Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος για κάθε σενάριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Σύμβουλος Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων του Υπουργείου Άμυνας Αντιναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο σχετικά με τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα.

Ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να εξαλείψει κάθε απειλή και κίνδυνο σε περίπτωση περιφερειακού πολέμου.

 Αυτό δήλωσε ο σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Αντιναύαρχος Ζέκι Ακτούρκ σε εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου σχολίασε την πιθανότητα οι εντάσεις που προκλήθηκαν από την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο και τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ να κλιμακωθούν σε περιφερειακό πόλεμο.

«Ως Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, παρακολουθούμε στενά τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και στον κόσμο σχετικά με την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας μας, τις αξιολογούμε από τη σκοπιά μιας πολυδιάστατης στρατηγικής ασφάλειας και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα.

Οι απάνθρωπες επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, συνεχίζουν να απειλούν τη διεθνή ασφάλεια και την παγκόσμια και περιφερειακή σταθερότητα. Η τρέχουσα κατάσταση έχει δείξει πόσο δικαιολογημένοι είναι οι φόβοι μας ότι οι ισραηλινές επιθέσεις δεν θα περιοριστούν στη Γάζα και θα μπορούσαν να επεκταθούν σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανή εκκένωση Τούρκων πολιτών από τον Λίβανο, ο Ακτούρκ είπε: «Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες προηγουμένως πραγματοποίησαν με επιτυχία πολλές επιχειρήσεις εκκένωσης, έχουν ολοκληρώσει σχέδια και προετοιμασίες για την ασφαλή εκκένωση ξένων πολιτών, ιδιαίτερα των πολιτών μας, από το Λίβανο. Οι εξελίξεις στον Λίβανο παρακολουθούνται αυτή τη στιγμή σε στενό συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών. Σε περίπτωση εκκένωσης, οι αρμόδιες αρχές του κράτους μας θα παράσχουν τις απαραίτητες ενέργειες».

Ο Ζέκι Ακτούρκ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο τουρκικός στρατός δεν λαμβάνει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα και εξήγησε τους λόγους.

«Από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 11 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιείται στην Ελλάδα η άσκηση Ramstein Flag-2024 με τη συμμετοχή 13 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ. «Αυτή η απόφαση ελήφθη αφού το έγγραφο σχεδιασμού άσκησης της Ελλάδας έδειξε ότι η γραμμή FIR (περιοχή πληροφοριών πτήσης) ήταν υπό τη δικαιοδοσία της και η Αθήνα ζήτησε από εμάς ένα σχέδιο πτήσης», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Ακτούρκ μίλησε επίσης για τις τελευταίες λεπτομέρειες της αγοράς F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες και Eurofighters από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Τούρκος υποναύαρχος είπε ότι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για την προμήθεια F-16 συνεχίζονται όπως είχε προγραμματιστεί, χωρίς αρνητικές πτυχές.

«Οι εργασίες για την παράδοση του Eurofighter συνεχίζονται επίσης σε τεχνικό επίπεδο. Από αυτή την άποψη, αναμένουμε θετικές εξελίξεις», είπε.

Demirören Haber Ajansı

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ