνει ότι «σφάζονται κάποια αυτή τη στιγμή, απλά γίνεται έλεγχος. Τα κτηνιατρεία έχουν πάρει από κάποιες μονάδες που δήλωσαν ότι έχουν θέμα και από κάποια άλλα δείγματα, ώστε να δουν αν υπάρχει θέμα. Και αν υπάρχουν δηλαδή, κάποια αρνάκια, πριν τα φορτώσεις, έρχεται και τα βλέπει ο γιατρός. Επίσης, από τη στιγμή που τους δίνουμε αντιβίωση, ούτως ή άλλως, για 20-30 μέρες δεν μπορούμε να σφάξουμε ένα ζώο. Οσοι δηλαδή δώσαμε αυτό το φάρμακο σε όλο το κοπάδι δεν μπορούμε να δώσουμε ζώα αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να περάσουν αυτές οι μέρες. Στην ουσία, τα εμβολιασμένα απαγορεύεται να σφαχτούν. Μπορεί να σφαγιαστεί λοιπόν το 30% των κοπαδιών που δεν έχουν πρόβλημα. Εμείς όμως δεν θέλουμε να σφάξουμε ένα παραγωγικό ζώο για να πάρουμε 60 και 70 €, όταν η αξία του είναι 300 € και περιμένεις από το ζώο αυτό να πάρεις παραγωγή. Στην ουσία, τα ντόπια ζώα που σφάζονται είναι πάρα πολύ λίγα, και επίσης τα ντόπια κρέατα που πωλούνται είναι πάρα πολύ λίγα. Ολα τα άλλα είναι εισαγόμενα».

Δεν υπάρχουν αρνιά

«Επίσης, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρνιά» υποστηρίζει ο κ. Ψεμματάς. «Τώρα γεννούν τα ζώα και μετά θα έχουμε αρνάκια γάλακτος για να δώσουμε».

Η χειρότερη χρονιά

«Το θέμα όμως είναι να είναι υγιή και να μην έχουμε αποβολές. Η φετινή χρονιά για την κτηνοτροφία είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί» σημειώνει.

Υπάρχει φόβος

«Γλιτώσαμε από την πανώλη, αλλά με την ευλογιά υπάρχει ακόμη φόβος. Βέβαια, συνεχίζουμε να τηρούμε τα μέτρα, να απολυμαίνουμε τα φορτηγά κ.λπ. Προσέχουμε».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ