Ολοκαύτωμα των Λιγκιάδων – Το στυγερό έγκλημα των Γερμανών στα Ιωάννινα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3/10/1943
ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΩΝ ΛΙΓΚΙΑΔΩΝ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Γερμανοί δολοφονούν 92 κατοίκους ανάμεσα τους παιδιά & ηλικιωμένοι.Πυρπολούν σπίτια και καταστρέφουν μεγάλο μέρος του χωριού.Απίστευτη αγριότητα πόνος
απίστευτο έγκλημα καμία τιμωρία καμία δικαίωση

Στις 3/10/1943 οι Λιγκιάδες μετατράπηκαν από τους Γερμανούς ναζί σε πεδίο σφαγής και έλαβε χώρα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο βίαια εγκλήματα των Γερμανών στην κατοχική Ελλάδα.

Οι καταδρομείς της μεραρχίας «Εντελβάις», που είχε διαπράξει πολλά εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα, ήταν οι υπεύθυνοι για το ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες. Συνολικά 82 ήρωες δολοφονήθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, ανάμεσά τους 34 παιδιά και βρέφη, 37 γυναίκες και 11 ηλικιωμένοι. Πολλοί άνδρες είχαν σωθεί επειδή βρίσκονταν σε αγροτικές εργασίες. Τα θύματα είτε εκτελέστηκαν με πυροβολισμό είτε παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους και κάηκαν ζωντανά. Οι σφαγείς της μεραρχίας «Εντελβάις» καταδικάστηκαν στη Δίκη της Νυρεμβέργης, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.

Μητέρες κρατούσαν αγκαλιά τα νεκρά παιδιά τους, ηλικιωμένοι κείτονταν μέσα στα αίματα, και σωροί πτωμάτων ήταν διάσπαρτοι στην πλατεία του χωριού, δημιουργώντας ένα φρικιαστικό σκηνικό στους Λιγκιάδες μετά την επιδρομή των Γερμανών. Η σφαγή προκλήθηκε ως αντίποινα για τον θάνατο του Γερμανού αξιωματικού Γιόζεφ Ζάλμινγκερ από τους αντάρτες. Ο Ζάλμινγκερ ήταν παλιός υποστηρικτής του Γ’ Ράιχ και στενός συνεργάτης του Αδόλφου Χίτλερ.

Έχουν περάσει πάνω από 80 χρόνια από την έναρξη της γερμανικής κατοχής της Ελλάδος και ακόμη οι Γερμανοί ούτε έχουν πληρώσει ούτε έχουν αποδεχτεί πλήρως τα εγκλήματα τους καταβάλλοντας, ως οφείλουν, αποζημιώσεις στην Ελλάδα. Χρέος κάθε Έλληνα είναι να μην ξεχάσει τα φριχτά εγκλήματα των Γερμανών και να κρατά την μνήμη των ηρώων ζωντανή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ