Το Κοσσυφοπέδιο ζήτησε να ενταχθεί στην ατζέντα το Μάιο του ’25 για το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η βουλευτής του Κοσόβου, Αριάνα Μουσλίου- Σόσι,  συμμετείχε στη σύνοδο της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κατά την ομιλία της, όπως είπε, ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Αλέν Μπερσέ, να συμπεριληφθεί το Κοσσυφοπέδιο στην ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου τον Μάιο του 2025.

«Η δέσμευσή σας για τη λειτουργία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαλείφουν κάθε αμφιβολία σε αυτή τη διαδικασία σχετικά με το δικαίωμα του Κοσσυφοπεδίου να είναι μέρος αυτού του θεσμού», είπε η Μουσλίτζου-Σόσι.

%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8925

Επισημαίνεται ότι στις 16 Απριλίου 2024, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης υποστήριξε μια έκθεση που συνιστούσε την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε αυτόν τον οργανισμό που εδρεύει στο Στρασβούργο.

Τότε, η συντάκτρια της έκθεσης, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις για ένταξη και ότι θεωρεί ότι το θέμα της συγκρότησης της Ένωσης Σερβικών Δήμων είναι εσωτερικό ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου.

Ωστόσο, το αίτημα για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου απορρίφθηκε.

Σημειώνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία κατέληξαν σε συμφωνία για την Ένωση Δήμων με σερβική πλειοψηφία το 2013 και στη συνέχεια το 2015 για τις αρχές ίδρυσής της. Το 2015, το Συνταγματικό Δικαστήριο του Κοσσυφοπεδίου έκρινε ότι η συμφωνία δεν ήταν σε πλήρη συμμόρφωση με το Σύνταγμα.

Το Βελιγράδι απαιτεί από την Πρίστινα να εφαρμόσει τις συμφωνίες που επετεύχθησαν, αλλά η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου δήλωσε ότι απορρίπτει τη δημιουργία Ένωσης Σερβικών Δήμων, εκεί που υπάρχει σερβική πλειοψηφία.

Αποκλειστικά στο  ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ