Η «κρούση του σφυριού» του νέου Γραμματέα του ΝΑΤΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, στο Κίεβο, τονίζοντας τη σημασία της υποστήριξης του ΝΑΤΟ προς την Ουκρανία.

«Ήταν σημαντικό για μένα να έρθω στην Ουκρανία στην αρχή της θητείας μου για να καταστήσω πολύ σαφές σε εσάς, στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους ακολουθούν ότι το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Ως νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, είναι η προτεραιότητα και το προνόμιό μου να προωθήσω αυτήν την υποστήριξη, συνεργαζόμενος μαζί σας για να διασφαλίσουμε ότι η Ουκρανία θα επικρατήσει», δήλωσε ο Ρούτε στο Κίεβο.

Ο Ρούτε τόνισε ότι οι ίδιοι οι σύμμαχοι πρέπει να υποστηρίξουν την Ουκρανία, πρέπει να λάβουν μεμονωμένες αποφάσεις, για το αν θα επιτρέψουν στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων στη Ρωσία και να καταρρίψει ρωσικά drones και πυραύλους που απειλούν το έδαφος των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας.

«Γι’ αυτό είμαστε τόσο αφοσιωμένοι στην υποστήριξη της Ουκρανίας, γιατί η ασφάλειά σας έχει σημασία για τη δική μας. Και ο αγώνας σας για ελευθερία αντανακλά τις βασικές αρχές και τις αξίες μας», δήλωσε ο Mark Rutte, σύμφωνα με την Ουκραΐνσκα Πράβντα.

%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%85%CE%B5%CF%84%CE%B556

Καθώς η Συμμαχία υπό τον Μαρκ Ρούτε φαίνεται να αίρει ορισμένους περιορισμούς στη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, στη Μόσχα, οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές ανησυχούν για «τι λέει το σφυρί του ΝΑΤΟ».

Σύμφωνα με αυτούς, το σφυρί που περνάνε μεταξύ τους οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ μπορεί να φέρει τον πόλεμο απευθείας με τη Δύση.

Τι είναι το σφυρί

Πρόκειται για μια μινιατούρα αντίγραφο του σφυριού Βίκινγκ, που δόθηκε στη Συμμαχία από την Ισλανδία το 1963 και θεωρείται «μια οπτική αντανάκλαση του δικαιώματος της Συμμαχίας να κρίνει, να τιμωρεί και να ασκεί εξουσία».

Το σφυρί χρησιμοποιείται σε ειδικές συναντήσεις και ειδικές συνεδριάσεις του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, σύμφωνα με πρώην συμμετέχοντες σε τέτοιες συνεδριάσεις, οι γενικοί γραμματείς της Συμμαχίας το χτύπησαν όταν αποφάσισαν να επέμβουν στρατιωτικά στη Γιουγκοσλαβία και τη Λιβύη.

Το Wikileaks δημοσίευσε μια επιστολή που έστειλε ένας από τους δυτικούς διπλωμάτες που έλεγε ότι «μάλλον μια μέρα θα πολεμήσει για τη Ρωσία», που σημαίνει άμεσος πόλεμος.

Ρώσοι στρατιωτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο πρώην επικεφαλής του ΝΑΤΟ πήρε αυτό το σφυρί σε μια συνάντηση με Ρώσους δημοσιογράφους.

Πρόσφατα, ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος αποχωρεί από το πόστο, παρέδωσε αυτό το σφυρί «για ειδικές περιπτώσεις» στον νέο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, ο οποίος «το χρησιμοποίησε αμέσως».

Μια αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης είναι «απαράμιλλη στην ιστορία και βρίσκεται σε αχαρτογράφητο στρατιωτικό και πολιτικό έδαφος», δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ όταν ρωτήθηκε εάν ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό.

Ένα σφυρί έσπασε στον ΟΗΕ εξαιτίας του Χρουστσόφ

Η Ισλανδία πρόσφερε το ίδιο σφυρί στα Ηνωμένα Έθνη το 1962. Διέφερε μόνο στο χαραγμένο σύνθημα: «Ο κόσμος πρέπει να χτίζεται με βάση τους νόμους».

Το χτύπημα του σφυριού αναγγέλλει την έναρξη και τη λήξη της συνεδρίασης, την έγκριση της ημερήσιας διάταξης, την εκλογή αξιωματούχων, την υιοθέτηση ψηφίσματος.

Το σφυρί του ΟΗΕ έσπασε όταν ο πρώην πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης το χτύπησε πολλές φορές σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τον Σοβιετικό ηγέτη Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος είχε φλεγμονή κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης.

Το 2005, διαπιστώθηκε ότι το σφυρί του ΟΗΕ εξαφανίστηκε – τώρα χρησιμοποιείται ένα αντίγραφο, το πρωτότυπο δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα.

Ο ρωσικός στρατός, σε «απάντηση» στην αιώρηση του σφυριού του Μαρκ Ρούτε, προειδοποίησε ξανά ότι η Ρωσία έχει το δικό της «σφυρί», το οποίο βρίσκεται πάντα στο κέντρο ελέγχου των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων «για να εγγυηθεί την εκτόξευση πυραύλων»…

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ