Σουηδία: Το Ιράν πιθανότατα εμπλέκεται στις εκρήξεις κατά της ισραηλινής πρεσβείας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

H Σουηδική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας(Sapo) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν ενδέχεται να εμπλέκεται στις εκρήξεις και τους πυροβολισμούς γύρω από τις ισραηλινές πρεσβείες στη Σουηδία και τη Δανία αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η αστυνομία της Δανίας ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τρεις Σουηδούς πολίτες την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, μετά από δύο εκρήξεις, που πιθανόν προκλήθηκαν από χειροβομβίδες, κοντά στην ισραηλινή πρεσβεία στην Κοπεγχάγη.

H σουηδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι η πρεσβεία του Ισραήλ στη Στοκχόλμη έγινε στόχος πυροβολισμών την προηγούμενη μέρα.

«Υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να μας οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση», είπε ο Φρέντρικ Χάλστρομ, επικεφαλής επιχειρήσεων στην υπηρεσία πληροφοριών «SAPO», σε συνέντευξη Τύπου απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα οι επιθέσεις να συνδέονται με το Ιράν.

Πρόσθεσε: «Αυτό οφείλεται εν μέρει στην επιλογή των στόχων και στη μέθοδο δράσης, αλλά αυτό είναι περισσότερο μια υπόθεση παρά μια οριστική γνώση».

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους η οργάνωση πληροφοριών Sapo της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι το Ιράν στρατολογούσε μέλη σουηδικών εγκληματικών συμμοριών για να πραγματοποιήσουν «βίαιες ενέργειες» εναντίον των συμφερόντων του Ισραήλ και πολλών άλλων χωρών στη Σουηδία, έναν ισχυρισμό που το Ιράν αρνείται.

Το σουηδικό τηλεοπτικό κανάλι SVT Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, ανέφερε ότι έλαβε πληροφορίες ότι οι δύο πρόσφατες επιθέσεις σε πρεσβείες πραγματοποιήθηκαν κατόπιν εντολής του σουηδικού εγκληματικού δικτύου «Foxroot» και κατόπιν αιτήματος του Ιράν.

Την Πέμπτη, το δανικό δικαστήριο εξέδωσε διάταγμα κράτησης 27 ημερών για δύο από τους τρεις Σουηδούς πολίτες ηλικίας 16 και 19 ετών. Η αστυνομία της Κοπεγχάγης ανακοίνωσε ότι το τρίτο άτομο που συνελήφθη κοντά στον τόπο του εγκλήματος αφέθηκε ελεύθερο.

Από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που προφανώς στόχευαν τα ισραηλινά συμφέροντα στη Σουηδία.

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η σουηδική αστυνομία βρήκε μια χειροβομβίδα στο συγκρότημα της πρεσβείας του Ισραήλ, την οποία ο πρεσβευτής της χώρας περιέγραψε ως λανθάνουσα επίθεση.

Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία, κάτι που προκάλεσε τις σουηδικές αρχές να αυξήσουν τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα ισραηλινά ιδρύματα και την εβραϊκή κοινότητα.

DW

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ